Tetszett a cikk?

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint egy évvel az új fizetőeszköz bevezetése után az eurózóna polgárainak még mindig csupán 42,2 százaléka számol euróban, a többiek továbbra is makacsul ragaszkodnak az egykori nemzeti valutába történő átszámításhoz. Az euró működőképességét látva a zónán kívüli EU-tagállamok lakóinak ellenkezése mégis csökkent a közös pénzzel szemben.

Egy évvel az euró bevezetését követően a közösségi valutát már nem lehet semmibe venni - áll az Európai Bizottság Egy év euró című jelentésének bevezetőjében. Pedig a tény, hogy az euró megkerülhetetlen fizetőeszközzé vált az unióban, korántsem akkora meglepetés, mint a tanulmány sugallja: az EU tizenöt államából tizenkettőben mással hivatalosan nem is lehet fizetni.
Míg a gazdasági élet szereplőinek nem okozott gondot az átállás (ők már 2002 előtt megismerkedtek a közös pénzzel), a hétköznapi fogyasztók többsége vásárláskor még mindig átszámítja a pénzt az egykori nemzeti valutába; a nagyobb kiadásoknál pedig, amilyen az autó- vagy házvásárlás, az euróban számolók aránya mindössze 12,5 százalék. Nehezíti a pszichológiai átállást a kettős árcédulák használata; Franciaországban például eredetileg tavaly júliusban kezdődött volna az euró egyeduralkodása, ám a kettős árazás még idén is megmarad.
Egy novemberi közvélemény-kutatás adatai szerint az eurózóna lakosai elégedettek a közös pénz fizikai megjelenésével: az új bankjegyek használatához a lakosság 92,8, az érmékhez pedig 66,8 százaléka szokott hozzá "egyszerűen". A fémpénzekkel szembeni elégedetlenséget elsősorban az érmék megkülönböztethetetlensége, súlya és viszonylag magas értéke (a legkisebb papírpénz pillanatnyilag a magyar pénzre átszámítva megközelítőleg 1200 forint értékű 5 eurós bankjegy) okozza. A nagy értékű és nehéz érmék elleni harc élharcosai a görögök és az olaszok; e két országban korábban nem alakult ki a fémpénzek használatának hagyománya.
Nem pénzhasználati szokásokkal, hanem pénzügytechnikai okokkal indokolja a kisebb - 1 és 2 eurós - bankjegyek bevezetésének szükségességét a belga jegybank elnöke. "A dollár népszerűségének egyik megalapozója a mindenki által ismert és szeretett egydolláros bankjegy volt. Az egyeurós papírpénz bevezetése hozzájárulhatna az euró globális népszerűsítéséhez" - véli Guy Quaden. A papírpártiak törekvései minden bizonnyal hamarosan célba érnek, az Európai Központi Bank elnöke, Wim Duisenberg ugyanis egy tavaly évvégi interjújában kijelentette: az EKB mérlegelni fogja az 1 és 2 eurós bankjegyek bevezetése melletti és elleni érveket, de alapvetően nyitott a változtatásokra.
A dánok többsége a kilencvenes évek elején népszavazáson utasította el az EU-beli valutauniót megalapozó maastrichti egyezményt, majd 2000 szeptemberében másodszor is elvetették az euró bevezetését. A legutóbbi, decemberi közvélemény-kutatások már európárti többséget mutatnak: a megkérdezettek 61 százaléka támogatja a dán korona euróra váltását. A brit kormány pillanatnyilag öt gazdasági feltételt vizsgál, többek közt azt, hogy a csatlakozás milyen hatással lesz a foglalkoztatásra, az iparra és az életszínvonalra. A vizsgálat júniusig tart, és ha a feltételek teljesülni látszanak, a kormány népszavazáson kéri a lakosság támogatását az euró bevezetéséhez. Brit szakértők szerint a referendum jó kampánnyal megnyerhető, noha még mindig erős a közvélemény ellenállása. A népszavazást várhatóan ősszel tartanák meg; utána már kezdődik a helyezkedés a következő parlamenti választásokra. Svédország kormánya - a harmadik olyan EU-tagé, amely eddig kimaradt az euróövezetből - novemberben döntötte el, hogy idén szeptember 14-én népszavazást tart az új pénz bevezetéséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három év börtönt kapott a nigériai fiatalokat üveggel dobáló férfi

Három év börtönt kapott a nigériai fiatalokat üveggel dobáló férfi

Népszava: Mégis jogállami feltételekhez kötné az EU a pénzügyi transzfereket

Népszava: Mégis jogállami feltételekhez kötné az EU a pénzügyi transzfereket

A benzin és a gázolaj is drágul szerdán

A benzin és a gázolaj is drágul szerdán