szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.

A Fidesz fenyegetőzése a kilépéssel legalább annyira unalmas, mint a Néppárt számtalanszor meghúzott vörös vonala. Kezdjük az utóbbival: a legnagyobb európai pártcsalád egyebek mellett a civil törvény, az akadémiai szabadság, a menekültekkel való bánásmód kapcsán már közölte, hogy eddig és ne tovább. Ha a magyar kormány nem hagy fel az uniós jogot sértő gyakorlatával, akkor távoznia kell az EPP-ből.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Néppárt (EPP) frakcióüléséről az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésére Brüsszelben 2018. március 22-én
©

Aztán a kormány nem hagyott fel, ekkor arra módosult a fenyegetés, hogy oké, de ha ezt az Európai Bíróság is megállapítja, akkor tényleg vége a dalnak. Az Európai Bíróság ezekben és más ügyekben is megállapította a magyar jogsértést – semmi nem történt. Sőt, a kormány végre sem hajtja a bírósági ítéleteket – következmény nincs.

Nézzük a Fidesz oldalát. Orbán Viktor 2019 márciusában, amikor a Néppártban mint pártcsaládban felfüggesztették a Fidesz tagságát, már elmondta, hogy összehajtogatva ott volt a zsebében a kilépő nyilatkozat arra az esetre, ha kizárnák. Tavaly decemberben – amikor Deutsch Tamás a saját frakcióvezetőjének módszereit hasonlította egyszerre a náci és a kommunista titkosrendőrséghez és ennek következményeként felfüggesztették a frakcióhoz kapcsolódó jogait – kiderült, hogy ha kizárták volna a magyar delegáció vezetőjét, akkor az összes fideszes képviselő kilépett volna. És most a legújabb: ha könnyebbé teszi a néppárti frakció a tagok és csoportok kizárását, felfüggesztését, akkor tényleg kilép a Fidesz-frakció – írja Orbán Viktor.

©

Ezzel az Orbán-levéllel egyébként választ is kaptunk egy másik kérdésre is. Amikor Deutschot jogaiban korlátozták, az erről szóló határozat része volt, hogy megkérték a fideszes képviselőket, gondolják át, hogyan viszonyulnak a Néppárt alapértékeihez. Úgy tűnik, Orbán Viktor átgondolta helyettük, és nem kér ezekből az alapértékekből, amelyek megsértéséről – mint fentebb utaltunk rá – európai bírósági döntése is van már a kormánynak, a Néppártnak azonban ez nem elég.

Félve írja le az ember, mert ilyen kijelenésekből már annyi volt, hogy azokkal Brüsszelt is meg lehetne állítani: elképzelhető, hogy tényleg eldől a Fidesz sorsa, amikor a képviselőcsoport szavaz a módosításokról.

De rögtön jegyezzük meg: ez a döntés, a belengetett kilépés csak a frakciótagságról szól, ettől az Európai Néppártban meglévő, de lassan két éve felfüggesztett Fidesz-tagság státusza nem változik. Sőt, előállhat az a helyzet, hogy a frakcióban nem, de pártban tag lesz Fidesz. Arról ugyan rendelkezik az új szabályozás, hogy ha egy tagpártot kizárnak a Néppártból, akkor az a nemzeti frakció nem lehet az EP-csoport tagja, de fordítva ez nem igaz. Mert mint tudjuk, az Európai Néppárt mint pártszövetség az erről szóló döntést csak személyes tanácskozáson tudja meghozni, de erre a pandémia miatt jelenleg nincs lehetőség. Mondják ezt akkor, amikor az uniós állam- és kormányfők, vagy az Európai Parlament minden további nélkül tud ennél – elnézést – fontosabb kérdésekről videokonferencia keretében dönteni.

A soha véget nem érő történet
A Fidesz és az Európai Néppárt viszonyát alapjaiban rengette meg, amikor 2018 őszén a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló Sargentini-jelentést az EPP-frakció kétharmada, sőt, Manfred Weber frakcióvezető is megszavazta. A bosszú egyfelől az lett, hogy Orbán alkalmatlannak nevezte az Európai Bizottság vezetésére a pártcsalád által megnevezett csúcsjelöltet – aki történetesen Weber volt –, de ennél is nagyobb felzördülést keltett az EPP köreiben, hogy a kormánypropaganda óriásplakátokra tette Soros Györgyöt és Jean-Claude Juncker akkori – néppárti – bizottsági elnököt, azzal a szöveggel, hogy "joga van tudni, mire készül Brüsszel". A 2019 februári kampányt végül néppárti nyomásra leállította a kormánypárt – a plakátok egyik pillanatról a másikra tűntek el az utcákról –, ez azonban már nem volt elég ahhoz, hogy elálljon a pártcsalád a kizárásról szóló döntéstől. A márciusi választmányi ülésen a döntés végül felfüggesztésről szólt, amit maga a Fidesz is megszavazott – csak hogy utána győzelmi jelentésként tálalhassa a döntést: "Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy minket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni, négy választást nyertünk, ezért azt választottuk, hogy mi egyoldalúan felfüggesztettük magunkat" – fogalmazott akkor Orbán Viktor.

A parlamenti frakció új működési szabályzatáról szóló szavazás közvetve mégis a Fidesz-tagságról is szól. A helyzet azért érdekes, mert a módosításhoz kétharmados szavazati többség kell. Ha Fidesz kizárásáról kellene szavazni, valószínűleg nem lenne meg a kétharmad.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt politikai közgyűlése után tartott sajtótájékoztatója előtt az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án
©
Így viszont az alapszabály módosítását azok is megszavazzák, akik nem vállalnák fel a konfliktust és nem küldenék el a Fideszt. Tudván tudva, hogy ez a döntés előrevetíti a Fidesz távozását. De megnyugodhat mindenki, mert ha Orbán kilépteti a képviselőit, akkor nem kell erről a sokaknak kényelmetlen kérdésről állást foglalniuk.

Nem lennénk meglepve, ha ez a váratlan megoldás egy előre egyeztetett forgatókönyv lenne. Hogy most mit gondol a fejleményekről néhány néppárti EP-képviselő, arról itt olvashatnak. Spoiler: szerintük ha a Fidesz menni akar, akkor menjen.

Pedro López, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának szóvivője azt mondta az EUrologusnak, hogy

“Orbán úr levele nem változtat semmin, szerdán szavazni fogunk.”

Hozzátette, hogy a részletes szavazási szabályokról kedden dönt az elnökség. Valószínűleg lesz vita is a témáról, de a szóvivő szerint nem túl hosszú. A változtatásokat ugyanis valamennyi nemzeti delegáció támogatja – kivéve a Fideszt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiképeztek több mint kéttucat önkéntest, de a kórházak egyelőre nem fogadják őket

Kiképeztek több mint kéttucat önkéntest, de a kórházak egyelőre nem fogadják őket

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést