Tetszett a cikk?

Az amerikai szoftver-óriás Microsoft, amely többek között a világ elsőszámú ingyenes levelező programjának a tulajdonosa, 15 különböző szervezet ellen indított pert kedden, az úgynevezett spamek (kéretlen e-mailek) küldésének vádjával. Bár a Microsoft eltökéltnek tűnik, a postafiókokat elárasztó spamek okozta globális probléma megoldása nehéz feladatnak ígérkezik.

Az első spamet 1978-ban küldték el, azóta az e-mailezéssel együtt olyannyira elszaporodott, hogy a világ többszáz millió elektronikus postafiókját valóságos áradatként önti el. A Microsoft által működtetett Hotmail ingyenes levelezőrendszernek 140 millió felhasználója van, és becslések szerint a hozzájuk érkezett napi két-két és fél milliárd e-mail 80 százaléka spam - írta a New York Times. Egyéb ingyenes e-mail szolgáltatásokat, mint például az AOL-t, a Yahoot, vagy az Earthlinket is spamek milliói támadják naponta.
"Mi a Microsoftnál minden erőnkkel azon vagyunk, hogy harcoljunk a spamek ellen"-mondta Brad Smith, Microsoft-vezető. Ezt Jean-Philippe Courtois, a cég EMEA elnök-vezérigazgatója is megerősítette, mondván: "A spam a felhasználók számára az egyik legnagyobb probléma manapság. Az iparág vezetőjeként kötelességüknek érezzük, hogy segítsünk ennek megoldásában, és visszaállítsuk az elektronikus levelezésbe vetett bizalmat."
Smith a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt is elmondta, hogy olyan, az eddiginél hatékonyabb eszközök kifejlesztését is tervezik, amelyek védelmet biztosítanak a felhasználóknak. Ilyen próbálkozás volt a közelmúltban a Hotmail felhasználók elküldött e-mailjeinek maximálása napi 100-ban.

Az redmondi cég vezetői a spam elleni küzdelmet több síkon képzelik el. Bill Gates elnök például levelet írt az amerikai kongresszusnak, amelyben egy spam-ellenes törvény beterjesztését kéri. Ezenkívül, az egész szoftveripar összehangolását is kezdeményezte a spam elleni küzdelemben. A most indított 15 perben pedig kártérítést követel a spamküldőktől.
Ez azonban nem biztos, hogy problémamenes lesz. A beperelt szervezetek között olyan spamküldő cégek vannak, mint az Email Gold, a NetGold, vagy az RHC Direct, és ez utóbbi elnöke, Robert Caldwell, tagadja a vádakat. Komoly akadályt jelent, hogy a spamek csak egy kis részét lehet csalás miatt törvénytelennek minősíteni. John Marshall, a chicagói jogi egyetem professzora elmondta, hogy a csalást tartalmazó spamek eliminálása nem fogja kiirtani a postafiókokat elárasztó csalást nem tartalmazó spameket, amelyek ugyanúgy idegesítik a felhasználókat. Végül pedig, a Microsoft csak az esetek egy részében tudja azonosítani a spamek küldőit, a többi spamküldő kiléte nem ismert, így perelni se lehet ellene.
A spam ellenes küzdelemnek mindenesetre hamarosan lesznek konkrét eredményei. Az Európai Unióban már tervezik a spamek illegálisnak nyílvánítását. Az amerikai Virginia államban ennél is tovább mennek: itt börtönbüntetéssel fenyegetik a spamküldőket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nigériát is elérte az új koronavírus

Nigériát is elérte az új koronavírus

A Sopron kiesett a női kosárlabda Euroligából, mert nem utazott el Észak-Olaszországba

A Sopron kiesett a női kosárlabda Euroligából, mert nem utazott el Észak-Olaszországba

Jelentős havazásra figyelmeztet a közút az északi megyékben

Jelentős havazásra figyelmeztet a közút az északi megyékben