Nyilvánosan működő részvénytársaságban történt befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt a Britton Kft-t 6 millió forintra, a Pevdi Kft-t 5 millió forintra büntette határozatában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A hétfőn megvert PSZÁF-elnök tegnap azt nyilatkozta, hogy egy készülő felügyeleti határozat áll megveretése hátterében.

A felügyelet szerint a Pannonplast Rt. beadványa, illetve a Felügyelet rendelkezésére álló egyéb információk alapján a PEVDI Kft., a Kartonpack Rt., valamint a Britton Kft. vonatkozásában merült fel az összehangolt magatartás lehetősége a részvényesi jogosultságok gyakorlása szempontjából. A vonatkozó jogszabály értelmében a befolyásszerzés abban az esetben is megvalósul, ha arra az egymással kapcsolatban nem álló személyek összehangolt magatartása révén került sor.
A PSZÁF-vizsgálat szerint a Pannonplast Rt-ben történt befolyásszerzésnél egy előkészített, több szereplő együttműködésén alapuló konstrukció vázolható fel, amelyben az értékpapírok megszerzői és az ügyletek végső finanszírozói egy kapcsolati körbe tartoznak, de személyileg elválnak egymástól. A felügyelet megállapította, hogy január 30. és február 5. között több függetlennek látszó, de kivétel nélkül a K and H Equities Rt. állandó és megkülönbözetett elbánásban részesülő ügyfélkörébe tartozó befektető vásárolt jelentős mennyiségű - 950.061 darab, a társaság alaptőkéjéből 22,56 százalékos részesedést megtestesítő - Pannonplast részvényt a tőzsdén, 1,2 milliárd forint árfolyamértéken. E személyek - a fent említett konstrukció keretében - 2003. március 10-én a Britton Kft-nek 295.000 darab, a Kartonpack Rt-nek 215.000 darab, március 19-én pedig a PEVDI Kft-nek 300.061 darab részvényt összehangoltan adtak át a megszerzett Pannonplast részesedéseikből.
Az "átkötések" előkészítettsége (előre egyeztetett volta) a Pannonplast részvények 2003. március 10-i és március 19-i tőzsdei kereskedésének adataira, a Budapesti Értéktőzsde elektronikus kereskedési rendszere (MMTS) ajánlati könyvének mélységére, a Pannonplast részvények likviditásának alacsony szintjére és a kiemelkedő volumenű ellenoldali ajánlatok találkozásának rendkívüli gyorsaságára tekintettel megállapítható - tartalmazza a PSZÁF határozata.
A Pannonplast alapszabálya szerint egy cég, vagy cégcsoport maximum 12,5 százaléknyi részvénycsomaggal szavazhat. A ceglédi bejegyzésű Pevdi Divat Kft. 11,2 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Pannonplastban. A Britton Capital and Consulting Kft. 7,22 százalékos közvetlen, továbbá a Kartonpack Rt-n keresztül 5,26 százalékos közvetett befolyással bír. A Karsai Holding Rt. tulajdoni hányada kicsivel haladja meg 12,5 százalékot.
Tegnap - vélhetően előre megtervezett - támadás érte az utcán Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét. Szász a Szent János Kórházban, közvetlenül a műtétje után elmondta: egy aznap készülő felügyeleti határozattal függ össze a személye elleni fizikai támadás. A határozat tartalmáról azonban nem adott felvilágosítást. A portfolio.hu internetes gazdasági újság már tegnap - a verés okára utalva - a Pannonplast részvényei körüli eseményekre emlékeztetett az ügyben.
A Pannonplast Rt. vezetése kedden közleményben reagált a PSZÁF-határozatra. Fehér Erzsébet, a társaság elnöke szerint a „Pannonplast Rt-nek nem volt tudomása arról, hogy 2003. április 30-i közgyűlése óta a PSZÁF tulajdonosaira vonatkozóan vizsgálatot folytat." A Pannonplast április 22-én kérte a PSZÁF-tól a PEVDI Divat Kft. és a Britton befolyásszerzésének vizsgálatát. A felügyelet azonban az április 30-i közgyűlést megelőzően szóban közölte a Pannonplast vezetésével, hogy a cégadatok alapján összefonódást nem állapított meg - áll a közleményben. Ezzel egyidejűleg a Pannonplast részvénykönyv bejegyzési és vezetési gyakorlatával kapcsolatban a PSZÁF a Cégbíróságnál a Pevdi részvénykönyvi bejegyzésének elhúzódása miatt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett, ami még nem zárult le - közli a Pannonplast. A vegyipari cég leszögezi: a társaság a részvénykönyv vezetését, a tulajdonosok bejegyzését a törvény és az alapszabály előírásainak maradéktalan betartásával gyakorolja. A Pannonplast Rt. sajnálatát fejezi ki, hogy a társaság nevét összefüggésbe hozták a PSZÁF elnökét ért felháborító támadással.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghosszabbították a szexuális erőszakkal vádolt afgán férfi letartóztatását

Meghosszabbították a szexuális erőszakkal vádolt afgán férfi letartóztatását

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában