Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"1694dda5-ac37-4fe6-ae99-473ecd78d9d1","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Az újonnan megszállt területeket a már izraeli irányítás alatt álló biztonsági zónákhoz csatolhatnák.","shortLead":"Az újonnan megszállt területeket a már izraeli irányítás alatt álló biztonsági zónákhoz csatolhatnák.","id":"20250402_izrael-hadsereg-gaza-megszallas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1694dda5-ac37-4fe6-ae99-473ecd78d9d1.jpg","index":0,"item":"88a8c6ac-4c88-4526-843b-8a899f474673","keywords":null,"link":"/vilag/20250402_izrael-hadsereg-gaza-megszallas","timestamp":"2025. április. 02. 09:32","title":"Izrael a Gázai övezet újabb részeit szállja meg","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"876a56c2-9465-45d2-9ced-c9e6bc2ce92e","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Megfigyelési övezeteket jelöltek ki, behozatali tilalmat, szigorított ellenőrzést vezettek be az osztrák hatóságok a szlovákiai és magyarországi ragadós száj- és körömfájásos esetek miatt.","shortLead":"Megfigyelési övezeteket jelöltek ki, behozatali tilalmat, szigorított ellenőrzést vezettek be az osztrák hatóságok...","id":"20250402_ragados-szaj-es-koromfajas-ausztria-ovintezkedesek-burgenland-allattartas-allategeszsegugy","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/876a56c2-9465-45d2-9ced-c9e6bc2ce92e.jpg","index":0,"item":"08daf225-167e-439d-b3fc-735df3c27000","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250402_ragados-szaj-es-koromfajas-ausztria-ovintezkedesek-burgenland-allattartas-allategeszsegugy","timestamp":"2025. április. 02. 08:18","title":"Bekeményít Ausztria a határok mentén a száj- és körömfájás miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c7baa9c9-a478-425c-a3b1-0f46f4ec17cb","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az EU trösztellenes hatósága egy jármű-újrahasznosítási kartellt büntetett.","shortLead":"Az EU trösztellenes hatósága egy jármű-újrahasznosítási kartellt büntetett.","id":"20250401_A-Volkswagen-a-Stellantis-es-mas-autogyartok-458-millio-euro-unios-birsagot-kaptak-kartellezesert","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c7baa9c9-a478-425c-a3b1-0f46f4ec17cb.jpg","index":0,"item":"9d4afefc-8c89-4acb-9c89-9a63c16f59e2","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250401_A-Volkswagen-a-Stellantis-es-mas-autogyartok-458-millio-euro-unios-birsagot-kaptak-kartellezesert","timestamp":"2025. április. 01. 19:15","title":"A Volkswagen, a Stellantis és más autógyártók 458 millió euró uniós bírságot kaptak kartellezésért","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"483537dd-c813-4fc2-840e-6e4b2d36e2ea","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A Tisza Párt elnöke szerint Gáspár Győző egy éve még velük akart egy színpadra állni.","shortLead":"A Tisza Párt elnöke szerint Gáspár Győző egy éve még velük akart egy színpadra állni.","id":"20250331_magyar-peter-gyozike-zebra-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/483537dd-c813-4fc2-840e-6e4b2d36e2ea.jpg","index":0,"item":"2712c5d6-6429-4f72-848b-071ad38937e5","keywords":null,"link":"/elet/20250331_magyar-peter-gyozike-zebra-ebx","timestamp":"2025. március. 31. 20:33","title":"Magyar Péter: Győzike tavaly még hozzánk jelentkezett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5f75f394-4d66-4f9f-9145-f05a44f7a6bf","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A “Louvre-kiállítás” például egy a híres párizsi múzeum melletti földalatti bevásárlóközpont egy fülkéjét jelenti, ahova pénzért lehet bekerülni.","shortLead":"A “Louvre-kiállítás” például egy a híres párizsi múzeum melletti földalatti bevásárlóközpont egy fülkéjét...","id":"20250401_A-Munkacsy-dijas-Veszabo-nemzetkozi-sikerei-a-Telex-szerint-penzert-vett-dicsosegek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5f75f394-4d66-4f9f-9145-f05a44f7a6bf.jpg","index":0,"item":"25500b79-ef49-4934-bd93-4cf410276974","keywords":null,"link":"/kultura/20250401_A-Munkacsy-dijas-Veszabo-nemzetkozi-sikerei-a-Telex-szerint-penzert-vett-dicsosegek","timestamp":"2025. április. 01. 12:01","title":"A Munkácsy-díjas Vészabó „nemzetközi sikerei” a Telex szerint pénzért vett dicsőségek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b04a00d2-c0f2-42d4-ae75-76c2056dfe3a","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A tavaly 15 évesen elhunyt lány minden kezeléssel és újabb gyógyszerrel egyre messzebb került a javulástól.","shortLead":"A tavaly 15 évesen elhunyt lány minden kezeléssel és újabb gyógyszerrel egyre messzebb került a javulástól.","id":"20250401_kaliforniaban-meghalt-magyar-kamasz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b04a00d2-c0f2-42d4-ae75-76c2056dfe3a.jpg","index":0,"item":"6c011231-7d87-475e-bf1b-516262598e25","keywords":null,"link":"/elet/20250401_kaliforniaban-meghalt-magyar-kamasz","timestamp":"2025. április. 01. 15:20","title":"Megszólaltak a Kaliforniában meghalt magyar kamasz rokonai: magukra hagyták őket Jázmin egyre romló állapotával","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c78ab71c-c305-48eb-8066-c8784e4d2401","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Két olyan európai székhelyű cég egyesíti most a tudását, amelyek élenjárnak adatvédelmi törekvéseikben. Ennek keretében az amúgy is biztonságos Vivaldi böngésző megkapja a ProtonVPN-t, az egyik legjobbra értékelt virtuális magánhálózatot.","shortLead":"Két olyan európai székhelyű cég egyesíti most a tudását, amelyek élenjárnak adatvédelmi törekvéseikben. Ennek keretében...","id":"20250401_proton-vpn-vivaldi-bongeszo-virtualis-maganhalozata","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c78ab71c-c305-48eb-8066-c8784e4d2401.jpg","index":0,"item":"27c028e5-3815-453c-afdd-e743fad3fb43","keywords":null,"link":"/tudomany/20250401_proton-vpn-vivaldi-bongeszo-virtualis-maganhalozata","timestamp":"2025. április. 01. 08:03","title":"A letiltott dolgokat is megnézheti a neten, önt viszont nem látják mások – új funkció kerül a böngészőbe","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d6c150fa-415d-4c74-aa6d-745df98a4017","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A szervezet szerint Benjamin Netanjahu budapesti meghívása azt mutatja, hogy a magyar kormány megveti a nemzetközi jogot.","shortLead":"A szervezet szerint Benjamin Netanjahu budapesti meghívása azt mutatja, hogy a magyar kormány megveti a nemzetközi...","id":"20250401_amnesty-international-nemzetkozi-buntetobirosag-benjamin-netanjahu-letartoztatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d6c150fa-415d-4c74-aa6d-745df98a4017.jpg","index":0,"item":"e09bdd3c-0da5-4918-be38-a1da48a76486","keywords":null,"link":"/itthon/20250401_amnesty-international-nemzetkozi-buntetobirosag-benjamin-netanjahu-letartoztatas","timestamp":"2025. április. 01. 11:08","title":"Az Amnesty szerint Budapesten le kellene tartóztatni Netanjahut","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az igazán bőséges gasztronómiai könyvkínálat láttán felmerülhet a kérdés – vajon lehet-e még újat adni a sütni-főzni szerető olvasóknak? Úgy tűnik, igen. A Gourmandia szerzőjének legfontosabb célja, hogy ha bárki nekifog egy recept elkészítésének, biztos sikerélménye legyen.
Bizonyára nem ismeretlen az érzés, amikor egy-egy káprázatos képanyaggal készült szakácskönyv láttán, szinte biztosak vagyunk abban, már csak ez hiányzik ahhoz, hogy mesterszakácsokká-cukrászokká váljunk. Szinte transzba esve megkezdjük a lelkes recepttanulmányozást, amit egyből a megvalósítás követ. Aztán a végeredmény minden igyekezetünk ellenére sem lesz olyan hibátlan és gyönyörű, mint a könyvben. Mikor például a keményre vert tojáshab a máglyarakás tetején még tálalás előtt összeesik, gyanakodni kezdünk: valami apró trükköt biztosan nem árultak el nekünk…
A Gourmandia könyv szerzője, Varga Gábor ( akit tavaly decemberben már bemutattunk rovatunkban) nemcsak szakmai tapasztalatokat szerzett az évek során, de az általa szerkesztett oldalon keresztül közvetlen kapcsolatba került az olvasókkal. Az ő visszajelzéseikből, kérdéseikből pontosan átlátta, hogy melyek azok a fogások és fortélyok, amelyek egy profi cukrásznak egyértelműek, de egy amatőrnek, egy háziasszonynak eszébe sem jutnak. Pedig éppen csak egy apró műhelytitok kell ahhoz, hogy a recept tökéletesen sikerüljön. A könyv a házias, mindenki által ismert, egyszerűbb édességekkel kezd, mint a tejberizs vagy a palacsinta. Kitérve az apró buktatókra, mert bizony már az alapoknál is figyelnünk kell.
A házias finomságok után a cukrászreceptek következnek. S ha jól sikerült a francia csokoládétortánk, vagy szép magasra feljött a pogácsánk, nem esett össze a máglyarakásunk, akkor bizonyára már önbizalommal telve állunk neki az ínyencrecepteknek is. Ha végighaladtunk a könyvön, már csak elhatározás kell, mert a szükséges lépéseket, fogásokat Varga Gábor átadja nekünk. A könyv közvetlen tegező hangneme is azt jelzi, hogy barátként kezeli az olvasót, a szerző szinte ott van velünk a konyhában és önbizalmat ad. Azt sugallja, hogy ha neki sikerült, akkor nekünk is, ez csak természetes. Ha szükségesnek látja, egy receptet akár 15 folyamatfotó is kísér.
A könyv illusztrációja, fotóanyaga is arról árulkodik, hogy nincs utánozhatatlannak tűnő cukrászköltemény. De nincs is hozzá gondosan berendezett háttér, a fotós Wlcsek András sem minden technikai tudását akarja fitogtatni, hanem az egyszerűségre, a megláttatásra törekszik. Az elkészült édesség fotója, legyen rétes vagy saját készítésű bonbon, nincs túlkozmetikázva, éppen olyan, ahogyan azt a sütőből kivéve feltálaljuk. Például a sült túrótorta szélén bizony van egy kis ropogós, aranybarna kéreg és nem teljesen hófehér, biztosak lehetünk benne: ez maga a valóság.
Nagy erénye a könyvnek, hogy javarészt a magyar süteményekre, desszertekre koncentrál. De a vargabéles, a mákos nudli mellett az idehaza is kedvelt tiramisu, vagy az érdekességnek számító, levendulavirággal szórt cookie is helyet kap, sőt a házi bonbon-, fagylalt- és likőrkészítés rejtelmeibe is bevezet. A szerző többször is kiemeli a minőségi alapanyagok fontosságát. Így a hozzávalóknál nem találunk margarint, és a gazdasági szempontokból csokoládé helyett használt kakaópornak is egyszer s mindenkorra búcsút inthetünk.
A könyv tipográfiája kifinomult, letisztult és mégis elegáns, látványos és áttekinthető – a kötet tervezőjének, Vida Évának az ízlését és munkáját dicséri. Egyetlen dolgot hiányolhatunk csak: az indexet, ami praktikusan segíthetne eligazodni a közel 100 recept között. A könyvet készítő csapat nem akart trendi lenni.Mégis nagyszerű, jól használható, szemet gyönyörködtető kötetet tett az asztalunkra-polcunkra az Aréna 2000 kiadó .Mindenkinek ajánljuk, aki el akar jutni Gourmandiába!
[[ Oldaltörés (Receptek) ]]
Meggyes tejpite
A tejpite sokak nagy kedvence, amit legtöbben talán még a nagymama konyhájában kóstoltak először. Igazi házi sütemény! A tésztája hasonló a palacsintáéhoz. Befőttel, friss gyümölccsel kedvedre ízesítheted, de betét nélkül is igazán finom.
Hozzávalók (6 adaghoz)
90 g porcukor 3 db egész tojás 1 teáskanál vaníliaeszencia vagy 1 vaníliarúd belseje 150 g liszt (BL-55) 300 ml tej 200 ml tejszín fél csipet só 350 g magozott meggybefőtt, vagy magozott friss meggy
Elkészítési idő kb. 60 perc.
Egy kb. 30x25 cm-es tepsit vékonyan vajazz és lisztezz ki. Szórd bele az átmosott, lecsurgatott meggybefőttet vagy a megmosott, kimagozott friss meggyet. A tojásokat kezdd el habosítani. Ha már kissé habos, akkor add hozzá a csipet sót és a porcukrot két részletben, majd habosítsd tovább a tojásokat - összesen kb. 10 percig.
Ha a tojások kihabosodtak, alacsony fordulaton keverd hozzá a tejet és a tejszínt. Utolsó lépésben kézi habverőel – kis részletekben adagolva – forgasd bele a lisztet a híg masszába. Ügyelj arra, hogy a masszát csomómentesre keverd! Végül a vaníliaeszenciával vagy a vaníliarúd magjaival ízesítsd be a masszát. Ezután a kész masszát öntsd rá a tepsiben lévő meggyre, és előmelegített, 180 fokos sütőben süsd készre kb. 30 perc alatt, légkeverés nélkül. Ha teljesen kihűlt, szeleteld felés vékonyan hintsd meg a tetejét porcukorral.
Panna cotta szamócával
A panna cotta egy olasz tejpuding. Lényegében mindenki ugyanúgy készíti, de én megbolondítottam egy kis kardamommal és szamócaszósszal. Könnyű és mennyei! Ki ne hagyd!
A szamócás szószhoz:
150 g szamóca 40 g kristálycukor
A tejpudinghoz:
250 ml tej 250 ml tejszín 50 g kristálycukor 5 g lapzselatin 1 db vaníliaeszencia, vagy 1 db vaníliarúd belseje 2 szem zöld kardamom
Elkészítési idő kb. 40 perc + 6 óra hűtés
Először a szamócás szószt készítsd el. A szamócát és a kristálycukrot tedd egy fazékba. Kis lángon, folyamatos keverés mellett kb. 10-15 perc alatt főzz darabos szószt belőle. Vigyázz, mert könnyen leég! A kész szószt oszd el a poharak aljában. Végül a szósszal együtt tedd a poharakat fagyasztóba. A megfagyott szószt nem fogja felkavarni majd a tejpuding, mikor rátöltöd. Most maga a panna cotta, azaz a tejpuding elkészítése következik. A tejet a tejszínnel, valamint a kardamommal és a vaníliával forrald fel, majd húzd le a tűzhelyről. Ezután tedd bele a kristálycukrot és a lapzselatint.
Keverd legalább 5 percig, míg a cukor és a zselatin teljesen feloldódik. Szobahőmérsékletre hagyd visszahűlni a keveréket, rendszeresen átkeverve azt. Ha visszahűlt, adagold a szamócaszószra a poharakba egy kiskanál segítségével. A kiskanálra azért van szükség, hogy a tejpuding ne kavarja fel a szószt a pohár aljáról.
A tejpuding ilyenkor még hígan folyós. Ez ne ijesszen meg, a hűtőben meg fog kötni, aggodalomra semmi ok! Ha elkészültél, tedd őket a hűtőbe, és hagyd kb. 6 óra alatt teljesen megkötni a tejpudingot.