Tetszett a cikk?

A kormány szerdai ülésén döntött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felállításáról - jelentette be a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón Németh Imre, az agrártárca vezetője. A hivatal az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások adminisztrációján kívül a tényleges kifizetéseket is intézi majd.

A hivatal létrehozásáról intézkedő kormányrendelet július 1-jével lép hatályba és ugyanezen a napon adja ki a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az intézmény alapító okiratát. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az agrártárcán kívüli önálló szervezetként jön létre, s országos hatáskörű központi hivatalként működik majd. Irányítását az agrárminiszter látja el, és a kormány felügyeli.
Az intézmény főként a SAPARD Hivatalra és az agrárintervenciós központra épül majd; működéséhez ezen felül a minisztériumból, továbbá a megyei földművelésügyi hivatalokból is csoportosítanak át szakembereket. Az így létrehozott hivatalban előreláthatólag mintegy 750-en dolgoznak majd, valamennyien köztisztviselőként. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal három pénzalapot kezel majd: az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alapot (EMOGA), a Halászati Orientációs Pénzügyi Eszközöket (HOPE), továbbá az Előcsatlakozási Forrásokat (SAPARD), azaz a létrehozandó hivatal felügyeli majd a piaci támogatások kifizetését, az EU-intervenciós rendszer működtetését, továbbá a közvetlen kifizetéseket, valamint az integrált irányítási és ellenőrzési rendszert.
Németh Imre reményét fejezte ki, hogy az MVH akkreditációja Magyarország EU-csatlakozásáig, azaz jövő év május 1-éig megtörténik, és nem lesz akadálya annak, hogy a magyar gazdák hozzáférjenek az uniós pénzekhez. Az agrárminiszter az MTI kérdésére válaszolva közölte, hogy a hivatal felállításához szükséges anyagi források rendelkezésre állnak. A PHARE-program mintegy 2,7 milliárd forintot biztosít erre a célra, és további források állnak rendelkezésre a már meglévő minisztériumi intézmények költségvetéséből, valamint a minisztérium más előirányzataiból. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!