A bankközi devizapiacon a kereskedők kevés esélyt látnak arra, hogy a forint csupán piaci hatásokra megközelítse a jegybank elnöke szerint az inflációs cél eléréséhez még elegendő 250 forint/euró körüli árfolyamot. A pénzpiacon és az állampapírok másodpiacán már be is áraztak egy 50-100 bázispontos kamatemelést a külföldi tőke visszacsalogatására.

Szerdán reggel 263,35/70 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, mintegy 0,40 forinttal gyengébben a kedd délutáni 263,70/85 forintos árfolyamnál. A forint 6,66 százalékon állt az ingadozási sáv erős oldalán, 8 bázisponttal erősebben a kedd délutáninál. A kereskedés első fél órájában 264,00 forinton is adtak el eurót. Nyitáskor a dollár 223,80/224,20 forintig emelkedett az előző napi 223,70/80 forintos árfolyamhoz képest. A dealerek szerint a jegybank piaci megjelenése nélkül nem várható forinterősödés. A hosszabb lejáratokon harmadik napja tart a jegybanki kamatemeléshez fűződő spekuláció, a kamatok szerda reggel további 10-20 bázisponttal emelkedtek. Az egy hónapos lejárattól az egy évesig 8,00-8,30 százalékon születtek ajánlatok reggel, üzlet azonban nemigen köttetett. A külföldiek tesztelik a piacot - mondják a dealerek.
A bankközi devizapiacon kedden délután 263,70/85 forinton jegyezték az eurót, 1,30-forinttal drágábban a hétfő délutáni kurzusnál. A forint fél négykor 6,58 százalékon állt a sáv erős oldalán, 44 bázisponttal gyengébben a hétfő délutáni helyzeténél. A kereskedők élénk eurókeresletről számoltak be, ami a forint szinte folyamatos gyengülését eredményezte. A forint pozíciója 6,41-7,39 százalék között ingadozott, az euró árfolyama 261,50 és 264,25 forint között mozogva egész nap nem ment 260 forint alá. A dollár 223,70/80 forintig erősödött délutánra a hétfői 221,40/70 forintos kurzushoz képest.
Az overnight piac erősen túltartalékolt, ezért a kamat az előző napival csaknem megegyező 6,65/75 százalékos alacsony szinten maradt. A túltartalékolás mértékét jelzi, hogy a kamatemelési spekuláció ellenére viszonylag sokat, 183,6 milliárd forintot helyeztek el a jegybanknál a most érvényes 7,50 százalékos kamatra a lejáró 111,03 milliárd forinthoz képest. A hosszabb lejáratokon viszont a már hétfőn is magas kamatokat további 40-50 bázisponttal toldották meg a piacon.
Az állampapírok másodpiacán a rövid lejáratokon 54-61 bázisponttal nőtt a hozamszint, középlejáratra 22-32 bázisponttal, hosszú lejáratra pedig 6 bázisponttal emelkedett a hozam. Az elmúlt három nap alatt a külföldiek kezében lévő állampapírállomány becslések szerint több mint 100 milliárd forinttal csökkent a sávközép eltolása óta. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

Orbán: Ez egy jó törvény, jót fog tenni a munkavállalóknak!

Orbán: Ez egy jó törvény, jót fog tenni a munkavállalóknak!

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Tordai rémhírterjesztésért feljelenti Kövér Lászlót

Tordai rémhírterjesztésért feljelenti Kövér Lászlót

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Trump szerint az emberek fellázadnának, ha őt eltávolítanák a hivatalából

Trump szerint az emberek fellázadnának, ha őt eltávolítanák a hivatalából