szerző:
-kg-

A sörözés divatba jött. Már nem ciki sört inni, sem minőségként beszélni róla. Jelentjük, fel van zárkózva a borkultusz mellé, a gasztronómiában is. A hazai sörirodalom viszont sokkal szerényebb, mint amit a habos ital népszerűsége indokol. A sörforradalom jegyében eltelt utóbbi öt évben, a Házi sörfőzde című kiadványon túl, egyetlen sörös könyv sem jelent meg. Most sikerült szépíteni.

 

Könyv és folyóirat híján maradt a net, a sörblogok száma szinte hónapról hónapra szaporodik. Épp annyira, mint ahogy ma már szinte követhetetlen annak is a száma, hogy hányan, hányféle sört főznek Magyarországon. A most megjelent Vétek György és Rosenstein Róbert jegyezte Sörkönyv ennek ellenére csak szerényen merít a témából. Szerencsére, mert ez a visszafogottság eredményez egy jól kiegyensúlyozott sörészetet, mely igyekszik elkerülni az ismétlések csapdáját, a régebbi hasonló témájú könyvek klasszikus ókortól az újkorig mindent összefoglalni igyekvő törekvéseit. A célt, hogy az USA-ban  kirobbantott sörforradalmat – okait és lefolyását – bemutassák tökéletesen teljesítik és elvezetnek mindazokra a helyekre is, ahova a revolúció Európában is betört. Beleértve kis hazánkat is.

A könyv első felét ezekkel az érdekességekkel tölti meg a szerzőpáros egyik tagja Vétek György, aki amellett, hogy a szép emlékű Maláta című sörirodalmi folyóirat szerkesztője volt, tucatnyi, az élet habos oldalát bemutató könyv születése körül bábáskodott. Rutinja vitathatatlan és az olvasót is magabiztosan segíti eligazodni a sörforradalom gyermekei, a különféle házi-, kézműves-, vándorsörfőzők és a sörféleségek színes, izgalmas és változatos világában.

Kifejezett újdonságnak számít a könyv sörgasztronómiai része, ilyen részletes kalauz a sör jelenlétéről a konyhában, magyar nyelven még nem jelent meg. Hogy a leírt elvek miként működnek a gyakorlatban arról a legendás Rosenstein vendéglő tulajdonos-séfje, Rosenstein Róbert parádés receptjei ­­– Pintér Árpád pompás fotóival – adnak képet. Csatlakozott még a csapathoz Baracskai Angéla is, aki nem más, mint a Michelin csillagos Tanti cukrászséfje. 

   Ha mindez a színes kavalkád még nem lenne elég, Német „Grabovszky” Gábor bartender sörkoktéljai csattanós választ adnak arra a sztereotípiára, hogy a sör nem keverhető más italokkal, mert hogy használhatatlan koktélokhoz. Csak csöndben jegyezzük meg, hogy akár Rosenstein sörrel is ki lehet próbálni, mert már ilyen is van.

©

Az egyetlen „gyengesége” a műnek, hogy akár három önálló, de legalább vaskosabb kötetet is megtölthetett volna a sör barátainak még nagyobb örömére. Mindenesetre az időzítés így is ideális: egy sörbarát számára sem a Mikulás, sem a Jézuska nem hozhatna szebb ajándékot a Corvina kiadó Sörkönyvénél.    

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

Semjén: a Fidesz-KDNP a magyar történelem és az EU legsikeresebb politikai konstrukciója

Semjén: a Fidesz-KDNP a magyar történelem és az EU legsikeresebb politikai konstrukciója

Felfelé ordító kipufogó a McLaren új kabrióján: 315 km/h nyitott tetővel

Felfelé ordító kipufogó a McLaren új kabrióján: 315 km/h nyitott tetővel