szerző:
hvg.hu

Pedig a jövőben legalább annyit kellene tanulásra fordítani, mint amennyit a technológiába invesztálunk. Magyarország az uniós átlag alatt teljesít.

Az Eurostat kutatása szerint 2016-ban az unióban dolgozók mindössze harmada vette a fáradtságot, hogy munka mellett továbbképezze magát. A holland munkavállalók vettek részt képzéseken a legnagyobb számban, hiszen több mint 60 százalékuk frissítette tudását. A svéd munkavállalók 59, a finnek 58 százalékos aránnyal lettek dobogósak. A sor végén Görögország és Románia (8 százalék), illetve Olaszország (11 százalék) kullog.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők nagyobb arányban vesznek részt képzéseken (46 százalék), mint a csak érettségivel rendelkezők (28 százalék). Az általános iskolai végzettséggel rendelkezők 16 százaléka tartja fontosnak az élethosszig tartó tanulást. Életkor szerint a 25-34 évesek a legaktívabbak (36 százalék). 

A nők jellemzően minden országban gyakrabban járnak szakmai továbbképzésre, de a statisztikából kimagaslik Litvánia, Észtország és Lettország, ahol a nők 44, 51 és 39, míg a férfiaknak csak 31, 39, illetve 29 százaléka tanul munka mellett szakmai vonatkozású képzésen.

A legtöbb megkérdezett azt állítja, időhiány miatt nem vesz részt továbbképzéseken (Anglia: 98, Görögország: 79, Lengyelország és Szlovénia: 60 százalék.) Érdeklődés hiányában nem tanulnak a litvánok (32 százalék), osztrákok (28 százalék), spanyolok (27 százalék), máshol viszont a munkaadó nem tart igényt arra, hogy képezze magát az alkalmazott (Észtország 49, Franciaország 41, Németország 25 százalék), de több országban ok a megfelelő képzések hiánya is.

Magyarországon a munkavállalók 21,4 százaléka vesz részt valamilyen továbbképzésen. Gerd Leonhard jövőkutató szerint a következő húsz évben a munka és a foglalkoztatás jobban meg fog változni, mint az elmúlt 300 évben összesen, így szerinte fontos, hogy ugyanannyi időt és erőforrást fektessünk az oktatásba, kutatásba, mint amennyit a technológiára szánunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!