szerző:
hvg.hu

2018 első negyedévében a bevásárlási céllal külföldre utazó magyarok 25, tavaly összesen 100 milliárd forintot költöttek a határon túli boltokban. Most viszont fordul a kocka, reménykedhetnek a hazai vállalkozások.

Ez negyedével több, mint egy évvel korábban, az öt évvel korábbi értéknek pedig a kétszerese – írta a blokkk.com.

A legvonzóbb úti cél eddig Ausztria volt; 2018 első negyedévében 16 milliárd forintot költöttek ott a magyar bevásárlóturisták, mely az összes külföldi boltokban elköltött pénz kétharmada. Szlovákiában 3, Szerbiában 2 milliárd forint feletti összegben költekeztünk. 2017-ben viszont a teljes évet tekitnve már többet költöttek a magyarok Szerbiában, mint Szlovákiában.

A gyenge forint és az emelkedő üzemanyagárak várhatóan mérséklik majd a külföldre irányuló bevásárlóturizmust, viszont a magyarországi vállalkozások ezzel jól járnak; nemcsak az egyre intenzívebb külföldi, hanem a hazai vásárlóerő is feléjük irányul majd. 2018-ban eddig 40 milliárd forintot költöttek el a hazai boltokban a külföldi bevásárlóturisták, akik az elmúlt öt évben harmadával többet  - tavaly 180 milliárd forintot – költöttek Magyarországon.

2017-ben a határokon túli boltokban 100 milliárdot költöttek el a magyar bevásárlóturisták, ez alkalmanként kb. 25 ezer forintot jelent.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!