A debreceni önkormányzat szándéknyilatkozatot kapott az alacsony költségű (fapados) szolgáltatásokat működtető Ryanair légitársaságtól rendszeres járatok indításáról. Ha a repülőtér-tulajdonos önkormányzat teljesíti a feltételeket, a hét minden napján indulhat járat, így évente akár százezer utast is szállíthat majd az ír légitársaság Frankfurtba és más európai nagyvárosokba.

A város megkeresésére a Ryanair Légitársaság szándéknyilatkozatot adott, miszerint vállalja, hogy olcsó repülőjáratokat közlekedtet Debrecenből előbb Frankfurt Hahn repülőterére, majd más európai nagyvárásokba is, amennyiben a tulajdonos önkormányzat bizonyos fejlesztéseket megvalósít a repülőtéren, és beszerzi a megfelelő hatósági engedélyeket. Mindenekelőtt az ILS leszállító rendszer első fokozatának és a hozzákapcsolódó fénysornak a telepítéséről van szó; a beruházás körülbelül egymilliárd forintba kerül. A beruházás forrását úgy teremtik elő, hogy a debreceni Vagyonkezelő Holding Rt. osztalékát nem vonják el, hanem beépítik az Airport Debrecen Kft. üzleti tervébe a megfelelő fejlesztés elvégezésére - közölte Pajna Zoltán alpolgármester. A beruházás október végére készülhet el, és decemberben már elindulhat az első menetrend szerinti járat Debrecen és Frankfurt között.
A tervek között szerepel, hogy később a hét minden napján indul járat Debrecenből, ami azt jelenti, évente mintegy százezer utast szállítanak majd a Ryanair járatai. Az ír légitársaságnak egyik feltétele volt, hogy a debreceni önkormányzat, mint a repülőtér tulajdonosa ne hárítsa át a légikikötő üzemeltetési költségeit a társaságra. A későbbiek során a frankfurti mellett londoni, brüsszeli, később milánói, esetleg párizsi és berlini járatok indítását is tervezik.
A fapadosként számon tartott társaság Boeing 737-800-as gépekkel szállítja majd az utasokat, a más gépeken megszokott fedélzeti szolgáltatásokat pedig külön pénzért lehet majd igénybe venni. Debrecennek távlati célja, hogy a Ryanair bázisrepülőteret hozzon létre a városban, ahonnan az ír légitársaság hálózatán keresztül rendkívül olcsón számos európai városba eljuthatnak majd az utasok - közölte Pajna Zoltán alpolgármester. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dobó Kata Kölcsönlakásában mindenki a szexre hajt

Dobó Kata Kölcsönlakásában mindenki a szexre hajt

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra