Lavinaszerű forintzuhanásról számoltak be a kereskedők a bankközi devizapiacon csütörtökön délelőtt. Délután 9,45 százalék körüli szinten stabilizálódott ugyan a forint helyzete a sáv erős oldalán, ám még ez a pozíció is 124 bázisponttal volt gyengébb, mint szerdán délután.

A forint zuhanása a szakértőket váratlanul érte: az MTI által megkérdezett piaci elemzők szerint a külföldi befektetők csak most reagáltak az MNB és a jegybankelnök hétfői bejelentésére, mely szerint az MNB felhagy a januári spekuláció következtében felhalmozódott eurókészletei értékesítésével. Missura Gábor, az MNB szóvivője délelőtt 11 óra után azt közölte, hogy a forint gyengülését fundamentális tényezők nem indokolják, és nincs is olyan új gazdasági hírről tudomása, amellyel az események magyarázhatók lennének. Hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Bank - a hétfői közleményében foglaltakkal összhangban - továbbra is folyamatosan figyeli a pénzpiaci eseményeket, de a napon belüli technikai változásokra nem reagál.
A piacon a nyilatkozattal egy időben megtorpant a forint gyengülése. A kereskedők azonban úgy vélik, hogy a "verbális intervenciónak" tekinthető nyilatkozat mellett az MNB eurót is adott el. A közös valuta - amely a délelőtt folyamán 252,70 forintig erősödött -, a nyilatkozat után hirtelen 249,50/250,00 forintra süllyedt, és lényegében ennek a szintnek a közelében maradt a nap további részében. Délután fél négykor 249,95/250,05 forinton jegyezték a közös valutát, egy nappal korábban 246,50/65 forinton zárt az euró.
A csütörtöki forintgyengülés lehetséges további okait sorolva a kereskedők a mintegy 100-500 millió eurót kitevő külföldi vételi opciót jelölték meg, míg egy további ok az alacsony likviditás lehetett, mivel az osztrák és a német bankok zárva tartottak, ezért kevesebb helyen lehetett euróhoz jutni. Ezen kívül már reggel gyengültek a feltörekvő piacok valutái, ami negatívan hathatott a forint megítélésére is. A zlotyt gyengítették a lengyel EU-referendum bizonytalan kimenetelével kapcsolatos hírek, és ez a forintot és a szlovák koronát is lenyomta.
A kereskedők pénteken sem számítanak a forint érezhető erősödésére. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

Ki nyert ma az ötös lottón?

Ki nyert ma az ötös lottón?

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

Megadta a lehetőséget a Brexitből kihátrálásra az EU Bírósága

Megadta a lehetőséget a Brexitből kihátrálásra az EU Bírósága

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba