szerző:
hvg.hu

A 2016-ban folyósított összegeket fogják zárolni a SZÉP-kártyákon május 31-én, egyelőre büntetés nélkül.

Sokan elveszthetik béren kívüli juttatásaik egy részét, ha május 31-ig nem költik el a SZÉP-kártyájukról a még 2016-ban utalt összeget. A határidő után a pénzt a munkáltatók kapják vissza, ráadásul egy határozattervezet szerint a jövőben büntetnék azokat, akik nem költik el juttatásaikat.

A Pénzcentrum több bankot is megkérdezett arról, tavaly mennyit utaltak vissza: az OTP Bank szerint 1,2 millió ügyfelük közül 250 ezernek van még május 31-én lejáró összeg a számláján, a 2016-os feltöltések több mint 95 százalékát használták már fel. 2016-ban összesen 77,2 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók az OTP-s SZÉP-kártyákra, így május 31-én kb. 3,86 milliárd forintot zárolhatnak. 2017-ben 966 millió forintot utaltak vissza a szolgálatóknak.

A K&H 140 ezer SZÉP-kártyása tavaly több mint 100 millió forintot nem használt fel, a visszautalások a szállás (40 százalék), vendéglátás (33 százalék) és a szabadidő zsebet (27 százalék) érintették. Az MKB Bank szerint tavaly a 2015. évi közel 12,5 Mrd Ft juttatásból 27 ezer kártyabirtokostól összesen 191 millió forint került visszautalásra, szálláshelyen 66 millió forint, vendéglátáson 74 millió forint, míg szabadidőn 51 millió forint volt a maradvány összeg. Jelenleg 622 millió forint várt felhasználásra 44 ezer munkavállaló által, mely fejenként átlagosan 15 ezer forintot jelent.

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára márciusban került fel egy rendelettervezet, mely a zárolt összeg 3 százalékát is felszámíthatja a munkavállalónak.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!