Tetszett a cikk?

Lavinaszerű forintzuhanásról számoltak be a kereskedők a bankközi devizapiacon csütörtökön délelőtt. Délután 9,45 százalék körüli szinten stabilizálódott ugyan a forint helyzete a sáv erős oldalán, ám még ez a pozíció is 124 bázisponttal volt gyengébb, mint szerdán délután.

A forint zuhanása a szakértőket váratlanul érte: az MTI által megkérdezett piaci elemzők szerint a külföldi befektetők csak most reagáltak az MNB és a jegybankelnök hétfői bejelentésére, mely szerint az MNB felhagy a januári spekuláció következtében felhalmozódott eurókészletei értékesítésével. Missura Gábor, az MNB szóvivője délelőtt 11 óra után azt közölte, hogy a forint gyengülését fundamentális tényezők nem indokolják, és nincs is olyan új gazdasági hírről tudomása, amellyel az események magyarázhatók lennének. Hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Bank - a hétfői közleményében foglaltakkal összhangban - továbbra is folyamatosan figyeli a pénzpiaci eseményeket, de a napon belüli technikai változásokra nem reagál.
A piacon a nyilatkozattal egy időben megtorpant a forint gyengülése. A kereskedők azonban úgy vélik, hogy a "verbális intervenciónak" tekinthető nyilatkozat mellett az MNB eurót is adott el. A közös valuta - amely a délelőtt folyamán 252,70 forintig erősödött -, a nyilatkozat után hirtelen 249,50/250,00 forintra süllyedt, és lényegében ennek a szintnek a közelében maradt a nap további részében. Délután fél négykor 249,95/250,05 forinton jegyezték a közös valutát, egy nappal korábban 246,50/65 forinton zárt az euró.
A csütörtöki forintgyengülés lehetséges további okait sorolva a kereskedők a mintegy 100-500 millió eurót kitevő külföldi vételi opciót jelölték meg, míg egy további ok az alacsony likviditás lehetett, mivel az osztrák és a német bankok zárva tartottak, ezért kevesebb helyen lehetett euróhoz jutni. Ezen kívül már reggel gyengültek a feltörekvő piacok valutái, ami negatívan hathatott a forint megítélésére is. A zlotyt gyengítették a lengyel EU-referendum bizonytalan kimenetelével kapcsolatos hírek, és ez a forintot és a szlovák koronát is lenyomta.
A kereskedők pénteken sem számítanak a forint érezhető erősödésére. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!