Tetszett a cikk?

Az aszály miatt krízishelyzetben van a gabonatermesztés, állítják mezőgazdasági szakemberek. A vízügyi tárca szerint az idén az országban az eddig legsúlyosabbnak tartott 1952-es, illetve 1992-es évhez hasonló aszály alakul ki.

Komoly esély van arra, hogy az idén az aszály 100 milliárd forintos közvetlen mezőgazdasági kárt okozzon – közölte Váradi József, a Környezetvédelmi és VízügyiMinisztérium helyettes államtitkára kedden. Meteorológiai előrejelzések szerint idén júniusban az átlagosnál melegebb, átlagosan csapadékos, júliusban az átlagosnál melegebb és szárazabb, augusztusban pedig átlagos hőmérsékletű és a megszokottnál szárazabb időjárás várható, amely miatt – a helyettes államtitkár szerint - elképzelhető, hogy az országban az eddig legsúlyosabbnak tartott 1952-es, illetve 1992-es évhez hasonló aszály alakul ki.
Az agrártárca kezdeményezésére a miniszter a jelenlegi helyzetet 2003. április 15-től kezdődően országos aszálynak minősítette, így a mezőgazdasági vízhasználóknak nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük - emlékeztetett Váradi. A helyettes államtitkár szerint ez mintegy 100 millió forint kiesést okozhat a vízügyi célelőirányzat bevételi oldalából.
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint is krízishelyzet alakult ki a gabonatermesztésben, mivel az aszály miatt várhatóan jelentősen csökkennek a terméshozamok. A MOSZ országos gabonaválasztmányának budapesti ülésén a szakemberek elmondták: a regionális tapasztalatok alapján őszi búzából várhatóan átlagosan hektáronként 2,8-3 tonna termést lehet majd betakarítani, árpából pedig 2-2,2 tonnát. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén

Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda