szerző:
hvg.hu

A National Bureau of Economic Research (az amerikai cambridge-beli Nemzeti Gazdaságkutató Hivatal) áprilisban közzétett felméréséből kiderül, a sikeres vállalkozások alapítói hány évesen indították cégüket.

A hivatal saját, több százezres adatbázisát szűrte le a sikeres, gyors növekedést produkáló cégekre. Mível Zuckerberg 19 évesen indította a Facebookot, Bill Gates 20 évesen a Microsoftot, valamint Steve Jobs is csak 21 volt, mikor megalapította az Apple-t, azt gondolhatnánk, előnyben vannak azok a vállalkozók, akik még egyetem alatt kezdik felépíteni a vállalkozásukat. Általános vélekedés, hogy könnyebben állnak elő valamilyen eredeti ötlettel, kevésbé kötik őket az üzleti konvenciók, valamint magasabb a kockázatvállalási hajlandóságuk is – írta a Inc.com.

A felmérés szerint azonban az ideális életkor vállalkozás alapításához 42, sőt a leggyorsabban növekvő, legsikeresebb startupok alapítói még ennél is idősebben, 45 évesen indították cégüket. Egy esetben mégis a fiatal alapítók vannak előnyben, az ő cégeik ugyanis gyakrabban kapnak támogatást kockázati tőkealapoktól, viszont a legsikeresebb alapítók életkora ebben a körben is 38 év felett volt. Az már más kérdés, hogy a tőkealapok figyelmét azok a fiatal vállalkozók keltik fel elsősorban, akik férfiak, fehérek, és valamilyen elit egyetemre járnak, vagy ott végeztek, jóllehet az általuk mindössze 2 százalékban kiválasztott női startupok jóval nagyobb eséllyel lesznek sikeresek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!