Tetszett a cikk?

Gerhard Schröder német kancellár szerint Németország az idén pótköltségvetést kénytelen készíteni, s megközelítőleg 38 milliárd euró belső hitelt felvenni a 2003-as költségvetésbe betervezett 18,9 milliárd helyett. A német gazdaság az első negyedévben 0,2 százalékkal visszaesett a tavalyi utolsó negyedhez képest - közölték csütörtökön a szövetségi statisztikai hivatalban.

A visszaesést az építőipari beruházások csökkenése és az import növekedése magyarázza. Schröder a belső hitel felvételét a drága német jóléti állam átalakítását kilátásba helyező tervének elfogadtatása érdekében megtartott rendezvények egyikén, Potsdamban jelentette be. A kancellár tervéről a Szociáldemokrata Párt (SPD) június elsején Berlinben megrendezendő soron kívüli kongresszusa mond majd ítéletet.
Közben szerdán a német képviselőház (Bundestag) költségvetési bizottsága hozzájárult ahhoz, hogy megkezdődhessen az A400M típusú katonai szállítógépek gyártása. Az A400M gépeket az Airbus cég állítaná elő, ám a német habozás miatt a nemzetközi projekt megvalósítása eddig késedelmet szenvedett.
A vállalkozás keretében hét ország - Németországon kívül Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Luxemburg és Törökország - 180 gépet rendelne 20 milliárd euró értékben. Egyedül Németország hatvan gépet vásárolna 8,3 milliárd euróért, ezért a vállalkozás kulcsszereplője. Peter Struck német védelmi miniszter szerint a szerződést május 27-én írnák alá az érintett országok. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!