szerző:
K.G.

A sörfőzés valaha női tevékenységnek számított, de az évszázadok során a férfiak átvették a sörfőzdék felett a hatalmat. Az utolsó évtized sem hozott nagy változást, a hazai főzdékben csak elvétve találunk női sörmestereket. Egyikük Késmárki-Nagy Kata, a Kapucinus Sörfőzde vezetője. Vele készített interjút a HVG Gasztro & Utazás kiadványa.

Gasztro & Utazás: Ha jól tudjuk, eredetileg németnyelv-tanárként kezdte a pályafutását. Hogyan lesz egy tanárnőből sörfőző?

Késmárki-Nagy Kata: Tanárként felkopott az állam, mert a fizetésem nagyjából arra volt elegendő, hogy kifizessem a 19 négyzetméteres albérletem. Ezért aztán inkább német cégeknek dolgoztam tolmácsként. De amikor gyesen voltam, még akkor is pedagógusként képzeltem el a jövőmet. Egy barátnőmmel létrehoztunk egy alapítványt, ahol hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoztunk, és ennek volt része a jóga is, úgyhogy én elvégeztem egy gyerekjóga-oktatói tanfolyamot. De közben elindult a munka Magyarhertelenden is, ami lassan a teljes munkaidőmet igénybe vette.  

G&U: Akkor már elárultuk azt is, hogy a sörfőzde hol található.

K.-N. K.: Igen, Magyarhertelenden. 1994-ben épült ez a sörfőzde, de azóta többször is tulajdonosváltás történt. A nagyszüleim és a szüleim a szomszédos Magyarszéken éltek a Mecsek déli részén, gyönyörű természeti környezetben. A sörfőzdét a szüleim 2006-ban vették át, és üzemeltették 2011-ig, amikor is úgy érezték, elég volt. Szerették volna eladni. Nekiálltunk egy kicsit kipofozni az üzemet, de közben annyira belemásztunk férjemmel a dologba, hogy felmerült a gondolat, inkább mi vinnénk tovább a vállalkozást.

©

G&U: És a kedvet kapott a sörfőzéshez is?

K.-N. K.: Igen! Rádöbbentett, hogy ez engem nagyon érdekel. Általában ez férfidolog, a nők inkább az irodai munkákat, a szállítást a marketinget intézik. Nálunk ez pont fordítva van: én végzem a szakmai dolgokat, foglalkozom a technológiával és mindennel, ami ehhez tartozik. A férjem pedig viszi a kereskedelmi ügyeket, de ő tervezi a címkéket is, és szervezi a sörkóstolókat. Így aztán én végeztem el a sörfőző szakot a Corvinus Egyetemen.

G&U: Miért éppen a Kapucinus nevet választották?

K.-N. K.: A sörfőzde egyik tulajdonosa Apó néven főzte a söreit, és egy környékbeli fafaragótól kapott egy faszobrot, apókának szánta szerintem, de kapucnija miatt a helyiek inkább kapucinus barátnak látták. Ezért nevezte át már a második tulaj a sört Kapucinusra. Ez a brand nagyon szépen beépült a sörös köztudatba, és mikor megszondáztattuk a nevet, kiderült, hogy abszolút pozitív érzéseket kelt. Így megtartottuk, nem is kellett az elejéről kezdeni a brandépítést, de az egész új „köntöst” kapott, ami ráfért. A dolog pikantériája leginkább az, hogy bár sok rend főzött sört, a kapucinusok soha.

G&U: A szortimentben van ugyan búzasör és IPA is, de túlnyomórészt lágersöröket főznek. Maradnak is ennél vagy követni fogják a trendeket?

K.-N. K.: Mi eddig is nagyon szisztematikusan próbáltunk építkezni. Ez hagyományosan lágerfőzde volt. S elsősorban a lágerek választékát szerettük volna bővíteni. Emellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy söreink szűretlenül kerülnek forgalomba, azaz ízben gazdagabbak a szűrt söröknél. A másik ok, hogy nálunk teremhűtés van, vagyis a különböző erjedési hőmérsékletek miatt egyszerre vagy alsó-, vagy felsőerjesztésű sörök erjednek a helyiségben.

©

G&U: Terveznek-e változást?

K.-N. K.: Valamikor nagyon szerettem volna két csillogó-villogó 2000 literes köpenyhűtéses tartályt. Ahhoz pedig, hogy bővítsek, egy új pavilont kellene építeni az új tartályoknak. Szóval rájöttem: egyelőre jó ez így nekem. Inkább a meglevő épület padlásán alakítunk majd ki szobákat, mert sok látogatónk van, aki a kóstolók, bemutatók után maradna ezen a gyönyörű környéken. 

G&U: A sörfőzde Magyarhertelenden, a gyerekei a fővárosban. Hogy bírja a tempót?

K.-N. K.: Nekem személyesen akkor kell a főzdében lennem, ha új sör receptjét rakom össze, de persze rendszeresen lejárunk, vagy a férjem, vagy én. Így is feszes az időbeosztás.

G&U: Mostanában női sörvacsorát is szerveznek. Mi az, amiben ez más, mint az eddigiek?

K.-N. K.: Igen, már több sörvacsoránk volt, de ezzel tényleg csak a nőket kívántuk megszólítani. Nagyon sokan kíváncsiak arra is, hogy én miként keveredtem bele a sörfőzésbe, erről is beszélek az est során, de elsősorban azt szeretnénk, ha a nők is többet tudnának a sörről. E téren vannak még hiányosságok. Nemigen tudják, hogyan készül, milyen sokféle van, hogy kell kitölteni, meg hogy minden ételnek megvan a sörpárja. Szeretném, ha az így szerzett ismeretek beépülnének a mindennapjaikba, hogy akár egy vasárnapi ebédnél is eszükbe jussanak az itt hallottak.

G&U: Említette, hogy régebben nyolc évente mindig költözött, most úgy tűnik, hosszabb távra tervez. Ezzel a kétlakisággal és a sörfőzéssel mintha végleg megtalálta volna a helyét. 

K.-N. K.: Igen, úgy érzem, hogy hazaérkeztem, a gyökereim elég erősnek bizonyultak, hogy visszatérjek a Mecsekbe, a nagyszüleimhez, akik már nem élnek ugyan, de nagyon fontosak számomra. Inspirál a környezet, teljesen más munkatempóban dolgozom ott, most jöttem rá, mennyire hiányzott ez mindig az életemből. Sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, és örülök, hogy ezt az izgalmas szakmát ebben a gyönyörű környezetben gyakorolhatom.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Máris eltűntek a hajléktalanok a Deák térről

Máris eltűntek a hajléktalanok a Deák térről

Kizuhant a repülőgép ajtaján egy légiutas-kísérő Mumbai repülőterén

Kizuhant a repülőgép ajtaján egy légiutas-kísérő Mumbai repülőterén

Mégis hányszor káromkodik Bradley Cooper a Csillag születikben?

Mégis hányszor káromkodik Bradley Cooper a Csillag születikben?

Oda a meglepetés? Minden infó kiszivárgott a Huawei holnap érkező nagyágyújáról

Oda a meglepetés? Minden infó kiszivárgott a Huawei holnap érkező nagyágyújáról

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Lelepleződött Handóék ármánykodása?