Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"d565bedc-895a-44d7-b377-27d2fcf4199f","c_author":"HVG Extra Pszichológia","category":"elet.pszichologiamagazin","description":"A cím a manapság egyre népszerűbb „belső ökológia” mozgalom alapszabálya. De hogyan kezdjünk a rendrakáshoz, kiselejtezéshez? Kívülről vagy belülről induljunk? Hogyan alakítsunk ki egészséges kapcsolatokat tárgyakkal és emberekkel?","shortLead":"A cím a manapság egyre népszerűbb „belső ökológia” mozgalom alapszabálya. De hogyan kezdjünk a rendrakáshoz...","id":"20250207_Amiben-nem-vagyunk-biztosak-hogy-szuksegunk-van-ra-arra-biztosan-nincs-szuksegunk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d565bedc-895a-44d7-b377-27d2fcf4199f.jpg","index":0,"item":"37da118f-fd34-4369-a5ac-cd4e5f0bbddc","keywords":null,"link":"/pszichologiamagazin/20250207_Amiben-nem-vagyunk-biztosak-hogy-szuksegunk-van-ra-arra-biztosan-nincs-szuksegunk","timestamp":"2025. február. 07. 08:46","title":"Amiben nem vagyunk biztosak, hogy szükségünk van rá, arra biztosan nincs szükségünk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"575246b4-1d1e-4545-aa13-a6a56ef6b952","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az 53 éves miniszter a születésnapján lett lányos apa.","shortLead":"Az 53 éves miniszter a születésnapján lett lányos apa.","id":"20250207_rogan-antal-negyedik-gyerek-szuletes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/575246b4-1d1e-4545-aa13-a6a56ef6b952.jpg","index":0,"item":"b9fc03ea-1ea1-485a-b626-0ee024186509","keywords":null,"link":"/itthon/20250207_rogan-antal-negyedik-gyerek-szuletes","timestamp":"2025. február. 07. 08:28","title":"Megszületett Rogán Antal negyedik gyermeke","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e50a3c03-0e89-48d5-bc97-daeb151e6090","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A szervezet vezetői nem ülhetnek a New York-i elefántcsonttoronyban, most tényleg változtatásokra van szükség – mondta a magyar külügyminiszter.","shortLead":"A szervezet vezetői nem ülhetnek a New York-i elefántcsonttoronyban, most tényleg változtatásokra van szükség – mondta...","id":"20250206_Szijjarto-Peter-szerint-valsagban-van-az-ENSZ-meg-kell-reformalni","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e50a3c03-0e89-48d5-bc97-daeb151e6090.jpg","index":0,"item":"6c8c5d0e-87b5-4767-9cfa-8abd20253468","keywords":null,"link":"/itthon/20250206_Szijjarto-Peter-szerint-valsagban-van-az-ENSZ-meg-kell-reformalni","timestamp":"2025. február. 06. 07:27","title":"Szijjártó Péter szerint válságban van az ENSZ, meg kell reformálni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ee0917d7-35cb-4f9b-bd0a-60a06f24ecc6","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"53 százalékkal több e-autót adtak el, mint egy évvel korábban, de a Tesla számai épp az ellenkező irányban mozognak. ","shortLead":"53 százalékkal több e-autót adtak el, mint egy évvel korábban, de a Tesla számai épp az ellenkező irányban mozognak. ","id":"20250206_tesla-musk-karlendites-nemetorszag-eauto-eladasok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ee0917d7-35cb-4f9b-bd0a-60a06f24ecc6.jpg","index":0,"item":"718f6780-9fbd-476e-b183-5a09f41348f4","keywords":null,"link":"/kkv/20250206_tesla-musk-karlendites-nemetorszag-eauto-eladasok","timestamp":"2025. február. 06. 13:48","title":"Nagyot zuhantak a Tesla-eladások Németországban, mióta Elon Musk a szélsőjobbal kokettál","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5b153a94-32d2-4aa6-8a30-4c011f23bcf2","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A hivatal szerint a Soros-hálózat része a lap vezette médiaprojekt.","shortLead":"A hivatal szerint a Soros-hálózat része a lap vezette médiaprojekt.","id":"20250206_szuverenitasvedelmi-hivatal-444","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5b153a94-32d2-4aa6-8a30-4c011f23bcf2.jpg","index":0,"item":"c2b4743e-ed00-4c14-a6dc-e5d0045a5455","keywords":null,"link":"/itthon/20250206_szuverenitasvedelmi-hivatal-444","timestamp":"2025. február. 06. 17:19","title":"Most a 444-et pécézte ki magának a Szuverenitásvédelmi Hivatal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f5681012-49aa-491b-98b3-c849df94aa8a","c_author":"Matalin Dóra","category":"360","description":"Sokszor tapasztalat, tehetség nélkül, érdemtelenül jut valaki támogatáshoz, de jó jeleket is lát a filmszakmában Havas Ágnes, aki 2011 és 2019 között volt a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Andy Vajna idején. A producer az újraéledő Magyar Filmszemle játékfilmes kategóriájának egyik zsűritagja. Interjú.","shortLead":"Sokszor tapasztalat, tehetség nélkül, érdemtelenül jut valaki támogatáshoz, de jó jeleket is lát a filmszakmában Havas...","id":"20250206_hvg-havas-agnes-producer-kurzusfilmek-filmszemle-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f5681012-49aa-491b-98b3-c849df94aa8a.jpg","index":0,"item":"3bb5693e-0911-4770-bc6c-3056c3ef5ab5","keywords":null,"link":"/360/20250206_hvg-havas-agnes-producer-kurzusfilmek-filmszemle-interju","timestamp":"2025. február. 06. 17:30","title":"„A magyar kultúrát kivéreztetni, karanténba rakni sajnos lehet, de elnyomni nem”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9b93fd74-ddbc-4565-9d2b-7e3ce9630e79","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A rendőrség eleinte balesetként kezelte a lakástűzben elhunyt japán nőnek az esetét, később azonban már arról beszéltek, hogy a nőt korábbi férje bántalmazhatta, illetve gyújthatta fel. ","shortLead":"A rendőrség eleinte balesetként kezelte a lakástűzben elhunyt japán nőnek az esetét, később azonban már arról...","id":"20250205_Tuntetes-Japan-no-emberoles-Patent-Egyesulet-rendorseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9b93fd74-ddbc-4565-9d2b-7e3ce9630e79.jpg","index":0,"item":"64615ac8-4e29-427e-b7e2-51594f10fcf0","keywords":null,"link":"/itthon/20250205_Tuntetes-Japan-no-emberoles-Patent-Egyesulet-rendorseg","timestamp":"2025. február. 05. 21:08","title":"Tüntetést szervez szombatra a Patent Egyesület a japán nő megölése miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"53457759-a4c9-486b-af68-2f2ccc0fedd7","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A szervezet a DK-s Molnár Csaba beadványának hatására kezdett vizsgálatba még tavaly ősszel.","shortLead":"A szervezet a DK-s Molnár Csaba beadványának hatására kezdett vizsgálatba még tavaly ősszel.","id":"20250206_DK-Nyomozast-indit-az-OLAF-az-Orban-kormany-kastelymutyija-miatt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/53457759-a4c9-486b-af68-2f2ccc0fedd7.jpg","index":0,"item":"9de3082f-1bd8-49fc-aaed-98fb06db408c","keywords":null,"link":"/itthon/20250206_DK-Nyomozast-indit-az-OLAF-az-Orban-kormany-kastelymutyija-miatt","timestamp":"2025. február. 06. 08:27","title":"DK: Nyomozást indít az OLAF az Orbán-kormány „kastélymutyija” miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ennek az apró szigetcsoportnak, amely Venezuela partjaitól néhány kilométerre található, elképesztően tarka a kultúrája, és ez a gasztronómiában is megmutatkozik.
A helyi konyhával a Lucullus Bt. szervezésében megesett próbavacsora keretében ismerkedtünk meg, a budapesti Maharaja étteremben. (Az itteni karibi „főzőexpedicíó”, viszonzása volt a Lucullus kinti látogatásának.) Mivel az ételeikre nagy hatással volt az indiai konyha, sok fogást emeltek át, szinte változatlan formában, az étterem indiai szakácsai könnyen megbirkóztak a feladattal. Trinidad és Tobago gasztronómiája amerikai, európai, indiai, kínai, kreol, libanoni, és afrikai gyökerekkel büszkélkedhet. Nem sok konyha létezik a világon, amely nem hatott kissé a szigetország étkezési kultúrájára. A tesztvacsora menüjében olyan nyalánkságok kaptak helyet, mint a cápahús és a shado beni.
Lássuk, miket tud ez az egzotikus ország, ha kanalat ragad. Az ország adottságai alapvetően kiválóak. Lakói a világ minden szegletéből származtak ide, és hozták magukkal a szakácskönyveiket is. Így egymás mellett jól megfér az indiai, a kínai, az arab, a fontosabb európai, észak-amerikai és még több más hagyomány. A Karibi-térségben fekvő Trinidad és Tobago szigetein a trópusi gyümölcsök számos változatban teremnek. Így számolatlan fajta mangójuk van, ahogy banánból is többféle. Friss fogyasztásra a kisméretű, érett banánokat használják, míg nagy zöld főzőbanánjaik kiváló köretnek készíthetők el.
Alapvető ételeik között meg kell említeni a roti nevű kenyérlepényt, mely a napszak minden étkezésében szerepet kaphat. Ennek készítik sima és töltött változatait is, természetesen indiai hagyomány alapján, gyakorlatilag változatlan formában. Rendkívül népszerű étel a double, azaz dupla, amely egy szendvicset takar. Ennek ízvilága jelentősen eltér a nálunk megszokottakétól, hiszen előszeretettel használnak különféle chutney-kat, fűszeres szószokat az elkészítésénél. Mindemellett számtalan más kenyérfélét is készítenek, köztük sok európai eredetű.
Nagyon kedvelt alapanyag a csicseriborsó, melyből curryt készítenek. A curry rendkívül népszerű, rengeteg mindenből készítik, például rákból, kacsából, vagy krumpliból. Nemzeti ételüknek tekinthető a csirke curry rotival. Gyakran használt halhús a cápa, melyből szintén készül az indiai klasszikus. Előszeretettel fogyasztanak rizst, padlizsánt, okrát. Az okra egy kis paprikára emlékeztető, de kisebb, leggyakrabban zöld színű zöldség. Belsejében a magok körül zselés állagú anyag található. Rendkívül finom, változatosan elkészíthető. Az Egyesült Államokban ugyanúgy igen népszerű, mint Dél-Amerikában és Ázsiában, itthon ritkán hallani róla.
Minden bizonnyal portugál eredete van annak, hogy a szárított, sózott tőkehal is alapvető élelmiszerük. Érdekes ételük a king’s chicken vagy chicken á la king, azaz csirke király módra. Ez az étel a hagyományos indiai gyömbéres-fokhagymás pácolást ötvözi a szintén hagyományos indiai tandoor-i páccal, és tetézi még kókusztejjel és friss kókuszreszelékkel. Ez az őrületesen komplex és buja fűszerezés a saját konyhánkban is könnyen reprodukálható. Az összes fűszer és alapanyag kapható a legtöbb közértben, talán a kókusztejért kell el bandukolni egy delikatesz boltba. Csirkét meg már mindenki látott. A combok pácolásánál hosszában bevagdossák a húst, hogy belül is jól átjárja a fűszerezés.
Afrikai eredetű étel a callaloo. Ebben dasheen leveleket használnak, melyet másként taro néven ismerhetünk. Ez az egyik legtöbb ideje kultivált növény, gyökerét, szárát és leveleit is fogyasztják. Amúgy a taro az indokínai térségben is mindennapi eledel. A karibi egyvelegbe a taro mellé kerül még rák, kakukkfű, kókusztej és shado beni. Köretként adnak hozzá cornmeal-t, ami gyakorlatilag kukoricamálé, és főzőbanánt, édesburgonyát.
A shado beni itthon nem igazán ismert fűszernövény. A Karibi-térség angol anyanyelvű részein nevezik csak így. Elnevezései igen változatosak, a világ sok részén kedvelt alapanyag. Néhány elnevezése: bhandhanya, chardon benit, culantro, donnia, culantro coyote, fitweed, wild coriander, recao, shado beni, spiritweed, Ngò gai. Magyarul vadkoriandernek „szólíthatjuk”. Egészen meghatározó ízvilágot adó fűszer és pácok, szószok alapanyaga.
A szigeteken természetesen számtalan tengeri halfélét és herkentyűt fogyasztanak. Nagyon kedvelt a grillezés, a sűrű, laktató egytálételek és a kókusztejben történő pácolás. Népszerű étel a macaroni pie, azaz makaróni pite, amely szinte teljesen ugyanolyan, mint az USA-beli mac & cheese (macaroni and cheese, magyarul sajtos makaróni). Sajttal és tojással, adott esetben egyéb kiegészítő hozzávalókkal készített gyors fogás. Sok levest főznek, rendkívül népszerű ezek közül a kukoricaleves. Az utcai falatozóknál különféle szendvicsek kaphatóak, az egyik legkedveltebb a cápahúsos.
Ünnepi ételeik is változatosak: sült sonka, sült pulyka, gyümölcstorták és még sok más. Nagy kedvencük a fokhagymás sertés, egy portugál származású klasszikus (carne vinha-d'alhos). Desszertjeik túlnyomó többsége európai szemnek teljesen szokásosnak tűnik,ám sokkal édesebbek. A csokitorták például itt is nagyon kedveltek. Sok indiai eredetű desszertjük is van, és előszeretettel használják édességek készítéséhez a helyben termő csodás gyümölcsöket.
Recept (Oldaltörés)
Pelau
(Ramin Ganeshram: Sweet Hands: Island Cooking from Trinidad & Tobago c. könyvéből)
Hozzávalók: 1 bögre száraz csicseriborsó, 2 bögre hosszúszemű rizs, 3 evőkanál olaj, 3/4 bögre barnacukor, 1 csirke lebőrözve, 8 darabra vágva, 1 kis fej hagyma felaprítva, 1 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 bögre konzerv kókusztej, 1 babérlevél, 2 evőkanál green seasoning (Klasszikus helyi fűszeres szósz; házilag a következők összemixelésével készíthető: 2 ek víz, 3 ek friss, aprított snidling, 1 koriander, 2 ek kakukkfű, 1 ek friss, aprított oregano, 1 egy ek friss, aprított petrezselyem, 4 gerezd aprított fokhagyma), 1/2 bögre apróra vágott petrezselyem, 1 kakukkfű ágacska, 2 megtisztított, felkockázott répa, 5 felkarikázott újhagyma, 2 bögre felkockázott tök, 1 chilipaprika, 1/2 bögre ketchup, 1 evőkanál vaj.
A végeredmény. Megéri a fáradtságot
A borsót előző éjszaka 3 bögre vízbe beáztatjuk. Másnap leöblítjük. Veszünk 3 bögre vizet és egy nagy serpenyőben felforraljuk, és beletesszük a csicseriborsót. Főzzük 15 percig, ekkor már majdnem teljesen jó, majd leszűrjük, félretesszük. A rizst átmossuk néhányszor hideg vízben.
Egy nagy edényben olajon karamellizáljuk a cukrot, közepesen erős lángon, majd beletesszük a csirkedarabokat. Alaposan elkeverjük, hogy a karamellizált cukor beborítsa egyenletesen. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd 1-2 percig sütjük, folytonos kevergetés mellett.
Hozzáadunk 2 bögre vizet, a kókusztejet, a babért, a green seasoning-et, a kakukkfüvet, petrezselymet, répát és az újhagymát. Levesszük a lángot gyenge közepesre, lefedjük, és 10 percig pároljuk.
Ezt követően hozzáadjuk a csirkéhez a rizst, a tököt, a csicseriborsót, a csilipaprikát egészben, a ketchupot és a vajat. Lefedjük, majd 20-30 percig pároljuk, vagy addig, amíg a hozzávalók kellőképpen meg nem puhulnak.
Hogy milyen jelentőségű a világ gasztronómiájában a francia konyha, azt felesleges ecsetelni. Áhítatoskodás és túllihegés helyett inkább koppintsunk belőle, otthon a konyhában. Ezúttal három kifejezetten házias ételt mutatunk be.
A japán és a magyar gyomor közti különbség meglehetősen nagy. Még nagyobb viszont a mentalitásbeli differencia, és erre remek példa egy bizonyos, egyszerű étel.