szerző:
K. G.

Ha a saját fotelunkban akarunk igazi sörkülönlegességet kortyolgatni, nincs egyszerű dolgunk a beszerzéssel. Budapesten is vadászni kell azokat a sörboltokat, amelyeknek kínálatában unikumok találhatók. A kevés tematikus bolt választéka viszont egyre szélesebb, egyre inkább reprezentálja a sörök világának sokszínűségét.

Sörkülönlegességről, itthon ritkábban fellelhető sörökről beszélünk, nem valamelyik multinacionális sörgyártó nagy márkájáról. Mint például a Pilsner Urquell, a Staropramen, a Hoegarden, a Carlsberg, a Leffe vagy éppen a Foster's, a Bitburger, a Krombacher, a Paulaner, vagy a Wernesgrüner, hogy csak néhányat említsünk: ezek a nagy üzletláncok egységeiben is kaphatóak.

A hazai sztenderd bolti sörajánlat 80–90-féle sört jelent, nem számolva a különböző csomagolásvariációkat (0,5 és 0,33 literes palack, doboz, PET, parti-hordó). Egy-egy szupermarket általában 40–50 százalékban le is fedi a kínálatot: a szortiment a hazai nagy sörgyárak itthoni termékeit és saját importját jelenti. Ezen felül van még néhány nagyobb importőr, akik szintén a szokásos csatornákon forgalmazzák söreiket.

A speciális, gasztronómiával foglalkozó, vagy nemzeti termékeket árusító üzletekben sok egyéb mellett sör is kapható. Ilyenek: a British Store, az Ázsia Áruház vagy a Culináris, ahol ugyancsak elérhetők egzotikus, Magyarországon ritkábban előforduló sörök. Azok azonban, akik már végigkóstolták a nagyáruházak és delikáteszek kínálatát, legszívesebben a sörre szakosodott kis boltokat keresik fel különleges sörigényük kielégítésére.

Vizsgálódásunkat a Kertész utcai Csakajósörrel kezdtük, mely nevében valamiféle extremitást ígér és választéka nem is okoz csalódást. Van itt minden, mint a búcsúban: a hazai valóban egyedi kézműves sörök mellett többek között Skóciából a Brewdog, az USA-ból a Sierra Nevada, a holland trappista és az elmaradhatatlan belga sörkülönlegességek.

Van érdeklődés
©

A házigazda, Kővári Gergely a Grabanc „kifőzője” szakértelemmel kalauzolja a sörök között az érdeklődőket, akik a választékkal az üzlet honlapján is megismerkedhetnek. A Csakajósörben folyamatosan változó kínálat kerül csap alá, így a sörínyencek helyben is belekóstolhatnak egyik-másik jósörbe. Az árak jócskán meghaladják a hazai sörök árait: a minőséget meg kell fizetni. Annak ismeretében, hogy milyen munkás ritkaságok kaphatók a boltban, érthetőek a 800-2500 forint közötti palackárak, igaz hazai kézműves sörök már 300-400 forintért is elvihetők.

A Rákóczi tér mellett a Déri Miksa utcában a Bohemia Sörszalon 6 regionális cseh sörgyár ötvenféle sörét kínálja. A választék jól reprezentálja a tradicionális cseh sörvilágot: az egyszerű tízes, ún vycepni söröktől, a tizenkettes ležák sörökön át az ennél is erősebb a cseh sörnevezéktanban speciálnak nevezett sörökig. Az árak 300 és 550 forint között vannak, a legdrágábbak a duplabak sörök, a Žatec Strong  és a híres Pardubicky Porter. 

A Hegedűs Gyula utcai Pivonak sincs szégyenkezni valója cseh szortimenttel. Folyamatosan változó kínálatukban másutt nem fellelhető palackokat is bemutatnak. A 450-680 forint közötti árakból elvitel esetén – mert bármelyiket helyben is lecsurgathatjuk a torkunkon – 10 százalék kedvezményt adnak. Szép kis gyűjteményünk lehet például a Bernard csatos üvegeiből.

Érdekes sörüzlet a BCA extra az Adria sétányon. Sokféle – hirdetése szerint 100 különféle – sört árusít, ezek többsége kapható másutt is, a választékot néhány csak itt fellelhető szlovák és cseh sör színesíti. Így például a félliteres Saris Tmavy 379 forintért, vagy a 1,5 literes pille palackos Krusovice 1099-ért, de vásárolhatunk félliteres Franziskaner szűretlen barna búzasört is 599 forintért.

A választék kissé ad hoc jellegű, és az árak is változatosak: van ami meglepően olcsó, de akad néhány érthetetlenül drága is, mint a nymburki Francinuv vagy a holland Amstel. Az interneten – a többivel ellentétben - az üzletnek nincs saját weboldala, kínálatáról a Vaterán meghirdetett aukciókon lehet előzetesen tájékozódni.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Megkezdték a Dunába lőtt zsidók felkutatását

Megkezdték a Dunába lőtt zsidók felkutatását

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

Megszabadult a Banksy-graffititől a frusztrált garázstulaj

Megszabadult a Banksy-graffititől a frusztrált garázstulaj