szerző:
hvg.hu

Orvosi időpontokról, sírásról, munkahelyi alvásról, pártállásról és a közösség médiahasználatról kamuzunk a leggyakrabban, a nemek között azonban nagy különbségek vannak.

A Simply Hired nevű amerikai online állásportál kutatásában arra kereste a választ, mi az, amivel kapcsolatban az alkalmazottak a leggyakrabban lódítanak, és mely hazugságok miatt van leginkább bűntudatuk – írta a Pénzcentrum. A nők az orvosi időpntokról és a sírásról, a férifak az alvásról és a közösségi média használatátáról füllentenek inkább.

Az ezer amerikai válaszadó részvételével készült kutatásból kiderült, a munkavállalók 34 százaléka hazudott már orvosi vizsgálatának időpontjával kapcsolatban, 30 százalékuk pedig arról, hogy sírt-e a munkahelyén. A harmadik leggyakoribb hazugság (29,8 százalék), amikor azt titkolják, hogy elaludtak munkaidőben. Több mint 26 százalék hazudott már politikai pártállásával kapcsolatban, és a megkérdezettek csaknem negyede füllentett a közösségi média használatáról is. 17 százalékuk titkolta munkahelyi afférját.

Az Egyesült Államok déli részén a melegek és biszexuálisok 71 százaléka titkolja nemi orientációját, és ugyanitt a legmagasabb (37 százalék) azok száma, akik elhallgatják vagy tagadják, hogy demokrata-szimpatizánsok. Észak- Nyugaton inkább a republikánusok (26 százalék) nem merik vállalni azt, hogy kire szavaznak.

A megkérdezett nők több mint fele sírt már valaha a munkahelyén, és 7,5 százalékuk hazudott a terhességéről, például azért, mert félt, hogy akkor nem léptetik elő.

A felmérésből az is kiderült, mely hazugságok miatt van bűntudatuk az alkalmazottaknak: első helyen a lopás áll, majd a céges számlákkal való trükközés következik, de a terhesség eltitkolása és a büntetett előélettel kapcsolatos hazugság is bűntudatot ébreszt a munkavállalókban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!