Tetszett a cikk?

A debreceni önkormányzat szándéknyilatkozatot kapott az alacsony költségű (fapados) szolgáltatásokat működtető Ryanair légitársaságtól rendszeres járatok indításáról. Ha a repülőtér-tulajdonos önkormányzat teljesíti a feltételeket, a hét minden napján indulhat járat, így évente akár százezer utast is szállíthat majd az ír légitársaság Frankfurtba és más európai nagyvárosokba.

A város megkeresésére a Ryanair Légitársaság szándéknyilatkozatot adott, miszerint vállalja, hogy olcsó repülőjáratokat közlekedtet Debrecenből előbb Frankfurt Hahn repülőterére, majd más európai nagyvárásokba is, amennyiben a tulajdonos önkormányzat bizonyos fejlesztéseket megvalósít a repülőtéren, és beszerzi a megfelelő hatósági engedélyeket. Mindenekelőtt az ILS leszállító rendszer első fokozatának és a hozzákapcsolódó fénysornak a telepítéséről van szó; a beruházás körülbelül egymilliárd forintba kerül. A beruházás forrását úgy teremtik elő, hogy a debreceni Vagyonkezelő Holding Rt. osztalékát nem vonják el, hanem beépítik az Airport Debrecen Kft. üzleti tervébe a megfelelő fejlesztés elvégezésére - közölte Pajna Zoltán alpolgármester. A beruházás október végére készülhet el, és decemberben már elindulhat az első menetrend szerinti járat Debrecen és Frankfurt között.
A tervek között szerepel, hogy később a hét minden napján indul járat Debrecenből, ami azt jelenti, évente mintegy százezer utast szállítanak majd a Ryanair járatai. Az ír légitársaságnak egyik feltétele volt, hogy a debreceni önkormányzat, mint a repülőtér tulajdonosa ne hárítsa át a légikikötő üzemeltetési költségeit a társaságra. A későbbiek során a frankfurti mellett londoni, brüsszeli, később milánói, esetleg párizsi és berlini járatok indítását is tervezik.
A fapadosként számon tartott társaság Boeing 737-800-as gépekkel szállítja majd az utasokat, a más gépeken megszokott fedélzeti szolgáltatásokat pedig külön pénzért lehet majd igénybe venni. Debrecennek távlati célja, hogy a Ryanair bázisrepülőteret hozzon létre a városban, ahonnan az ír légitársaság hálózatán keresztül rendkívül olcsón számos európai városba eljuthatnak majd az utasok - közölte Pajna Zoltán alpolgármester. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!