A hétfő esti beadási határidő leteltéig hét befektető vásárolta meg a Postabank privatizációs pályázati dokumentációját. A tranzakció sikere érdekében az ÁPV Rt. a lehetséges pályázók kilétéről a mostani szakaszban nem ad felvilágosítást.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) keddi tájékoztatása szerint az előzetes tárgyalások alapján valamennyi érdeklődő vételi szándéka komolynak tűnik, de a pályázati dokumentáció megvétele nem jelent kötelezettséget a vevőkre nézve.
Korábban már számos jelentős hitelintézet érdeklődést tanúsított a Postabank iránt; egyebek közt az OTP Bank, a Budapest Bank anyavállalata, a General Electric Capital, az Erste Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank anyabankja, a belga KBC és a HVB Bank. Rajtuk kívül az egyik legnagyobb olasz hitelintézet, az Unicredito is úgy nyilatkozott, hogy szeretné megvenni a Postabankot. Az olasz bank a kelet-közép-európai térségben mindenütt rendelkezik már leánybankkal, kivéve Magyarországot.
Az ÁPV Rt. május 20-án jelentette meg a Postabank privatizációs pályázatát, amelyben a több mint 20 milliárd forint alaptőkéjű bank teljes részvénycsomagját, azaz az alaptőke 96,8 százalékát kitevő és a Magyar Posta tulajdonában lévő részvénycsomagot, valamint az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 3,2 százalékos részvénycsomagot ajánlja fel a privatizációs szervezet megvételre. A kétfordulós pályázat első fordulójában olyan belföldi, vagy külföldi jogi személyek vehetnek részt, amelyek a Standard and Poor’s szerint legalább BBB, vagy a Moody’s szerint legalább Baa3 hitelminősítéssel rendelkeznek. A pályázat második fordulójában a kötelező érvényű ajánlat biztosítékául 400 millió forint bánatpénzt kell átutalni az ÁPV Rt.-nek. Az indikatív ajánlatokat június 25-én 10 és 12 óra között, a kötelező érvényű ajánlatokat pedig szeptember 12-én 10 és 12 óra között kell benyújtania az ajánlattevőknek a privatizációs szervezetnél. A pályázati kiírás szerint a részvények értékesítésével az ÁPV Rt. célja a vételár maximalizálása, a bank hatékonyságának növelése és versenyképességének fokozása.
A Postabank az elmúlt évet 398,8 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta; ez jelentős növekedés a 2001 végi 363,243 milliárd forinthoz képest. A Postabank vesztesége 2002-ben 1,776 milliárd forint volt, ez jóval kevesebb, mint a 2001. évi 2,211 milliárd forint mérleg szerinti veszteség. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Az EP-nek már tetszik, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzek kifizetését

Az EP-nek már tetszik, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzek kifizetését

Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton