Tetszett a cikk?

A külföldi tőkebefektetések értéke egy főre vetítve tavaly 127 dollár volt Magyarországon, ami jelentősen elmarad a régió országainak mutatóitól - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) előzetes adataiból.

Az egy főre jutó tőkebevonás Szlovéniában 936 dollár, Csehországban 880 dollár, Szlovákiában 706 dollár volt fejenként 2002-ben, miközben 1996-2000 között még Magyarország tőkevonzó képessége volt az egyik legjobb a régióban - mondta Parragh László, az MKIK elnöke az MTI-nek. „Pillanatnyilag nincs olyan kormányzati intézkedés, ami a tőkebeáramlást felgyorsítaná” - jelentette ki Parragh, aki a kedvezőtlen trend visszafordításához elengedhetetlennek tartja egyebek mellett a Smart Hungary program felgyorsítását, tartalmasabbá tételét, a befektetés-ösztönzés szervezeti hátterének átalakítását, az ország kommunikációjának javítását. Az európai uniós csatlakozással a tapasztalatok szerint ugyan megnő majd a tőkebeáramlás, ám a regionális versenyből Magyarország rosszul kerülhet ki, ha most nem teszi meg a szükséges intézkedéseket - figyelmeztetett, ám szerinte a jelenlegi gazdasági helyzetben indokolatlan lenne megszorításokat bevezetni. Forráselvonás főként a gazdaság élénkítését szolgáló programoknál nem ildomos, ugyanis az a versenyképesség további gyengítésével visszafordíthatatlan következményekkel járhat - vélte.
Az MKIK Gazdasági és Vállalkozáselemzési Intézetének (GVI) 1740 cég megkérdezésével áprilisban összeállított vállalati konjunktúra-felmérése szerint tavaly őszhöz képest romlottak az üzleti helyzetről és kilátásokról alkotott vélemények, s 1999 óta a legmélyebb szintre süllyedt a fontosabb jellemzők együttes alakulását mutató GVI vállalati bizalmi index. A fél év alatt 8,8 százalékról 6,4 százalékra lecsökkent mutató visszaesési üteme mérséklődött, az exportáló cégek pedig gazdasági fellendülés előjeleiről számoltak be. Az intézet szerint a várakozások előbb-utóbb megkezdődő javulására utal az is, hogy az idén lecseng a forinterősödés és a teljesítménnyel nem arányos bérkiáramlás tavalyi hatása. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!