Az utóbbi három évben Japánban mintegy 130 település vezetett be saját, helyi pénznemet. A jelenségnek csak egyik oka a gazdaság évtizedes stagnálása, a másik a szétzilálódott helyi közösségek helyreállítása iránti igény.

Jamatóban "szeretet", Okava szigetén "köszönöm", Tamagavában "bambusz", Csibában "földimogyoró", országszerte fellelhetően pedig "wat" vagy "kilowattóra" a neve azoknak az alternatív fizetőeszközöknak, amelyeket a vállalkozó szellemű japánok a jen helyett vagy mellett használhatnak fizetésre. A közösségi pénzekért elsősorban helyi lakosok szolgáltatásait - fűnyírást, kertészkedést, gyerekvigyázást, masszázst - lehet igénybe venni, illetve helyi kiskereskedők nyújtanak érte árengedményt.
A Guardian beszámolója szerint az új pénzrendszerek elsősorban olyan településeken terjednek, ahol magas a nyugdíjasok és  - Japánban új jelenségként - a munkanélküliek illetve hajléktalanok száma. E hátrányos helyzetű rétegek így némi többletjövedelemhez juthatnak, és közben a helyi kisboltok is olyan eszközt kapnak a kezükbe, amellyel eredményesebben vehetik fel a harcot a bevásárlóközpontokkal és hipermarketláncokkal.
 
A gazdasági előnyök mellett felbecsülhetetlen értékű az a hatás, amelyet a rendszer az emberi kapcsolatokra gyakorol. "Sajnos még a szomszédok is annyira elidegenedtek egymástól, hogy az emberek vonakodnak akár kisebb szívességeket kérni egymástól. Az új pénznemek azonban növelik a segítőkészséget, és hozzájárulnak a kapcsolatok elmélyítéséhez" - mondja Jaszusi Inosze, egy, a helyi pénzek mellett kampányoló szervezet szóvivője. Ezt a hatást a tokiói agglomerációban található Csibában azzal is próbálják erősíteni, hogy a földimogyoróban végzett tranzakciók esetén a feleknek kötelező kezet rázniuk, és azt kiáltani: "amigó!"
A japán közösségi pénzrendszerek prototípusait egyébként észak-amerikai kisvárosokban dolgozták ki a nyolcvanas-kilencvenes években, majd amikor ezek működőképesnek bizonyultak, a know-how-t települések százai kezdték alkalmazni az Egyesült Államokban, Kanadában, Argentínában, Franciaországban és máshol. Az önerőből beindított rendszerek sikere a globális gazdaság problémáira alternatív megoldásokat kereső mozgalmak figyelmét is felkeltette.  Így az utóbbi időben nyugati szervezetek segítségével olyan harmadik világbeli országokban is elkezdtek kísérletezni a közösségi pénzrendszerekkel, mint például Thaiföld, Indonézia, Szenegál vagy Mexikó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

A fiatalok között 10 százalékon a Momentum

A fiatalok között 10 százalékon a Momentum

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok