A bankközi devizapiacon csütörtökön fél négykor 6,24 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 51 bázisponttal gyengébben a szerdai zárásnál. A kereskedők szerint a jegybank valódi és verbális intervenciója mentette meg a forintot attól, hogy át ne billenjen a sáv gyenge oldalára.

A délelőtti kereskedés alapján a piacon valószínűnek látszott, hogy a jegybank megjelenése nélkül az euró akár a 290 forintos árfolyamot is elérheti - szemben a kívánatos 250-260 forintos euró kurzussal. László Csaba pénzügyminiszter és Járai Zsigmond jegybankelnök is kijelentette, hogy a kormányzat minden rendelkezésére álló eszközzel azon lesz, hogy az eurót a kívánt szintre juttassa. A verbális intervenció után a forint napi csúcspontjára, 7,03 százalékig erősödött. Mélypontjára 11 óra körül 2,96 százalékon jutott.
Az euróval 262,50 és 274,00 forint között kereskedtek a nap folyamán, délután 264,50/265,00 forinton állt az euró jegyzése, szemben a szerda délutáni 263,00/263,60 forintos árfolyammal. A dollár árfolyama 230,05/50 forintig erősödött reggel, délután 223,50/224,00 forinton kereskedtek az amerikai devizával, míg szerdán 224,40/225,00 forint volt a dollár kurzusa a hivatalos kereskedés végén.
A délutánra kissé megnyugodott piacon olyan hírek keringenek, hogy külföldre kiszivároghatott a kormányzat sáveltolási szándéka. A múlt csütörtök óta tartó váratlan forint gyengülésre a piacon ugyanis nem találnak megfelelő magyarázatot. Piaci források szerint a londoni JP Morgan bankház folyamatosan és jelentős összeggel vett részt az euró vásárlásban. A dealerek megemlítik, hogy a JP Morgan a januári forint elleni spekulációban is gyanítatóan meghatározó szerepet töltött be.
Az Európai Központi Bank 50 bázispontos kamatcsökkentésének a várakozásokkal ellentétben nem volt érezhető hatása a magyarországi piacon, mivel a kereskedők szerint az MNB Monetáris Tanácsa ennek ellenére kamatot emel keddi ülésén. Az EKB csütörtöki kamatmérséklése nem támogatja rövid távon a forintot, a hazai piac a lépést már beárazta - nyilatkozta Járai Zsigmond, az MNB elnöke a nap során a Dow Jones hírügynökségnek. A bankelnök rövid telefoninterjújában megjegyezte még, hogy az EKB kamatcsökkentését az MNB nem követi automatikusan, "a kamatokról a gazdasági alapok mérlegelésével döntünk". Járai szerint a forint a kívánatosnál még gyengébb, jóllehet valamelyest erősödött a reggeli esés után. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön