A tejpiaci egyensúly helyreállítására 5,2 milliárd forint azonnali állami támogatást igényel a Tej Terméktanács (TT) - közölte Istvánfalvi Miklós, a szervezet elnök-helyettese pénteken. A TT szerint összeomolhat a tejpiac, ha a hónap végéig nem egyeznek meg a földművelésügyi tárcával.

Istvánfalvi szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ezzel az összeggel teljesítheti ez évi vállalását, amely 200 millió liter tejfelesleg piaci levezetésére vonatkozik. Szerinte összeomlik a tejpiac, amennyiben az állam anyagi hozzájárulásáról a TT június 26-i küldöttgyűléséig nem születik megállapodás a tárca és a terméktanács között.
Máhr András, a tárca helyettes államtitkárának csütörtöki nyilatkozata szerint a minisztérium 1,2 milliárd forintot fordítana a tejpiaci gondok leküzdésére abban az esetben, ha a termelők és a feldolgozók is hajlandóak lennének ugyanekkora összeggel támogatni az ágazatot. Máhr elmondta: ha az FVM azt látja, hogy az egész évre vállalt 200 millió liter tej kivonása a piacról nem valósul meg, akkor a terméktanáccsal egyetértésben intervenciós felvásárlással teljesíti vállalását. Szerinte a 3,6 milliárd forintos befizetés 90 millió liter tej kivonására ad módot.
Csütörtöktől hatályos az a rendelet-csomag, amelynek értelmében a tárca augusztus közepéig meghosszabbítja az állami tejkvóta-felvásárlás lehetőségét, és megtiltja, hogy a termelők az eddig engedélyezett 5 százalékos kvótát túllépjék. A Tej Terméktanács szerint a rendeletcsomagban éppen a termelőkre vonatkozó önkorlátozás jelenti a legnagyobb gondot.
A jelenlegi piaci gondok mögött az áll, hogy évi 400 millió literes tejfelesleg elhelyezéséről, elsősorban exportjáról kell gondoskodni. Magyarországon mintegy 1,335 milliárd liter tej fogy, míg a tényleges felvásárlás 1,735 milliárd liter körül mozog. Még az év elején megállapodott a Tej Terméktanács és az agrártárca abban, hogy az idei tejpiaci "felesleget" közösen vezetik le fele-fele arányban. A minisztérium azonban annak ellenére sem tudott kellő eredményeket elérni, hogy meghirdette az önkéntes termeléskorlátozás dotációját és az állami kvótafelvásárlást is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták