A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint egy évvel az új fizetőeszköz bevezetése után az eurózóna polgárainak még mindig csupán 42,2 százaléka számol euróban, a többiek továbbra is makacsul ragaszkodnak az egykori nemzeti valutába történő átszámításhoz. Az euró működőképességét látva a zónán kívüli EU-tagállamok lakóinak ellenkezése mégis csökkent a közös pénzzel szemben.

Egy évvel az euró bevezetését követően a közösségi valutát már nem lehet semmibe venni - áll az Európai Bizottság Egy év euró című jelentésének bevezetőjében. Pedig a tény, hogy az euró megkerülhetetlen fizetőeszközzé vált az unióban, korántsem akkora meglepetés, mint a tanulmány sugallja: az EU tizenöt államából tizenkettőben mással hivatalosan nem is lehet fizetni.
Míg a gazdasági élet szereplőinek nem okozott gondot az átállás (ők már 2002 előtt megismerkedtek a közös pénzzel), a hétköznapi fogyasztók többsége vásárláskor még mindig átszámítja a pénzt az egykori nemzeti valutába; a nagyobb kiadásoknál pedig, amilyen az autó- vagy házvásárlás, az euróban számolók aránya mindössze 12,5 százalék. Nehezíti a pszichológiai átállást a kettős árcédulák használata; Franciaországban például eredetileg tavaly júliusban kezdődött volna az euró egyeduralkodása, ám a kettős árazás még idén is megmarad.
Egy novemberi közvélemény-kutatás adatai szerint az eurózóna lakosai elégedettek a közös pénz fizikai megjelenésével: az új bankjegyek használatához a lakosság 92,8, az érmékhez pedig 66,8 százaléka szokott hozzá "egyszerűen". A fémpénzekkel szembeni elégedetlenséget elsősorban az érmék megkülönböztethetetlensége, súlya és viszonylag magas értéke (a legkisebb papírpénz pillanatnyilag a magyar pénzre átszámítva megközelítőleg 1200 forint értékű 5 eurós bankjegy) okozza. A nagy értékű és nehéz érmék elleni harc élharcosai a görögök és az olaszok; e két országban korábban nem alakult ki a fémpénzek használatának hagyománya.
Nem pénzhasználati szokásokkal, hanem pénzügytechnikai okokkal indokolja a kisebb - 1 és 2 eurós - bankjegyek bevezetésének szükségességét a belga jegybank elnöke. "A dollár népszerűségének egyik megalapozója a mindenki által ismert és szeretett egydolláros bankjegy volt. Az egyeurós papírpénz bevezetése hozzájárulhatna az euró globális népszerűsítéséhez" - véli Guy Quaden. A papírpártiak törekvései minden bizonnyal hamarosan célba érnek, az Európai Központi Bank elnöke, Wim Duisenberg ugyanis egy tavaly évvégi interjújában kijelentette: az EKB mérlegelni fogja az 1 és 2 eurós bankjegyek bevezetése melletti és elleni érveket, de alapvetően nyitott a változtatásokra.
A dánok többsége a kilencvenes évek elején népszavazáson utasította el az EU-beli valutauniót megalapozó maastrichti egyezményt, majd 2000 szeptemberében másodszor is elvetették az euró bevezetését. A legutóbbi, decemberi közvélemény-kutatások már európárti többséget mutatnak: a megkérdezettek 61 százaléka támogatja a dán korona euróra váltását. A brit kormány pillanatnyilag öt gazdasági feltételt vizsgál, többek közt azt, hogy a csatlakozás milyen hatással lesz a foglalkoztatásra, az iparra és az életszínvonalra. A vizsgálat júniusig tart, és ha a feltételek teljesülni látszanak, a kormány népszavazáson kéri a lakosság támogatását az euró bevezetéséhez. Brit szakértők szerint a referendum jó kampánnyal megnyerhető, noha még mindig erős a közvélemény ellenállása. A népszavazást várhatóan ősszel tartanák meg; utána már kezdődik a helyezkedés a következő parlamenti választásokra. Svédország kormánya - a harmadik olyan EU-tagé, amely eddig kimaradt az euróövezetből - novemberben döntötte el, hogy idén szeptember 14-én népszavazást tart az új pénz bevezetéséről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba