Tetszett a cikk?

Pálinka marketing program kidolgozását kezdeményezte a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács, hogy a pálinkát minél hatékonyabban be lehessen vezetni az Európai Unió piacára.

Az elmúlt héten a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács – az Európa Tanács meghívására - háromnapos kóstoltatáson mutatta be a magyar pálinkát a franciaországi Versailles-ban. Győry László, a terméktanács igazgatója elmondta: a kóstoltatáson a francia és a külföldi látogatók mintegy 10 százaléka tudta, hogy mi az a pálinka. Mindazok, akik megkóstolták a magyar pálinkát, dicsérték a termékválasztékot, állítja Győry, bár hozzátette: a kóstolók szerint az 50 fokos erősség nem egyezik a francia ízléssel.
Az igazgató szerint jelenleg Magyarországon kereskedelmi forgalomban 1 millió hektoliterfoknyi pálinka fogy el évente, míg a bérfőzés mennyisége 5 millió hektoliterfok körül mozog. A kereskedelmi forgalom az uniós belépést követően évente várhatóan mintegy 10 százalékkal emelkedik. A bérfőzés viszont az uniós szabályozás miatt csökken.
Annak ellenére, hogy e termék már hungarikum, Romániában továbbra is pálinka (palinca) néven lehet forgalmazni a gyümölcsből lepárolt szeszesitalt. A román forgalmozók ezt azzal magyarázzák, hogy az eredetvédelem csak az exportra szánt készítményre vonatkozik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Nem hiszem el, 20 éves vagyok!" – kisebb sokkot kapott a Rengeteg színésze, mikor kiderült, hogy megnyerte az Ezüst Medvét

"Nem hiszem el, 20 éves vagyok!" – kisebb sokkot kapott a Rengeteg színésze, mikor kiderült, hogy megnyerte az Ezüst Medvét

Hamvay Péter: Újraírnák

Hamvay Péter: Újraírnák

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik