Tetszett a cikk?

A tejpiaci egyensúly helyreállítására 5,2 milliárd forint azonnali állami támogatást igényel a Tej Terméktanács (TT) - közölte Istvánfalvi Miklós, a szervezet elnök-helyettese pénteken. A TT szerint összeomolhat a tejpiac, ha a hónap végéig nem egyeznek meg a földművelésügyi tárcával.

Istvánfalvi szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ezzel az összeggel teljesítheti ez évi vállalását, amely 200 millió liter tejfelesleg piaci levezetésére vonatkozik. Szerinte összeomlik a tejpiac, amennyiben az állam anyagi hozzájárulásáról a TT június 26-i küldöttgyűléséig nem születik megállapodás a tárca és a terméktanács között.
Máhr András, a tárca helyettes államtitkárának csütörtöki nyilatkozata szerint a minisztérium 1,2 milliárd forintot fordítana a tejpiaci gondok leküzdésére abban az esetben, ha a termelők és a feldolgozók is hajlandóak lennének ugyanekkora összeggel támogatni az ágazatot. Máhr elmondta: ha az FVM azt látja, hogy az egész évre vállalt 200 millió liter tej kivonása a piacról nem valósul meg, akkor a terméktanáccsal egyetértésben intervenciós felvásárlással teljesíti vállalását. Szerinte a 3,6 milliárd forintos befizetés 90 millió liter tej kivonására ad módot.
Csütörtöktől hatályos az a rendelet-csomag, amelynek értelmében a tárca augusztus közepéig meghosszabbítja az állami tejkvóta-felvásárlás lehetőségét, és megtiltja, hogy a termelők az eddig engedélyezett 5 százalékos kvótát túllépjék. A Tej Terméktanács szerint a rendeletcsomagban éppen a termelőkre vonatkozó önkorlátozás jelenti a legnagyobb gondot.
A jelenlegi piaci gondok mögött az áll, hogy évi 400 millió literes tejfelesleg elhelyezéséről, elsősorban exportjáról kell gondoskodni. Magyarországon mintegy 1,335 milliárd liter tej fogy, míg a tényleges felvásárlás 1,735 milliárd liter körül mozog. Még az év elején megállapodott a Tej Terméktanács és az agrártárca abban, hogy az idei tejpiaci "felesleget" közösen vezetik le fele-fele arányban. A minisztérium azonban annak ellenére sem tudott kellő eredményeket elérni, hogy meghirdette az önkéntes termeléskorlátozás dotációját és az állami kvótafelvásárlást is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől