Tetszett a cikk?

A hétfő esti beadási határidő leteltéig hét befektető vásárolta meg a Postabank privatizációs pályázati dokumentációját. A tranzakció sikere érdekében az ÁPV Rt. a lehetséges pályázók kilétéről a mostani szakaszban nem ad felvilágosítást.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) keddi tájékoztatása szerint az előzetes tárgyalások alapján valamennyi érdeklődő vételi szándéka komolynak tűnik, de a pályázati dokumentáció megvétele nem jelent kötelezettséget a vevőkre nézve.
Korábban már számos jelentős hitelintézet érdeklődést tanúsított a Postabank iránt; egyebek közt az OTP Bank, a Budapest Bank anyavállalata, a General Electric Capital, az Erste Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank anyabankja, a belga KBC és a HVB Bank. Rajtuk kívül az egyik legnagyobb olasz hitelintézet, az Unicredito is úgy nyilatkozott, hogy szeretné megvenni a Postabankot. Az olasz bank a kelet-közép-európai térségben mindenütt rendelkezik már leánybankkal, kivéve Magyarországot.
Az ÁPV Rt. május 20-án jelentette meg a Postabank privatizációs pályázatát, amelyben a több mint 20 milliárd forint alaptőkéjű bank teljes részvénycsomagját, azaz az alaptőke 96,8 százalékát kitevő és a Magyar Posta tulajdonában lévő részvénycsomagot, valamint az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 3,2 százalékos részvénycsomagot ajánlja fel a privatizációs szervezet megvételre. A kétfordulós pályázat első fordulójában olyan belföldi, vagy külföldi jogi személyek vehetnek részt, amelyek a Standard and Poor’s szerint legalább BBB, vagy a Moody’s szerint legalább Baa3 hitelminősítéssel rendelkeznek. A pályázat második fordulójában a kötelező érvényű ajánlat biztosítékául 400 millió forint bánatpénzt kell átutalni az ÁPV Rt.-nek. Az indikatív ajánlatokat június 25-én 10 és 12 óra között, a kötelező érvényű ajánlatokat pedig szeptember 12-én 10 és 12 óra között kell benyújtania az ajánlattevőknek a privatizációs szervezetnél. A pályázati kiírás szerint a részvények értékesítésével az ÁPV Rt. célja a vételár maximalizálása, a bank hatékonyságának növelése és versenyképességének fokozása.
A Postabank az elmúlt évet 398,8 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta; ez jelentős növekedés a 2001 végi 363,243 milliárd forinthoz képest. A Postabank vesztesége 2002-ben 1,776 milliárd forint volt, ez jóval kevesebb, mint a 2001. évi 2,211 milliárd forint mérleg szerinti veszteség. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!