A külföldi tőkebefektetések értéke egy főre vetítve tavaly 127 dollár volt Magyarországon, ami jelentősen elmarad a régió országainak mutatóitól - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) előzetes adataiból.

Az egy főre jutó tőkebevonás Szlovéniában 936 dollár, Csehországban 880 dollár, Szlovákiában 706 dollár volt fejenként 2002-ben, miközben 1996-2000 között még Magyarország tőkevonzó képessége volt az egyik legjobb a régióban - mondta Parragh László, az MKIK elnöke az MTI-nek. „Pillanatnyilag nincs olyan kormányzati intézkedés, ami a tőkebeáramlást felgyorsítaná” - jelentette ki Parragh, aki a kedvezőtlen trend visszafordításához elengedhetetlennek tartja egyebek mellett a Smart Hungary program felgyorsítását, tartalmasabbá tételét, a befektetés-ösztönzés szervezeti hátterének átalakítását, az ország kommunikációjának javítását. Az európai uniós csatlakozással a tapasztalatok szerint ugyan megnő majd a tőkebeáramlás, ám a regionális versenyből Magyarország rosszul kerülhet ki, ha most nem teszi meg a szükséges intézkedéseket - figyelmeztetett, ám szerinte a jelenlegi gazdasági helyzetben indokolatlan lenne megszorításokat bevezetni. Forráselvonás főként a gazdaság élénkítését szolgáló programoknál nem ildomos, ugyanis az a versenyképesség további gyengítésével visszafordíthatatlan következményekkel járhat - vélte.
Az MKIK Gazdasági és Vállalkozáselemzési Intézetének (GVI) 1740 cég megkérdezésével áprilisban összeállított vállalati konjunktúra-felmérése szerint tavaly őszhöz képest romlottak az üzleti helyzetről és kilátásokról alkotott vélemények, s 1999 óta a legmélyebb szintre süllyedt a fontosabb jellemzők együttes alakulását mutató GVI vállalati bizalmi index. A fél év alatt 8,8 százalékról 6,4 százalékra lecsökkent mutató visszaesési üteme mérséklődött, az exportáló cégek pedig gazdasági fellendülés előjeleiről számoltak be. Az intézet szerint a várakozások előbb-utóbb megkezdődő javulására utal az is, hogy az idén lecseng a forinterősödés és a teljesítménnyel nem arányos bérkiáramlás tavalyi hatása. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centi hó is eshet

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centi hó is eshet