Az aszály miatt krízishelyzetben van a gabonatermesztés, állítják mezőgazdasági szakemberek. A vízügyi tárca szerint az idén az országban az eddig legsúlyosabbnak tartott 1952-es, illetve 1992-es évhez hasonló aszály alakul ki.

Komoly esély van arra, hogy az idén az aszály 100 milliárd forintos közvetlen mezőgazdasági kárt okozzon – közölte Váradi József, a Környezetvédelmi és VízügyiMinisztérium helyettes államtitkára kedden. Meteorológiai előrejelzések szerint idén júniusban az átlagosnál melegebb, átlagosan csapadékos, júliusban az átlagosnál melegebb és szárazabb, augusztusban pedig átlagos hőmérsékletű és a megszokottnál szárazabb időjárás várható, amely miatt – a helyettes államtitkár szerint - elképzelhető, hogy az országban az eddig legsúlyosabbnak tartott 1952-es, illetve 1992-es évhez hasonló aszály alakul ki.
Az agrártárca kezdeményezésére a miniszter a jelenlegi helyzetet 2003. április 15-től kezdődően országos aszálynak minősítette, így a mezőgazdasági vízhasználóknak nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük - emlékeztetett Váradi. A helyettes államtitkár szerint ez mintegy 100 millió forint kiesést okozhat a vízügyi célelőirányzat bevételi oldalából.
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint is krízishelyzet alakult ki a gabonatermesztésben, mivel az aszály miatt várhatóan jelentősen csökkennek a terméshozamok. A MOSZ országos gabonaválasztmányának budapesti ülésén a szakemberek elmondták: a regionális tapasztalatok alapján őszi búzából várhatóan átlagosan hektáronként 2,8-3 tonna termést lehet majd betakarítani, árpából pedig 2-2,2 tonnát. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt