Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
[{"available":true,"c_guid":"c5fa2a8c-307a-4cdd-b06b-cfeef14bceb5","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Bár az Apple is kínál podcast műsorokat, az ebben rejlő potenciált mindeddig nem sikerült kiaknáznia a cégnek. Most változtatnának ezen, méghozzá minőségibb műsorokkal, előfizetéses struktúrával.","shortLead":"Bár az Apple is kínál podcast műsorokat, az ebben rejlő potenciált mindeddig nem sikerült kiaknáznia a cégnek. Most...","id":"20210119_havidijas_szolgaltatas_elofizetes_apple_podcast","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=c5fa2a8c-307a-4cdd-b06b-cfeef14bceb5&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"d83e9275-4732-4464-9588-801170b6b2b0","keywords":null,"link":"/tudomany/20210119_havidijas_szolgaltatas_elofizetes_apple_podcast","timestamp":"2021. január. 19. 11:33","title":"Új fizetős szolgáltatást indíthat az Apple","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"57c30bbe-9729-459b-b5f3-7e9604ba1178","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A hatóságok vulkáni hamura figyelmeztetnek Cataniában.","shortLead":"A hatóságok vulkáni hamura figyelmeztetnek Cataniában.","id":"20210119_Ismet_kitort_az_Etna","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=57c30bbe-9729-459b-b5f3-7e9604ba1178&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"f35bed89-59cd-4eec-8fda-b991df899b21","keywords":null,"link":"/vilag/20210119_Ismet_kitort_az_Etna","timestamp":"2021. január. 19. 16:18","title":"Ismét kitört az Etna","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"59f6f1cb-c580-488f-8393-19fb9e5f12ad","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"A beszámolók szerint sok kisgyerekes család is van a tömegben, amit könnygázzal és gumibotokkal próbáltak meg feltartóztatni.","shortLead":"A beszámolók szerint sok kisgyerekes család is van a tömegben, amit könnygázzal és gumibotokkal próbáltak meg...","id":"20210118_bevandorlok_guatemala_honduras","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=59f6f1cb-c580-488f-8393-19fb9e5f12ad&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"8431ad99-f850-46f4-9ebb-0017a8c048f3","keywords":null,"link":"/vilag/20210118_bevandorlok_guatemala_honduras","timestamp":"2021. január. 18. 13:43","title":"Több ezer hondurasi bevándorló rekedt Guatemalában, összecsaptak a rendőrökkel","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1f2db20c-c91a-4af2-906c-decc9a2b3c85","c_author":"hvg.hu","category":"cegauto","description":"Jelek szerint már nem kell sokat várnunk a T6.1 utódjának hivatalos leleplezésére.","shortLead":"Jelek szerint már nem kell sokat várnunk a T6.1 utódjának hivatalos leleplezésére.","id":"20210118_kemfotokon_a_teljesen_uj_t7es_vw_multivan","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=1f2db20c-c91a-4af2-906c-decc9a2b3c85&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"33ef1aeb-cd5e-4876-98a9-35ed4e68c1c3","keywords":null,"link":"/cegauto/20210118_kemfotokon_a_teljesen_uj_t7es_vw_multivan","timestamp":"2021. január. 18. 07:59","title":"Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"66f09ea7-ec18-4fcf-b607-f7bbd2b88002","c_author":"HVG","category":"360","description":"A továbblépéshez fióktelepet nyitott Budapesten a luxemburgi bejegyzésű Network4 Media Group S.a.r.l.","shortLead":"A továbblépéshez fióktelepet nyitott Budapesten a luxemburgi bejegyzésű Network4 Media Group S.a.r.l.","id":"202102_network4_media_group_terjeszkednek_amagyarok","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=66f09ea7-ec18-4fcf-b607-f7bbd2b88002&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"506f9563-d4ba-4492-bec2-4c69ad937bb8","keywords":null,"link":"/360/202102_network4_media_group_terjeszkednek_amagyarok","timestamp":"2021. január. 18. 12:00","title":"Frei Tamásék tévéhálózata terjeszkedni készül a régióban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"465f5639-30a2-4022-8253-7e102c7963dc","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Szijjártó Péter szerint Magyarország az „előző négy évhez hasonló” színvonalú kapcsolatrendszerre törekszik az Egyesült Államokkal.","shortLead":"Szijjártó Péter szerint Magyarország az „előző négy évhez hasonló” színvonalú kapcsolatrendszerre törekszik az Egyesült...","id":"20210118_Magyar_kormanyt_Joe_Biden_beiktatas","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=465f5639-30a2-4022-8253-7e102c7963dc&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"64bf2df3-b4a8-466a-9641-7b628f737edb","keywords":null,"link":"/itthon/20210118_Magyar_kormanyt_Joe_Biden_beiktatas","timestamp":"2021. január. 18. 17:59","title":"Magyar kormánytagokat nem hívtak meg Joe Biden beiktatására","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6e8e7250-9fbf-413c-99cc-31cde8c0e663","c_author":"MTI / hvg.hu","category":"vilag","description":"Azerbajdzsánban a Sinovac, Pakisztánban a Sinopharm oltóanyagát kezdik használni.","shortLead":"Azerbajdzsánban a Sinovac, Pakisztánban a Sinopharm oltóanyagát kezdik használni.","id":"20210119_azerbajdzsan_pakisztan_kinai_vakcina_sinopharm_sinovac","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=6e8e7250-9fbf-413c-99cc-31cde8c0e663&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"8ca82080-5716-4e44-b279-4459354055db","keywords":null,"link":"/vilag/20210119_azerbajdzsan_pakisztan_kinai_vakcina_sinopharm_sinovac","timestamp":"2021. január. 19. 07:10","title":"Azerbajdzsánban és Pakisztánban is kínai vakcinákkal oltják az embereket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a66a4bbe-3b18-48e7-9e93-f2b9010843ff","c_author":"László Ferenc","category":"tudomany","description":"Készítettünk jó néhány felvételt, hogy kiderítsük, hogyan teljesít egymás ellenében a Huawei Mate 40 Pro és az Apple iPhone 12 Pro Max képalkotó rendszere.","shortLead":"Készítettünk jó néhány felvételt, hogy kiderítsük, hogyan teljesít egymás ellenében a Huawei Mate 40 Pro és az Apple...","id":"20210117_fotoparbaj_huawei_mate_40_pro_vs_iphone_12_pro_max","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=a66a4bbe-3b18-48e7-9e93-f2b9010843ff&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"7e7c1f7b-aa33-4c3b-bcbe-db2c287b0e7c","keywords":null,"link":"/tudomany/20210117_fotoparbaj_huawei_mate_40_pro_vs_iphone_12_pro_max","timestamp":"2021. január. 17. 20:00","title":"Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A hónap séfje: Miguel Rocha Vieira – Costes étterem
Küldjön üzenetet
Küldjön üzenetet
Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek.
A cikk elküldése emailben
Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek.
szerző:
Szikora Katalin
Tetszett a cikk?
Nemhogy sztárséfnek, még szakácsnak sem készült. S nem állítja, hogy már apró gyermekkorában a tűzhely körül forgolódott, de a nagymamája egyik süteményét Pesten, a Ráday utcai Costes vendégei is megkóstolhatják. A legjobb úton halad, hogy nevét meg-, és feljegyezzék a gasztronómia nagykönyvébe. A Costes executive séfje Portugáliában született, több neves konyhán dolgozott, és még csak 29 éves.
Londonban tanulta a szakmát egy vendéglátó-ipari főiskolán, majd megszerezte a Le Cordon Bleu iskola cukrász-nagydiplomáját. Dolgozott a franciaországi háromcsillagos Maison Picbe-ben, és a molekuláris konyhájáról világhírű Ferran Adrià spanyolországi, El Bulli éttermében is. Tudását az utóbbi években egy- és két Michelin-csillagos éttermekben gyarapította sous chefként Spanyolországban és Franciaországban. Idén áprilisig egy cádizi szálloda, a Fairplay Golf Hotel & Spa konyhafőnöke volt.
Miguel Rocha Vieira. Nem készült szakácsnak
Hvg.hu: Miért éppen Londonban akarta megtanulni, hogyan kell főzni?
M.R.Viera: Nem szakács akartam lenni, hanem a turizmus menedzselésével akartam foglalkozni. Valami olyannal, ami nem irodához kötött. A kurzus második évfolyamán a szakács szakmát is tanították, és annyira megtetszett, hogy ezt választottam. Ezen még a családom is meglepődött.
Hvg.hu: Gasztronómiai tanulmányai során hallott-e a magyar konyháról?
M.R.Vieira: Nem, nem tanítottak róla semmit. Annyit tudtam, mint mindenki más: gulyás. Akkor ismertem meg, amikor Budapestre jöttem. Az interneten találtam a Costes tulajdonosainak álláshirdetését, arra jelentkeztem, mert nagy kihívásnak tartottam, és megtisztelő feladatnak. A személyes beszélgetések során kiderült, hogy egyformán gondolkodunk a szakmáról, és áprilisban a háromnapos próbafőzés is jól sikerült.
Hvg.hu: Nagyon gyorsan megváltozott az élete. Mit adott fel, és miért?
M.R.Vieira: Mindent ott hagytam ezért a munkáért: a családomat, a barátnőmet a kutyámat, egész korábbi életemet. Itt most minden új, és a legnagyobb gondom a kommunikációval van. Még csak húsz szót tudok magyarul, elsőnek ezt tanultam meg: igen. A konyhán, ahol nyolc szakács dolgozik, nemcsak a közös nyelvet kell megtalálni, hanem a közös gondolkodást is, hogy akkor is az történjen, amikor én éppen nem nézek oda. De ha nem bíznék magamban, akkor nem jöttem volna ide. Ahhoz, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek, idő kell, és még csak három hete nyított újra az étterem.
Hvg.hu: Hogyan ismerkedik a magyar ételekkel, szokásokkal?
M.R.Vieira: A Costes tulajdonosaival, Gerendai Károllyal és Biliczky Sándorral sok étteremben jártunk, és amikor szabadnapom van, egyedül is tájékozódom.
Hvg.hu: Mi a véleménye a magyar konyháról? Talált valamit, amire azt mondhatná, hogy ez összetéveszthetetlen specialitás?
M.R.Vieira: Korrekt ételeket kaptam mindenütt. Egyik sem okozott nagy meglepetést. Jók voltak, de nem egetrengetők. Nekem egy kicsit sok a fűszer, én inkább a naturális ízeket kedvelem. Az a célom, hogy a csirke is, és a mellé tálalt zöldség is megőrizze eredeti ízét, a vendég ezt érezze. Fölöslegesnek tartom leönteni paprikás mártással.
Hvg.hu: A magyar vendéglátásban kavargó vita egyik szövevényes témája az alapanyag-kérdés. A Costes tulajdonosai ezt egy huszárvágással megoldották, mert szinte minden alapanyagot Franciaországból hozatnak. A másik vízválasztó a hazai gasztronómiában, hogy a séfek és a tulajdonosok más érdekeket képviselnek. Mit tapasztalt erről a világban, hogyan védik meg szakmai álláspontjukat a séfek?
M.R.Vieira: A kölcsönös bizalom alapján a séfnek szabad kezet kell kapnia a tulajdonostól. Magyarországon az az első benyomásom, hogy ez a bizalom azért hiányzik, mert aki éttermet nyit, az túl gyorsan, és túl sokat akar keresni az üzleten. A világ legjobb éttermeiben a séfek maguk a tulajdonosok.
Hvg.hu: Ez az álma? Nyitni egy saját üzletet?
M.R.Vieira: Isten ments! Látom, hogy mekkora teher és felelősség egy étterem működtetése, mennyire szerteágazó a feladat. Én arra vágyom, hogy legyen családom, legyenek gyerekeim, akik tovább viszik a nevemet. De egyelőre most itt szeretném a legjobbat nyújtani, és két-három évet biztosan Budapesten töltök. Addig, ameddig a Costes lesz a legjobb étterem…
Hvg.hu: Mi a mérce? A Michelin-csillag, vagy az annak bűvöletén kívül élő vendégek igénye?
M.R.Vieira: A vendégnek éreznie kell, hogy hol van. És nem biztos, hogy ez együtt jár a csillaggal. Én azt akarom, hogy jöjjenek ide az emberek, töltsenek el két-három órát, egyenek egy jót, érezzék jól magukat, mert az étterem a konyháról szól. Ilyen egyszerű. És ha ezt idővel Michelin-csillaggal is elismerik, annak is nagyon fogunk örülni.
Hvg.hu:Ha a gasztronómia nagy történelemkönyvébe beírják a nevét, milyen méltatást szeretne magáról?
M.R.Vieira: Miguel Rocha Vieira – egy séf, akinek élvezték az ételeit.
A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.
Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!
Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fausto Di Vora tizennyolc éve dolgozik azon, hogy meggyőzzön bennünket, az olasz konyha nem csak a milánói makarónit, a bolognai spagettit, a pizzát és a tiramisut jelenti. Sőt, legfőbbként nem azt. Hihetünk neki, s nemcsak azért, mert honfitársai egy ízben már neki ítélték a világ legjobb külföldi olasz étterme címet.
Bíró Lajost (58 éves) a szakmában az egyik legkreatívabb magyar séfnek tartják. 2003-2004-ig nem sokszor hallatta hangját a médiában, akkor azonban – a hivatalos lelkendezéssel szembeszállva – a Torkos Csütörtök kapcsán alaposan beolvasott a hazai gasztronómia felkent prókátorainak, felkavarva ezzel az állóvizet.
A félig orosz származású Nyíri Sándor (Szása) épp egy moszkvai luxusétterem séfje volt, amikor felhívta Budapestről az Arany Kaviár tulajdonosa, Molnár Attila, hogy beállna-e hozzá szakácsnak? Elsőre majdnem nemet mondott, végül pár hónapra elvállalta a megbízatást. Ez valamivel több, mint tíz éve történt. Ma már tulajdonostársak, az Arany Kaviár pedig a 2008-as Étteremkalauz értékelése szerint a legjobb tizenkettő között van Magyarországon.