Tetszett a cikk?

A Monetáris Tanács keddi ülésén 100 bázisponttal, 7,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamat mértékét. A döntés indoklása, hogy a forint "leértékelését", azaz a sávközép 2,26 százalékos múlt heti eltolását a piac túlreagálta, a hazai valuta emiatt olyan mértékben meggyengült, ami már veszélyezteti az inflációs célok elérését.

Az MNB közleménye szerint 250 forintos euró-árfolyammal lehet elérni az idei 5 százalék alatti és a jövő évi, 3,5 százalék plusz-mínusz 1 százalékos inflációs célt. Járai Zsigmond bankelnök szerint az MNB azért egyezett bele az árfolyamsáv módosításába, hogy elkerülhető legyen a versenyképesség további romlása. Most azonban az MNB ismét az erős forintra voksolt. Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője szerint a Monetáris Tanács az általa meghirdetett pénzügypolitika hitelességének helyreállítására tett kísérletet. Ugyanakkor Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Rt. elemzője szerint megkérdőjelezhető a jegybank kiszámíthatósága és hitelessége, valamint a gazdaságpolitika átláthatósága is. A térséggel foglalkozó londoni befektetési elemzők szerint inflációs aggályok állhatnak a keddi agresszív magyarországi jegybanki kamatemelés mögött.
A jegybanki alapkamat-emeléssel párhuzamosan a kötelező tartalékok után fizetett kamat június 11-i hatállyal 5,75 százalékról 6,75 százalékra emelkedik. A Monetáris Tanács döntése alapján a kamatfolyosó nem változott, így az egynapos jegybanki betét kamatlába 6,5 százalékra, az egynapos fedezett hitel kamatlába pedig 8,5 százalékra emelkedett. A devizabetét fedezete mellett nyújtott projektfinanszírozó hitelek kamata 7,5 százalék lett, megegyezően az állami költségvetést 1991-től finanszírozó hitelek kamatával. A döntés hatására a bankközi pénzpiacon valamelyest erősödött a forint, egy euró 259,80/260,10 forintot ért.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs egyezség, újra sztrájkolnak a Continental makói gyárában

Nincs egyezség, újra sztrájkolnak a Continental makói gyárában

Ibrahimovic ott lesz a közönség nélküli sanremói dalfesztiválon

Ibrahimovic ott lesz a közönség nélküli sanremói dalfesztiválon

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk