Az euró árfolyama szerdán az 1999 évi indulásakor mért árfolyamát érte le, amiben szerepet játszott Soros György kijelentése, hogy az amerikai valuta további esésére számít, és ezért dolláreladásokra készül. Az európai valuta a jennel szemben pedig minden idők legmagasabb árfolyam értékét érte el.

Az euró az ázsiai piacokon 1,1745 dolláron is állt egy ideig, alig maradva el az 1999 évi indulásakor mért 1,1747 dolláros árfolyamtól. Az euró a jenhez képest is minden idők rekordjára, 136,97 jenre ugrott a nap folyamán. Londonban szerdán fél 10-kor az euró értéke 1,1714 dollár volt, s az előző estihez képest nem változott.
A befektetők egyetértenek abban, hogy az euró további emelkedése várható, mivel az amerikai gazdasági vezetés gyenge dollárt, az európai viszont erős eurót akar. Az amerikai vezetés az "erős dollár politikáját" hirdette meg, ám az árfolyam tartásáért vállalt kötelezettségéről lemondott; ahogyan John Snow pénzügyminiszter nemrégiben kifejtette: nem aggódik a dollár erőteljes gyengülése miatt. Soros kedden erre a megjegyzésre is építette véleményét.
Soros, aki az 1990-es évek elején térdre kényszerítette a fontot - és az akkor Quantum Fundnak nevezett pénzalapjával 1 milliárd dolláros hasznot szerzett -, most eurót, valamint ausztrál, kanadai, és új-zélandi dollárt vásárol a zöldhasúért. A piac mindeközben várja Alan Greenspannak, a FED elnökének az amerikai gazdaság állapotáról szóló értékelését. A szakértők arra számítanak, hogy bár a piac már jórészt belekalkulálta az árfolyamokba a várható nyári amerikai hitelenyhítést, Greenspannek a gazdaság további pangásáról szóló értékelésére újabb dolláreladásokkal reagál. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

A martfűi Feláldozhatók, akiket puskával kellett hazazavarni

A martfűi Feláldozhatók, akiket puskával kellett hazazavarni

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Úton a platformgazdaság felé: több, kevesebb, máshogy

Úton a platformgazdaság felé: több, kevesebb, máshogy

Újabb tisztségéről mondott le Farkas Flórián

Újabb tisztségéről mondott le Farkas Flórián

Hiába kedvelem Puzsért, nem akar engem képviselni

Hiába kedvelem Puzsért, nem akar engem képviselni