szerző:
hvg.hu

Befejeződött a lengyel versenytárs felvásárlása; bár az adásvételnél bírósági végzésre is szükség volt, a fuvarozó most új munkaerővel töltheti fel a külföldi piacokra távozó román és magyar sofőrök helyét.

„A négyszáz kamionnal rendelkező és évi 100 millió euró árbevételt elérő Link pont az ideális méretű falat volt: olyan, ami már jólesik, de még nem akad az ember torkán” nyilatkozta korábban lapunknak Lajkó Ferenc vezérigazgató.

A lengyel versenytárs Link felvásárlása után a saját kamionnal végzett közúti fuvarozásban európai piacvezető Waberer'snek már négyezer kamionja van. A terjeszkedés egyébként a munkaerőhiány enyhítésében is segített. A kétezres évek elején a román piacra belépve fértek hozzá az ottani munkaerőhöz, és csaknem ezer román állampolgárságú sofőrt alkalmaznak. Romániából azonban sokan külföldre mentek dolgozni, így a cég most a negyvenmilliós Lengyelország felé fordult; ott 5-6-szor több sofőr van, mint itthon.

Az a bizonyos falat egyébként majdnem megakadt; a Waberer's menedzsmentje 2018. július 11-én igazgatósági felhatalmazást kapott szavatossági követelés érvényesítésére Aleksandra Ellerttel, a Link eladójával szemben, mivel utóbbi nem tárt fel minden információt az adásvétel során.
A felvásárlás egyik feltétele volt, hogy megkezdődjön a Waberer's részvényeivel a kereskedés a budapesti tőzsdén, a felvásárlást a nyilvános ajánlattételből származó nettó bevételből finanszírozta a társaság. A Waberers tavaly nyáron lépett tőzsdére.

A cég nem low cost szállító; nem az a politkájuk, hogy kihasználják az olcsó kelet-európai munkaerő adta lehetőségeket, de a hálózati lefedettség nagyon fontos előny: ha hetente ezer kamionjuk van Németországban, a versenytársnak pedig tíz, akkor ők esnek közelebb a következő megbízáshoz, és kevesebb az üres futásuk a két fuvar között.

Az európai fuvarozási piac nagyon széttöredezett, a hosszú távú fuvarozásban a Waberers a piacvezetők, de a részesedésünk még így sem éri el az egy százalékot: a kamionok 85 százaléka olyan családi cégeké, amelyekben a kamionok száma tíz alatt van. A Waberers vezérigazgatója szerint 15-20 év múlva az európai fuvarozási iparág nagyon hasonlítani fog az USA-éhoz, ahol 10-15 ezer kamionnal rendelkező cégek a meghatározóak – és ők szeretnénk ezt a konszolidációt irányítani.

A Link és a Link Services végleges felvásárlási ára 32,5 millió euró volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, lehet, hogy már ön is megkapta az új változatot

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, lehet, hogy már ön is megkapta az új változatot

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az év legszomorúbb napja igazából kamu