Tetszett a cikk?

Az amerikai szoftver-óriás Microsoft, amely többek között a világ elsőszámú ingyenes levelező programjának a tulajdonosa, 15 különböző szervezet ellen indított pert kedden, az úgynevezett spamek (kéretlen e-mailek) küldésének vádjával. Bár a Microsoft eltökéltnek tűnik, a postafiókokat elárasztó spamek okozta globális probléma megoldása nehéz feladatnak ígérkezik.

Az első spamet 1978-ban küldték el, azóta az e-mailezéssel együtt olyannyira elszaporodott, hogy a világ többszáz millió elektronikus postafiókját valóságos áradatként önti el. A Microsoft által működtetett Hotmail ingyenes levelezőrendszernek 140 millió felhasználója van, és becslések szerint a hozzájuk érkezett napi két-két és fél milliárd e-mail 80 százaléka spam - írta a New York Times. Egyéb ingyenes e-mail szolgáltatásokat, mint például az AOL-t, a Yahoot, vagy az Earthlinket is spamek milliói támadják naponta.
"Mi a Microsoftnál minden erőnkkel azon vagyunk, hogy harcoljunk a spamek ellen"-mondta Brad Smith, Microsoft-vezető. Ezt Jean-Philippe Courtois, a cég EMEA elnök-vezérigazgatója is megerősítette, mondván: "A spam a felhasználók számára az egyik legnagyobb probléma manapság. Az iparág vezetőjeként kötelességüknek érezzük, hogy segítsünk ennek megoldásában, és visszaállítsuk az elektronikus levelezésbe vetett bizalmat."
Smith a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt is elmondta, hogy olyan, az eddiginél hatékonyabb eszközök kifejlesztését is tervezik, amelyek védelmet biztosítanak a felhasználóknak. Ilyen próbálkozás volt a közelmúltban a Hotmail felhasználók elküldött e-mailjeinek maximálása napi 100-ban.

Az redmondi cég vezetői a spam elleni küzdelmet több síkon képzelik el. Bill Gates elnök például levelet írt az amerikai kongresszusnak, amelyben egy spam-ellenes törvény beterjesztését kéri. Ezenkívül, az egész szoftveripar összehangolását is kezdeményezte a spam elleni küzdelemben. A most indított 15 perben pedig kártérítést követel a spamküldőktől.
Ez azonban nem biztos, hogy problémamenes lesz. A beperelt szervezetek között olyan spamküldő cégek vannak, mint az Email Gold, a NetGold, vagy az RHC Direct, és ez utóbbi elnöke, Robert Caldwell, tagadja a vádakat. Komoly akadályt jelent, hogy a spamek csak egy kis részét lehet csalás miatt törvénytelennek minősíteni. John Marshall, a chicagói jogi egyetem professzora elmondta, hogy a csalást tartalmazó spamek eliminálása nem fogja kiirtani a postafiókokat elárasztó csalást nem tartalmazó spameket, amelyek ugyanúgy idegesítik a felhasználókat. Végül pedig, a Microsoft csak az esetek egy részében tudja azonosítani a spamek küldőit, a többi spamküldő kiléte nem ismert, így perelni se lehet ellene.
A spam ellenes küzdelemnek mindenesetre hamarosan lesznek konkrét eredményei. Az Európai Unióban már tervezik a spamek illegálisnak nyílvánítását. Az amerikai Virginia államban ennél is tovább mennek: itt börtönbüntetéssel fenyegetik a spamküldőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?

Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg