A kormány szerdai ülésén döntött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felállításáról - jelentette be a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón Németh Imre, az agrártárca vezetője. A hivatal az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások adminisztrációján kívül a tényleges kifizetéseket is intézi majd.

A hivatal létrehozásáról intézkedő kormányrendelet július 1-jével lép hatályba és ugyanezen a napon adja ki a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az intézmény alapító okiratát. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az agrártárcán kívüli önálló szervezetként jön létre, s országos hatáskörű központi hivatalként működik majd. Irányítását az agrárminiszter látja el, és a kormány felügyeli.
Az intézmény főként a SAPARD Hivatalra és az agrárintervenciós központra épül majd; működéséhez ezen felül a minisztériumból, továbbá a megyei földművelésügyi hivatalokból is csoportosítanak át szakembereket. Az így létrehozott hivatalban előreláthatólag mintegy 750-en dolgoznak majd, valamennyien köztisztviselőként. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal három pénzalapot kezel majd: az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alapot (EMOGA), a Halászati Orientációs Pénzügyi Eszközöket (HOPE), továbbá az Előcsatlakozási Forrásokat (SAPARD), azaz a létrehozandó hivatal felügyeli majd a piaci támogatások kifizetését, az EU-intervenciós rendszer működtetését, továbbá a közvetlen kifizetéseket, valamint az integrált irányítási és ellenőrzési rendszert.
Németh Imre reményét fejezte ki, hogy az MVH akkreditációja Magyarország EU-csatlakozásáig, azaz jövő év május 1-éig megtörténik, és nem lesz akadálya annak, hogy a magyar gazdák hozzáférjenek az uniós pénzekhez. Az agrárminiszter az MTI kérdésére válaszolva közölte, hogy a hivatal felállításához szükséges anyagi források rendelkezésre állnak. A PHARE-program mintegy 2,7 milliárd forintot biztosít erre a célra, és további források állnak rendelkezésre a már meglévő minisztériumi intézmények költségvetéséből, valamint a minisztérium más előirányzataiból. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát