Tetszett a cikk?

A Budapesti Árutőzsde (BÁT) részvénytársasággá alakulásáról határoztak a tulajdonosok a keddi éves rendes közgyűlésen. A BÁT 600 millió forint jegyzett és 3,125 milliárd forint saját tőkével alakult át.

"A közgyűlés megtárgyalta az árutőzsde stratégiáját is, amelynek egyik alappillére a BÁT Keler Rt.-ben meglévő 25 százalékos részesedésének megtartása és esetleges növelése. Ezzel kapcsolatban a BÁT egyeztető tárgyalásokat kezdeményez az elszámolóház többi tulajdonosával" - közölte Török Sándor, az árutőzsde újonnan megválasztott elnöke a közgyűlést követő sajtótájékoztatón. A részesedés növelésére az ad lehetőséget, hogy az európai uniós ajánlások szerint a jegybanknak meg kell válnia üzletrészeitől.
A BÁT a 2002. évet 102 millió forint mérleg szerinti veszteséggel zárta, az előző évi 150 millió forint nyereséggel szemben. Az átalakulás jelentős egyszeri költségekkel jár, ezek nélkül mintegy 20 millió forint nyeresége lett volna a BÁT-nak. Török Sándor szerint az év hátralévő részére forgalombővülés prognosztizálható; az első négy hónap adatai alapján a pénzügyi piac forgalma mintegy 220 milliárd forintot ért el, ami közel háromszorosa az előző év azonos időszakának.
A közgyűlés a BÁT vezérigazgatójává - hat jelölt közül - Bánhidi Ferencet, a tőzsde eddigi ügyvezető igazgatóját választotta. A felügyelőbizottság elnöke Juhász Gergely lett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!