Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön fél százalékponttal 2,00 százalékra csökkentette a változó kamatú repotenderhez rendelt kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Előzőleg március elején volt utoljára kamatcsökkentés, negyed százalékponttal.

A csütörtöki kamatcsökkentést már kedden borítékolta az EKB elnöke, Wim Duisenberg, amikor egy berlini gazdasági tanácskozáson azt mondta, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen enyhült az inflációs nyomás.
Az euróövezetben májusban átlagosan 1,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly májusban - közölték az EU statisztikai hivatalában hétfőn előzetes becslésként. Eszerint az euróövezeti átlagos infláció tavaly június óta először volt az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos riadószáma alatt. Ez az eredmény, együtt azzal, hogy az euróövezeti gazdasági kilátások továbbra sem jók, meggyőzhették az EKB-t, hogy tovább nem halogathatja a kamatcsökkentést. A csökkentés lehetőségét erősítette, hogy a tavaszi stratégiamódosításkor az EKB közölte: ezentúl nem 2 százalék alatti, hanem 2 százalék körüli tizenkét havi infláció tartása a célja az euróövezetben, vagyis játékteret adott magának a defláció elleni küzdelemhez is. Ami pedig nem csak lehetővé, hanem sürgőssé is tette a kamatcsökkentést: az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest, és az átlagos GDP 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Az EKB 1999. januárban 3 százalékos irányadó kamattal kezdett, majd az év közben lement 2,75 százalékra. Az emelést 1999 novemberében kezdte, és hét ütemben érte el a 2000 október 5-én beállított 4,75 százalékos csúcsot, amelyen 2001 májusáig nem változtatott. 2001. május 10-én negyed százalékponttal, augusztus 30-án újabb negyed százalékponttal, majd a 2001. szeptemberi amerikai terrortámadások után - a nagy központi bankok egyeztetett akciójában - szeptember 17-én fél százalékponttal 3,75 százalékra mérsékelte a kamatminimumát. Még 2001-ben, november elején újabb fél százalékpontos csökkentés volt, 3,25 százalékra, de a következő mérséklés csak tavaly december 5-én következett, akkor is fél százalékponttal, 2,75 százalékra. Ezt követte, az iraki háború miatt, a márciusi enyhítés, 2,50 százalékra.
A csütörtöki kamatdöntés előtt az euró 1,1718 dollár volt a londoni bankközi devizapiacon, a döntés után közvetlenül 1,1714 dollár. Reggel 1,1656-1,1664 dollár között drágult az euró Londonban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Király Linda megint magyarul énekel

Király Linda megint magyarul énekel

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon