Tetszett a cikk?

Az árvízkárosultak kártalanítására felállítandó Wesselényi alap működtetésében a biztosító társaságok is hajlandóak közreműködni - jelentette be pénteken Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) főtitkára. A rendszer pénzzel való feltöltésében azonban elsősorban az államnak kell szerepet vállalni, mert az egyéni befizetésekből csak lassan gyűlne össze a szükséges tőke, a biztosítók pedig nem érzik feladatuknak az alap pénzügyi támogatását.

A Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alap működtetésében a biztosító társaságok hajlandóak közreműködni, de nem a pénzalap feltöltése a feladatuk - mondta Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) főtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. A kormány május 14-ei döntése alapján az ár- és belvízveszélyes helyen élők számára várhatóan augusztus elsején egy alapot hoz létre, amelyhez, ha az ingatlantulajdonosok hozzájárulnak, akkor katasztrófa esetén kártalanítást kapnak. A kormány szándéka szerint az alap a lakosok, biztosítók és az állam hozzájárulásából töltődne fel. Trunkó Barnabás jó kezdeményezésnek nevezte a Wesselényi alap felállítását, hozzátéve: a biztosító cégek országos hálózatukkal főleg a kárrendezés, az ügyvitel, az informatikai nyilvántartás és a szerződéskötések részfeladatait lennének képesek ellátni. Véleménye szerint az alap feltöltéséről a szerződő lakosokon kívül a költségvetésnek kell gondoskodnia, ugyanis még lakosonként havi ezer forintos befizetéssel is lassan gyűlne össze a kártérítésekre elegendő összeg. A főtitkár szerint a biztosított mintegy 2,6 millió magyarországi ingatlan havi díjából szerződésenként 40-60 forintot tesz ki az árvízi káresemények fedezete. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!