szerző:
hvg.hu

Egyáltalán nem mindegy, hogy valaki rokkantsági ellátást vagy rehabilitációs ellátást kap. Ennek a szabályozásnak a részleteit gyűjtötte össze az Adózóna.

A rokkantsági ellátásban részesülő munkavállaló munkajogi szempontból nyugdíjasnak minősül, míg a rehabilitációs ellátásban részesülő személy nem. Mindezek a körülmények a felmondás szempontjából lényegesek.

Megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira az jogosult, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, és aki a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át, 10 éven belül legalább 2555 napon át vagy 15 éven belül legalább 3650 napon át biztosított volt. Fontos, hogy csak olyan kaphatja ezt az ellátást, aki kereső tevékenységet nem végez és rendszeres pénzellátásban nem részesül.

Az, hogy egy megváltozott munkaképességű ember milyen ellátást kap, az a rehabilitációs hatóság komplex minősítése után megállapított rehabilitációs javaslattól függ. A juttatás lehet rehabilitációs ellátás vagy rokkantsági ellátás.

Munkajogi szempontból a rokkantsági ellátásban részesülő dolgozó nyugdíjasnak minősül annak ellenére is, hogy a rokkantsági ellátás társadalombiztosítási szempontból nem nyugdíj. A nyugdíjas minőségnek pedig azért van jelentősége, mert a munkáltató a határozatlan időtartamú munkaviszony felmondással történő megszüntetését nem köteles indokolni, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül. 

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!