Tetszett a cikk?

A bankközi devizapiacon csütörtökön fél négykor 6,24 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 51 bázisponttal gyengébben a szerdai zárásnál. A kereskedők szerint a jegybank valódi és verbális intervenciója mentette meg a forintot attól, hogy át ne billenjen a sáv gyenge oldalára.

A délelőtti kereskedés alapján a piacon valószínűnek látszott, hogy a jegybank megjelenése nélkül az euró akár a 290 forintos árfolyamot is elérheti - szemben a kívánatos 250-260 forintos euró kurzussal. László Csaba pénzügyminiszter és Járai Zsigmond jegybankelnök is kijelentette, hogy a kormányzat minden rendelkezésére álló eszközzel azon lesz, hogy az eurót a kívánt szintre juttassa. A verbális intervenció után a forint napi csúcspontjára, 7,03 százalékig erősödött. Mélypontjára 11 óra körül 2,96 százalékon jutott.
Az euróval 262,50 és 274,00 forint között kereskedtek a nap folyamán, délután 264,50/265,00 forinton állt az euró jegyzése, szemben a szerda délutáni 263,00/263,60 forintos árfolyammal. A dollár árfolyama 230,05/50 forintig erősödött reggel, délután 223,50/224,00 forinton kereskedtek az amerikai devizával, míg szerdán 224,40/225,00 forint volt a dollár kurzusa a hivatalos kereskedés végén.
A délutánra kissé megnyugodott piacon olyan hírek keringenek, hogy külföldre kiszivároghatott a kormányzat sáveltolási szándéka. A múlt csütörtök óta tartó váratlan forint gyengülésre a piacon ugyanis nem találnak megfelelő magyarázatot. Piaci források szerint a londoni JP Morgan bankház folyamatosan és jelentős összeggel vett részt az euró vásárlásban. A dealerek megemlítik, hogy a JP Morgan a januári forint elleni spekulációban is gyanítatóan meghatározó szerepet töltött be.
Az Európai Központi Bank 50 bázispontos kamatcsökkentésének a várakozásokkal ellentétben nem volt érezhető hatása a magyarországi piacon, mivel a kereskedők szerint az MNB Monetáris Tanácsa ennek ellenére kamatot emel keddi ülésén. Az EKB csütörtöki kamatmérséklése nem támogatja rövid távon a forintot, a hazai piac a lépést már beárazta - nyilatkozta Járai Zsigmond, az MNB elnöke a nap során a Dow Jones hírügynökségnek. A bankelnök rövid telefoninterjújában megjegyezte még, hogy az EKB kamatcsökkentését az MNB nem követi automatikusan, "a kamatokról a gazdasági alapok mérlegelésével döntünk". Járai szerint a forint a kívánatosnál még gyengébb, jóllehet valamelyest erősödött a reggeli esés után. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

Videó: A rendőrök előtt hajtottak át az autók a piroson

Videó: A rendőrök előtt hajtottak át az autók a piroson