szerző:
Szántó Péter

Egyértelmű korreláció látható a nem szervezett működés és csúszások között, ezért egyre több kkv dönt úgy, hogy PMO-t nevez ki.

A projektmenedzsment módszerek és szoftverek terjedése az egyre több információ és az így kaotikusabbá váló cégen belüli kommunikáció miatt gyakorlatilag elkerülhetetlen. A KPMG friss adatai szerint a vizsgált szervezetek csupán 31 százaléka tudta időben teljesíteni a projekteket, emiatt gyakori igény az irányítás átláthatóságának javítása, illetve a folyamatos és kiszámítható teljesítés.

Nem csoda tehát, hogy egyre élesebb a projektmenedzsment szoftverek közötti verseny. Iparági kutatások szerint 2018-22 között megsokszorozódhat az opciók száma, kérdés, melyik szoftvert érdemes választani, például vannak közöttük ingyenesek is. A digitális transzformáció időszakában kritikus, hogy a menedzserek megértsék: nem a szoftveren múlik egy projekt sikere, hanem a csapat számára megfelelő módszertanon.

Azt javaslom a cégvezetőknek, hogy nézzenek őszintén magukba, és gondolják át, mennyire fogja a csapat használni az adott rendszert, vagy hogy asztali gépen, esetleg mobil appon keresztül segítené-e jobban a munkájukat. Ne feledjük, hogy minden csapat csak olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme.

Ha végiggondolta, milyen módszer feküdne a csapatának, az alábbi szempontok szerint válasszon szoftvert: legyen könnyen kezelhető, felhőalapon működjön, és az egyes feladatokhoz személyeket és határidőket lehessen rendelni. Utóbbi funkció különösen fontos az operatív vezető és a főnök szempontjából, hiszen ez képezheti a későbbiekben a számonkérés alapját. Ha világosan adott a feladat, akkor logikus és kétségbevonhatatlan annak számonkérése is. Bizonyos esetekben akár a dolgozó is meghatározhatja a határidőket, vannak olyan munkavállalók ugyanis, akik így jobban teljesítenek. 

A jobb feltérképezés érdekében – és pusztán kíváncsiságból is – érdemes lehet kipróbálni a Myers–Briggs-fél MBTI személyiségtesztet, mely a munkaszervezés szempontjából fontos tulajdonságokat fed fel. Végezetül íme a leghatékonyabb projektmenedzsment-szoftverek listája, érdemes szemezgetni belőlük: Asana, Trello, Wunderlist, Google Spreadsheet, Things (Mac-es), Evernote.

Szántó Péter, Productivity Hacker, a SpringTab alapítója, vlogger
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kitaláltak egy különleges kabátot, ami minden utazónak jól jöhet – nem csak azért, mert kényelmes

Kitaláltak egy különleges kabátot, ami minden utazónak jól jöhet – nem csak azért, mert kényelmes

Nézzen be a Vidi új, 14 milliárdos stadionjába – videó

Nézzen be a Vidi új, 14 milliárdos stadionjába – videó

Húsz éven át felvette halott anyja nyugdíját egy győri nő

Húsz éven át felvette halott anyja nyugdíját egy győri nő

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Kórházba került Janukovics

Kórházba került Janukovics