Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"53405811-b7be-43d9-9efd-5bc2c7dfba8f","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A Kúriához benyújtott BRFK-s iratok között olyan drónfelvételek voltak, amelyek a Szabadság hídra vonatkoztak – állítja Hadházy Ákos. ","shortLead":"A Kúriához benyújtott BRFK-s iratok között olyan drónfelvételek voltak, amelyek a Szabadság hídra vonatkoztak – állítja...","id":"20250425_hadhazy-tuntetes-technofasizmus-arcfelismero-erzsebet-szabadsag-hid-brfk-gyulekezesi-jog-pride","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/53405811-b7be-43d9-9efd-5bc2c7dfba8f.jpg","index":0,"item":"f85bb97b-3a84-48f0-818e-425646ff2d90","keywords":null,"link":"/itthon/20250425_hadhazy-tuntetes-technofasizmus-arcfelismero-erzsebet-szabadsag-hid-brfk-gyulekezesi-jog-pride","timestamp":"2025. április. 25. 18:20","title":"Hadházy szerint a rendőrség hamis bizonyítékokra támaszkodva tiltotta be az Erzsébet hídra tervezett tüntetését","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"58f784a4-1d7a-4364-ada3-ab6a142ec2d2","c_author":"Sztupa Melitta Boglárka","category":"kultura","description":"Tudósként ment oda, hogy megfigyelje őket, ám végül a vadállatok anyjává és a falka részévé vált. Simona Kossak az állatok társaságában olyasmit talált meg, amit az emberek közt addig sosem. Mesébe illő történetéről film készült, amelyet a jelenleg zajló Lengyel Filmtavaszon hazánkban is bemutatnak.","shortLead":"Tudósként ment oda, hogy megfigyelje őket, ám végül a vadállatok anyjává és a falka részévé vált. Simona Kossak...","id":"20250426_simona-kossak-Az-allatokkal-suttogo-boszorkany-aki-vedelmebe-vette-az-utolso-europai-oserdot","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/58f784a4-1d7a-4364-ada3-ab6a142ec2d2.jpg","index":0,"item":"49007dab-d06e-43fc-adc0-62eea5e1b49b","keywords":null,"link":"/kultura/20250426_simona-kossak-Az-allatokkal-suttogo-boszorkany-aki-vedelmebe-vette-az-utolso-europai-oserdot","timestamp":"2025. április. 26. 18:00","title":"Az állatokkal suttogó boszorkány, aki védelmébe vette az utolsó európai őserdőt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6e27bc94-2b91-446a-aeb6-67abe2430b7c","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"Visszajáró vendég.","shortLead":"Visszajáró vendég.","id":"20250425_Evander-Holyfield-Magyarorszagon-van","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6e27bc94-2b91-446a-aeb6-67abe2430b7c.jpg","index":0,"item":"a2b127e2-bd53-4a97-ac22-074ce1114875","keywords":null,"link":"/sport/20250425_Evander-Holyfield-Magyarorszagon-van","timestamp":"2025. április. 25. 13:44","title":"Evander Holyfield Magyarországon van","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"435aa075-d39a-46fa-b495-8c0d84f34b4f","c_author":"HVG","category":"sport","description":"Egy svájci lap csodálkozott rá a hatalom és a futball sajátos összefonódására Magyarországon.","shortLead":"Egy svájci lap csodálkozott rá a hatalom és a futball sajátos összefonódására Magyarországon.","id":"20250425_Quentin-Maceiras-Felcsut-Orban-oltozo-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/435aa075-d39a-46fa-b495-8c0d84f34b4f.jpg","index":0,"item":"9e49cf2d-e006-490a-9f95-18f9a3299b94","keywords":null,"link":"/sport/20250425_Quentin-Maceiras-Felcsut-Orban-oltozo-ebx","timestamp":"2025. április. 25. 10:49","title":"Felcsúti légiós: Előfordult, hogy Orbán beállított az öltözőbe meccs után","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"022884d5-739e-4d17-a8d2-088c7db9904b","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A Japánban megjelenő angol nyelvű lap úgy látja, hogy a magyar kormányfő beszorul az Egyesült Államok és Kína közé – a saját hibájából. A szerző, Jens Kastner úgy értékeli, hogy Magyarország sokáig a tényleges súlyánál nagyobb befolyást élvezett a világpolitikában, köszönhetően a vétójogának. Azon keresztül ugyanis hatni tudott az EU politikájára mind Peking, mind Moszkva, mind Washington ügyében. Most azonban karamboloznak az orbáni világok.","shortLead":"A Japánban megjelenő angol nyelvű lap úgy látja, hogy a magyar kormányfő beszorul az Egyesült Államok és Kína közé –...","id":"20250427_Nikkei-Asia-Review-Orban-Viktor-most-megfizeti-az-arat-hogy-tulterpeszkedett","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/022884d5-739e-4d17-a8d2-088c7db9904b.jpg","index":0,"item":"f7d0fb38-6e68-405a-85cc-91da47870d28","keywords":null,"link":"/360/20250427_Nikkei-Asia-Review-Orban-Viktor-most-megfizeti-az-arat-hogy-tulterpeszkedett","timestamp":"2025. április. 27. 07:54","title":"Nikkei Asia Review: Orbán Viktor most megfizeti az árát, hogy túlterpeszkedett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d0eae501-8785-4b65-ae87-1fbf6bcd2a68","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A magyar katolikus egyház feje erős jelölt Ferenc utódjaként, de pont ez ad okot az aggodalomra – fejti ki a Guardianben a nagy költő unokája, aki Budapesten él szabadúszó újságíróként és főleg vallási kérdésekkel foglalkozik.","shortLead":"A magyar katolikus egyház feje erős jelölt Ferenc utódjaként, de pont ez ad okot az aggodalomra – fejti ki...","id":"20250426_Alex-Faludy-Isten-orizzen-hogy-Erdo-Peter-legyen-a-papa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d0eae501-8785-4b65-ae87-1fbf6bcd2a68.jpg","index":0,"item":"535d7ff5-2487-4583-b6f9-68bd3bef413f","keywords":null,"link":"/360/20250426_Alex-Faludy-Isten-orizzen-hogy-Erdo-Peter-legyen-a-papa","timestamp":"2025. április. 26. 08:22","title":"Alex Faludy: Isten őrizzen, hogy Erdő Péter legyen a pápa!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"404d7847-8849-4286-ba33-d1f1f838be0d","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A gyártók ugrásra készen várják, hogy olyan autókat is tesztelhessenek, amelyekben már fékpedál sincs. ","shortLead":"A gyártók ugrásra készen várják, hogy olyan autókat is tesztelhessenek, amelyekben már fékpedál sincs. ","id":"20250425_enyhitettek-szabadabb-utat-kapnak-az-onvezeto-autok-Amerikaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/404d7847-8849-4286-ba33-d1f1f838be0d.jpg","index":0,"item":"9611ca68-de21-41e9-8c0e-30280ab6097d","keywords":null,"link":"/cegauto/20250425_enyhitettek-szabadabb-utat-kapnak-az-onvezeto-autok-Amerikaban","timestamp":"2025. április. 25. 08:44","title":"Erre a lehetőségre várt Elon Musk: lazítanak az önvezető autók szabályozásán Amerikában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"65b0d8ff-69c0-4092-b39d-c9b264d19894","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Drága mulatság lakott területen az ilyesmi. ","shortLead":"Drága mulatság lakott területen az ilyesmi. ","id":"20250425_gyorshajtas-motorosoktol-170-nel-repesztett-az-50-es-zonaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/65b0d8ff-69c0-4092-b39d-c9b264d19894.jpg","index":0,"item":"f4d57c6c-12d9-49b2-b487-25d576794018","keywords":null,"link":"/cegauto/20250425_gyorshajtas-motorosoktol-170-nel-repesztett-az-50-es-zonaban","timestamp":"2025. április. 25. 11:57","title":"Durva gyorshajtás motorosoktól: egyikük közel 170-nel repesztett az 50-es zónában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az igazán bőséges gasztronómiai könyvkínálat láttán felmerülhet a kérdés – vajon lehet-e még újat adni a sütni-főzni szerető olvasóknak? Úgy tűnik, igen. A Gourmandia szerzőjének legfontosabb célja, hogy ha bárki nekifog egy recept elkészítésének, biztos sikerélménye legyen.
Bizonyára nem ismeretlen az érzés, amikor egy-egy káprázatos képanyaggal készült szakácskönyv láttán, szinte biztosak vagyunk abban, már csak ez hiányzik ahhoz, hogy mesterszakácsokká-cukrászokká váljunk. Szinte transzba esve megkezdjük a lelkes recepttanulmányozást, amit egyből a megvalósítás követ. Aztán a végeredmény minden igyekezetünk ellenére sem lesz olyan hibátlan és gyönyörű, mint a könyvben. Mikor például a keményre vert tojáshab a máglyarakás tetején még tálalás előtt összeesik, gyanakodni kezdünk: valami apró trükköt biztosan nem árultak el nekünk…
A Gourmandia könyv szerzője, Varga Gábor ( akit tavaly decemberben már bemutattunk rovatunkban) nemcsak szakmai tapasztalatokat szerzett az évek során, de az általa szerkesztett oldalon keresztül közvetlen kapcsolatba került az olvasókkal. Az ő visszajelzéseikből, kérdéseikből pontosan átlátta, hogy melyek azok a fogások és fortélyok, amelyek egy profi cukrásznak egyértelműek, de egy amatőrnek, egy háziasszonynak eszébe sem jutnak. Pedig éppen csak egy apró műhelytitok kell ahhoz, hogy a recept tökéletesen sikerüljön. A könyv a házias, mindenki által ismert, egyszerűbb édességekkel kezd, mint a tejberizs vagy a palacsinta. Kitérve az apró buktatókra, mert bizony már az alapoknál is figyelnünk kell.
A házias finomságok után a cukrászreceptek következnek. S ha jól sikerült a francia csokoládétortánk, vagy szép magasra feljött a pogácsánk, nem esett össze a máglyarakásunk, akkor bizonyára már önbizalommal telve állunk neki az ínyencrecepteknek is. Ha végighaladtunk a könyvön, már csak elhatározás kell, mert a szükséges lépéseket, fogásokat Varga Gábor átadja nekünk. A könyv közvetlen tegező hangneme is azt jelzi, hogy barátként kezeli az olvasót, a szerző szinte ott van velünk a konyhában és önbizalmat ad. Azt sugallja, hogy ha neki sikerült, akkor nekünk is, ez csak természetes. Ha szükségesnek látja, egy receptet akár 15 folyamatfotó is kísér.
A könyv illusztrációja, fotóanyaga is arról árulkodik, hogy nincs utánozhatatlannak tűnő cukrászköltemény. De nincs is hozzá gondosan berendezett háttér, a fotós Wlcsek András sem minden technikai tudását akarja fitogtatni, hanem az egyszerűségre, a megláttatásra törekszik. Az elkészült édesség fotója, legyen rétes vagy saját készítésű bonbon, nincs túlkozmetikázva, éppen olyan, ahogyan azt a sütőből kivéve feltálaljuk. Például a sült túrótorta szélén bizony van egy kis ropogós, aranybarna kéreg és nem teljesen hófehér, biztosak lehetünk benne: ez maga a valóság.
Nagy erénye a könyvnek, hogy javarészt a magyar süteményekre, desszertekre koncentrál. De a vargabéles, a mákos nudli mellett az idehaza is kedvelt tiramisu, vagy az érdekességnek számító, levendulavirággal szórt cookie is helyet kap, sőt a házi bonbon-, fagylalt- és likőrkészítés rejtelmeibe is bevezet. A szerző többször is kiemeli a minőségi alapanyagok fontosságát. Így a hozzávalóknál nem találunk margarint, és a gazdasági szempontokból csokoládé helyett használt kakaópornak is egyszer s mindenkorra búcsút inthetünk.
A könyv tipográfiája kifinomult, letisztult és mégis elegáns, látványos és áttekinthető – a kötet tervezőjének, Vida Évának az ízlését és munkáját dicséri. Egyetlen dolgot hiányolhatunk csak: az indexet, ami praktikusan segíthetne eligazodni a közel 100 recept között. A könyvet készítő csapat nem akart trendi lenni.Mégis nagyszerű, jól használható, szemet gyönyörködtető kötetet tett az asztalunkra-polcunkra az Aréna 2000 kiadó .Mindenkinek ajánljuk, aki el akar jutni Gourmandiába!
[[ Oldaltörés (Receptek) ]]
Meggyes tejpite
A tejpite sokak nagy kedvence, amit legtöbben talán még a nagymama konyhájában kóstoltak először. Igazi házi sütemény! A tésztája hasonló a palacsintáéhoz. Befőttel, friss gyümölccsel kedvedre ízesítheted, de betét nélkül is igazán finom.
Hozzávalók (6 adaghoz)
90 g porcukor 3 db egész tojás 1 teáskanál vaníliaeszencia vagy 1 vaníliarúd belseje 150 g liszt (BL-55) 300 ml tej 200 ml tejszín fél csipet só 350 g magozott meggybefőtt, vagy magozott friss meggy
Elkészítési idő kb. 60 perc.
Egy kb. 30x25 cm-es tepsit vékonyan vajazz és lisztezz ki. Szórd bele az átmosott, lecsurgatott meggybefőttet vagy a megmosott, kimagozott friss meggyet. A tojásokat kezdd el habosítani. Ha már kissé habos, akkor add hozzá a csipet sót és a porcukrot két részletben, majd habosítsd tovább a tojásokat - összesen kb. 10 percig.
Ha a tojások kihabosodtak, alacsony fordulaton keverd hozzá a tejet és a tejszínt. Utolsó lépésben kézi habverőel – kis részletekben adagolva – forgasd bele a lisztet a híg masszába. Ügyelj arra, hogy a masszát csomómentesre keverd! Végül a vaníliaeszenciával vagy a vaníliarúd magjaival ízesítsd be a masszát. Ezután a kész masszát öntsd rá a tepsiben lévő meggyre, és előmelegített, 180 fokos sütőben süsd készre kb. 30 perc alatt, légkeverés nélkül. Ha teljesen kihűlt, szeleteld felés vékonyan hintsd meg a tetejét porcukorral.
Panna cotta szamócával
A panna cotta egy olasz tejpuding. Lényegében mindenki ugyanúgy készíti, de én megbolondítottam egy kis kardamommal és szamócaszósszal. Könnyű és mennyei! Ki ne hagyd!
A szamócás szószhoz:
150 g szamóca 40 g kristálycukor
A tejpudinghoz:
250 ml tej 250 ml tejszín 50 g kristálycukor 5 g lapzselatin 1 db vaníliaeszencia, vagy 1 db vaníliarúd belseje 2 szem zöld kardamom
Elkészítési idő kb. 40 perc + 6 óra hűtés
Először a szamócás szószt készítsd el. A szamócát és a kristálycukrot tedd egy fazékba. Kis lángon, folyamatos keverés mellett kb. 10-15 perc alatt főzz darabos szószt belőle. Vigyázz, mert könnyen leég! A kész szószt oszd el a poharak aljában. Végül a szósszal együtt tedd a poharakat fagyasztóba. A megfagyott szószt nem fogja felkavarni majd a tejpuding, mikor rátöltöd. Most maga a panna cotta, azaz a tejpuding elkészítése következik. A tejet a tejszínnel, valamint a kardamommal és a vaníliával forrald fel, majd húzd le a tűzhelyről. Ezután tedd bele a kristálycukrot és a lapzselatint.
Keverd legalább 5 percig, míg a cukor és a zselatin teljesen feloldódik. Szobahőmérsékletre hagyd visszahűlni a keveréket, rendszeresen átkeverve azt. Ha visszahűlt, adagold a szamócaszószra a poharakba egy kiskanál segítségével. A kiskanálra azért van szükség, hogy a tejpuding ne kavarja fel a szószt a pohár aljáról.
A tejpuding ilyenkor még hígan folyós. Ez ne ijesszen meg, a hűtőben meg fog kötni, aggodalomra semmi ok! Ha elkészültél, tedd őket a hűtőbe, és hagyd kb. 6 óra alatt teljesen megkötni a tejpudingot.