szerző:
hvg.hu

Egyetlen év alatt több mint duplájára nőhet a magyarországi napenergia-termelő kapacitás, de az unióban még mindig jelentősen le leszünk maradva.

Óriási, 400 MW új naperőmű kapacitás is települhet Magyarországon az idén – írja a Portfolio.hu. A lap szerint ekkora mennyiséget még csak megközelítőleg sem telepítettek korábban egyetlen évben itthon, sőt, az eddig összesen épített naperőművek együttesen sem érik el ezt a szintet. Ez azt jelenti, hogy egyetlen év alatt több mint kétszeresére nőhet a magyarországi napenergia-termelő kapacitás.

A 2016 végéig benyújtott KÁT (kötelező átvételi rendszer)-engedélyek nyomán várható a bővülés nagyobb része, ezek alapján 200-300 MW új kapacitás valósulhat meg ebben az évben. Ehhez pedig még hozzájön az a 80-100 MW-nyi új kapacitás, amit a legfeljebb 50 kW beépített teljesítőképességű háztartási méretű kiserőművek tesznek ki.

Mindezzel az év végére megközelítheti a 800 MW-ot a magyarországi naperőmű-kapacitás, amivel azonban még mindig csak két helyet javítanánk az uniós országok rangsorában: a 14. helyre jönnénk fel – feltéve, hogy a többi országban nem valósulnak meg új beruházások.

A lap emlékeztetett, hogy a kormány április végén jelentette be, hogy felfüggeszti a METáR (Megújuló Energiák Támogatási Rendszere) kérelmek befogadását, értelsüléseik szerint azonban a megújuló energia támogatási rendszerének új koncepciója heteken belül elkészülhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy 18 éves srác futott be reggel a metróba

Egy 18 éves srác futott be reggel a metróba

Az ellenzék jelöltje győzött Szombathelyen

Az ellenzék jelöltje győzött Szombathelyen

Év végére 60 milliárd forint tartozásuk lesz a kórházaknak

Év végére 60 milliárd forint tartozásuk lesz a kórházaknak

Négykerekűt is gyárt már a Segway, és csodásan néz ki

Négykerekűt is gyárt már a Segway, és csodásan néz ki

A metrósínekre futott egy ember az Astoriánál

A metrósínekre futott egy ember az Astoriánál

Most nagyon megugrik Budapesten az intelligens emberek száma

Most nagyon megugrik Budapesten az intelligens emberek száma