szerző:
Haulitus Anikó

Állítólag a szakácsok azért szeretik a csirkemellet, mert olyan nekik, mint a festőnek az üres vászon. Bármi megtörténhet vele, bármi kisülhet belőle. Csak egy valami nem eshet meg, hogy száraz maradjon. Mert alapállásból az. És sokak szerint, jellegtelen, egyhangú, íztelen hús, legyen bármilyen divatos, hála a folytonos fogyókúrázóknak. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket.

Kétségtelen, hogy a csirkemell meglehetősen sovány húsféle, de éppen ezért - a vegán kivül - minden étrendbe beilleszthető, kiváló tápértékkel bír. S igen, fogyókúra idején is bátran fogyaszthatjuk, hiszen mindössze 1-2 gramm zsírt, viszont 20-25 g fehérjét tartalmaz.

FILÉZVE, FRISSEN VAGY MÉLYHŰTVE?

Mint minden húst a legjobb frissen elkészíteni, de a fagyasztást is nagyon jól bírja. Jobb viszont, ha nem eleve mélyhűtött húst vásárolunk, hanem frisset és magunk fagyasztjuk le.

Érdemes a mélyhűtőben tartalékolni belőle, mert a csirkemelles receptek nagy többsége rövid idő alatt elkészíthető. Fagyasztás előtt szabadítsuk meg az ínaktól, tisztítsuk le a húst, kenjük be vékonyan olajjal, és fóliába csomagolva tegyük a mélyhűtőbe. Így kevésbé szárad ki.

A bőrös-csontos változat leginkább párolva vagy sütve jó. A bőr alatt jól megférnek a különböző változatos töltelékek.  A bőr pedig megóvja a húst kiszáradástól is. Később eldönthetjük, hogy a húst megszabadítjuk a bőrétől, vagy pedig ropogósra sütve elfogyasztjuk.

A filézett, csont és bőr nélküli csirkemellet szintén elkészíthetjük egészben, kisebb darabokra, akár csíkokra szelve, klopfolva. Természetesen az elkészítést már eleve meghatározza a recept.

 

ÍGY MARAD SZAFTOS A CSIRKEMELL

A végeredmény csak az elkészítés módjától függ.

A legtöbbször a hús azért szárad ki, mert egyszerűen túlsütjük.

Akár frissen vásárolt, akár mélyhűtött hússal dolgozzunk, a felesleges nedvességet mindig itassuk le papírtörlővel, mert akkor nem képződik egy vékony, kopogós-ropogós réteg.

A hűtőből kivett húst sose tegyük rögtön a forró olajba, mert a nagy hőmérsékletkülönbség sem tesz jót a végeredménynek. Várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű lesz.

Ha sütjük, csak egyszer fordítsuk meg, és akkor se szúrjunk bele késsel, villával, mert elillan a szaftja, hanem húscsipesszel fordítsuk meg.

Sokkal szaftosabb és finomabb is lesz a csirkemell, ha sütéskor az olaj mellett legalább fele részben vajat használunk.

Ha sütés után, a tálalás előtt 5-8 percre letakarjuk fóliával, akkor is sokkal szaftosabb lesz a hús, mivel gyakorlatilag egy kicsit gőzfürdőzik, az ízek jobban átjárják.

A 6%-os sóoldat használata is egyszerű és minden esetben bevált módszer. 1 liter vízhez 6 dkg sót adunk, ebbe tesszük feldolgozás előtt  a csirkemellet legalább 2-3 órára, de akár egy éjszakára is. Adhatunk hozzá frissen facsart narancslevet - isteni ízt ad a húsnak, de akár kevés fehér bort, konyakot - attól függően, milyen ízvilágot képvisel a kiszemelt recept. A sóoldatból kivéve papírtörlővel leszárítjuk, majd a recept szerint elkészítjük.

A csirkemellnek nincs jellegzetes íze, így nagyon jól pácolható. A közismert fokhagymás tejes pácon kívül a következő pontban adunk pár ötletet adunk a pácoláshoz. A pác lehetőleg lepje el a csirkehúst, és legalább egy - de ha lehet több - órát mártózzon benne hús.

©

 

 WHISKYS-MUSTÁROS PÁC

4 evőkanálnyi az alábbi hozzávalókból:

whisky

mustár

barna cukor vagy méz

olívaolaj

2 szál zöldhagyma, vékonyra karikázva

SÓS-VIZES-FŰSZERES PÁCLÉ

egy evőkanál só

egy evőkanál cukor

fél citrom leve

2 gerezd fokhagyma

fűszerek ízlés szerint: szemesbors, csili, zöldfűszerek, koriandermag, kömény stb.

annyi víz, amennyi éppen ellepi a húst

KELETI JOGHURTOS PÁC

2,5 dl natúr joghurt

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál csilipor

 

MENNYEI CSIRKEMELL

4 csirkemellfilé

2 evőkanál

2 evőkanál vaj

2 teáskanál dijoni mustár

2 evőkanál konyak

egy narancs frissen facsart leve

1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva

2 dl tejszín

2 teáskanál finomliszt

csipet frissen őrölt fekete bors

A csirkemellet enyhén klopfoljuk, majd az olaj és vaj keverékén hirtelen megsütjük. (oldalanként kb. 3-4 perc). A húst kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarjuk. A tejszínben simára keverjük a lisztet. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót a petrezselymen kívül, lassú tűzön simára keverjük. Amikor a szósz sima, hozzáadjuk a petrezselymet is, majd a húsra öntjük.

Mazsolás rizs illik hozzá.

 

©

SPENÓTOS-FETA SAJTOS CSIRKEMELL TEKERCS

4 szelet csirkemell filé

15 dkg lehetőleg friss spenót

10 dkg feta sajt

6 dkg krémsajt

2 evőkanál olaj

4 szelet bacon

só, frissen őrölt fekete bors

A friss spenótot egy percre forró vízbe dobjuk, majd lecsepegtetjük.

A csirkemellet 3-4 mm vékonyra klopfoljuk. Megkenjük krémsajttal, meghintjük spenóttal, majd rámorzsoljuk a feta sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A csirkemellet felgöngyöljük, majd rátekerünk minden darabra egy-egy szelet bacont, és megtűzzük fogpiszkálóval. Meglocsoljuk olívaolajjal és 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

PAPLANOS CSIRKE

4 szelet csirkemell

4 szelet prágai sonka

25 dkg gomba

1 közepes fej lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

1 csomag leveles tészta

1 tojás

1 csokor apróra vágott petrezselyem

só, frissen őrölt fekete bors

liszt a szóráshoz

2 evőkanál olaj

2 evőkanál vaj

A csirkemellet papírtörlővel szárítsuk le, majd grillserpenyőben egy kevés olaj-vaj keverékén süssük meg mindkét oldalán. Szedjük tányérra és fedjük le fóliával.

A maradék zsiradékra dobjuk ré a felkockázott hagymát, apróra vágott gombát és a zúzott fokhagymát, és addig pároljuk, amíg elfő a leve. ekkor hozzákeverjük a fűszereket.

A csirkemellre ráhalmozzuk a gombás ragut, és feltekerjük, majd köré tekerünk egy-egy szelet sonkát.

A leveles tésztát négy akkora részre vágjuk, hogy körbeérje majd a göngyölegeket. Megszurkáljuk villával, hogy a gőz távozni tudjon. Betekerjük a göngyölegeket a tésztába, minden oldalról lezárjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással.

Sütőpapírral bélelt sütőtálba rakjuk, és előmelegített, 220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Kötélidegekre van szüksége annak, aki mostanában bitcoinnal üzletel

Kötélidegekre van szüksége annak, aki mostanában bitcoinnal üzletel

A kínai kormány a lakosság fogaiért aggódik

A kínai kormány a lakosság fogaiért aggódik

Új tengeralattjárót mutatott be az iráni haditengerészet

Új tengeralattjárót mutatott be az iráni haditengerészet

Hatalmas orosz zászlót raktak ki a Salisbury katedrális oldalán felállított állványzatra

Hatalmas orosz zászlót raktak ki a Salisbury katedrális oldalán felállított állványzatra

Tilos lesz szörfözni a munkahelyi számítógépen

Tilos lesz szörfözni a munkahelyi számítógépen

Utópiának tűnik, hogy bárki is megállítsa a Facebook pénzcsináló adatporszívóját

Utópiának tűnik, hogy bárki is megállítsa a Facebook pénzcsináló adatporszívóját