Tetszett a cikk?

A brit pénzügyminiszter véglegesítette azt a döntését, hogy Nagy-Britannia belátható időn belül nem csatlakozik az euróövezethez, s ezt a brit miniszterelnök is elfogadta - értesült a londoni rádió. A BBC saját forrásai szerint a hivatalos bejelentést az euró közeli meghonosításának elvetéséről már a jövő héten megteszik, jóllehet még folyik a közlemény finomítása.

A rádió csütörtök hajnali híre szerint az euró nagy-britanniai bevezetéséhez megszabott öt gazdasági alapfeltételt Gordon Brown pénzügyminiszter nem teljesültnek minősítette. Egyelőre még terv sincs arról, hogy a feltételrendszert mikor vizsgálják meg ismét, de Brown állítólag azt pártolja, hogy ezt is halasszák el a következő - legkésőbb 2006-ban esedékes - parlamenti választások utánig. Brownról régóta azt tartották, hogy egyelőre nemigen akarja az eurót; a BBC hírmagyarázata szerint az új fejlemények legfontosabb eleme az, hogy érvelését az erősen európártiként számon tartott Tony Blair kormányfő is elfogadta.
Nagy-Britannia a legnagyobb európai uniós gazdaság, amely - még a konzervatív érában hozott döntéssel - önszántából maradt ki a jelenleg 12 tagú valutaunió alapító országai közül. A brit Munkáspárt, miután 1997-ben kiütötte a 18 évig országló, és az euró meghonosítását mereven elvető konzervatívokat a hatalomból, némi habozás után maga is meglehetősen bizonytalan programot hirdetett az euró kérdésében. Eszerint a Labour-kormány "elvben" elfogadja a valutauniós csatlakozás gondolatát, de csak akkor, ha teljesül öt alapfeltétel: eléggé összhangban van-e a brit és az euróövezeti gazdasági ciklus ahhoz, hogy Nagy-Britannia hosszú távon együtt tudjon élni a valutauniós jegybanki kamatszinttel, problémák esetén van-e elég válaszadási rugalmasság az euróövezeten belül, a csatlakozás fellendíti-e a beruházásokat Nagy-Britanniában, jót tenne-e a belépés a londoni Citynek mint Európa pénzügyi központjának, és használna-e a brit eurótagság a növekedés és a foglalkoztatás stabilitásának. Ez utóbbi feltételcsoportban látványos a különbség a brit gazdaság javára. A 2003-2004-es pénzügyi év költségvetésébe a brit kormány egyebek mellett 2,5-3,0 százalékos gazdasági növekedést, valamint 4 százalék alatti munkanélküliséget állított be; a növekedési előrejelzés csaknem a háromszorosa, a munkanélküliségi jóslat a fele a jelenlegi valutauniós átlagnak.
A munkáspárti kormány az öt feltételcsoport teljesülése esetére még népszavazás kiírását is megígérte az euró meghonosításának ügyében. Nem hivatalos vélemények szerint a halogató politikát a gazdasági okok mellett az is indokolja, hogy a kabinet a következő választások előtt nem akar beleszaladni egy súlyos népszavazási vereségbe, az összes legutóbbi országos felmérés azt mutatja ugyanis, hogy a brit választók kétharmadának - legalábbis rövid távon - továbbra sem kell az euró. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!