Tetszett a cikk?

Decemberben 4,6 százalék, a jövő év végén pedig 3,9 százalék lesz az egy évre visszanyúló infláció – tartalmazza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett inflációs jelentése, amelyet a Monetáris Tanács is elfogadott. A jegybank februári jelentésében 2003 végére 5,2 százalékos, 2004 decemberére pedig 4,6 százalékos inflációt vártak.

A friss számítások szerint az idén éves átlagban a pénzromlás 4,5 százalék lesz a korábban várt 5,2 százalék helyett, 2004-ben pedig 4,1 százalékra csökken az előző prognózis szerinti 4,6 százalékkal szemben. (A jegybank szakemberei májusi inflációs előrejelzésüket hordónkénti 25 dolláros olaj ár feltételezése mellett állították össze.)
A hétfői inflációs összegzés alapján a bruttó hazai termék 2003-ban 3,4 százalékkal, 2004-ben pedig 3,6 százalékkal bővül, a februári jelentésben a szakértők még a GDP növekedését ez évre 3,5 százalékra, 2004-ben pedig 3,6 százalékra taksálták. A folyó fizetési mérleg hiánya a most közzétett inflációs jelentés szerint 2003-ban 3,9 milliárd euró lesz, míg 2004-ben 4,2 milliárd euróra rúg majd. Ez az érték mindkét évben a GDP százalékában kifejezve 5,1 százalékot jelez. A februári prognózisban az MNB munkatársai ez évben 3,7 milliárd euróra, míg 2004-ben 3,6 milliárd euróra várták a folyó fizetési mérleg deficitjét, ami a GDP százalékában 2003-ban 5 százalékot, 2004-ben pedig 4,6 százalékot mutatott.
Idén a jegybanki szakértők 8,8 százalékos, jövőre pedig 6,5 százalékos bruttó béremelkedést várnak, ellentétben a februárban közzétett, ez évre prognosztizált 7,8 százalékos, illetve 2004-re kiadott 5,4 százalékos bérnövekedéssel. Az idei első negyedéves infláció 4,6 százalékot tett ki, s a pénzromlás a 80-as évek közepe óta nem volt ilyen alacsony - mondta Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Monetáris Tanács ülését követően. A jegybank szakemberei kedvezően ítélték meg, hogy a termékpiacokon a termékek árazásában már megindult az alkalmazkodás a dezinflációs folyamatokhoz és mérséklődtek az inflációs várakozások.
A bérek gyors növekedése rontotta a vállalatok profittermelő-képességét, aminek hatása megnyilvánult abban is, hogy a társadalmi költségek növekedtek. Az utóbbi hónapokban emelkedik a munkanélküliség, s bár a munkanélküliségi ráta még mindig alacsonyabb, mint az EU átlaga, azonban magas az inaktívak száma. A munkapiaci alkalmazkodást rontja az a tény, hogy az állami szektorban a tavalyi intézkedések miatt gyors ütemben emelkedtek a bérek és a béremelkedést követte a versenyszektor is.
Az államháztartás keresletszűkítő hatása a vártnál kisebb lesz, 2003-ban a költségvetés mintegy 0,5 százalékkal, 2004-ben pedig 1,3 százalékkal mérsékelheti a GDP-hez viszonyítva a belföldi keresletet. A Középtávú Gazdaságpolitikai Programban előre jelzett fiskális politikától való eltérés megnehezítheti a további gazdasági folyamatokat. A külső környezet hatása jobb, mint amit eredetileg a jegybanki szakértők vártak, ám továbbra is nagy a bizonytalanság, a bérek további alakulása kedvezőtlen hatású lehet, inflációs kockázatokkal járhat. A fogyasztói kereslet pedig tovább emelkedik, a lakossági fogyasztás bővülését ez évre 6,6 százalékra, jövőre 5 százalékra várják az MNB szakemberei.
Az előrejelzés összeállításakor számoltak azzal is, hogy 2003-ban milyen hatással lehetnek az EU-csatlakozás miatti adó- és szabályozási lépések a fogyasztói árindex emelkedésére. Ezeknek az intézkedéseknek a várható hatása 2003-ban 0,5-0,6 százalékponttal, 2004-ben pedig 0,2-0,5 százalékponttal emelheti meg az inflációt, ám ezeket már beszámították az inflációs jelentésbe - mondták a prognózist bemutató tájékoztatón a jelentést összeállító szakértők. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!