A munkaügyi felügyelők vállalkozási, megbízási szerződéseket minősíthetnek át munkaszerződésekké júliustól, ha a dokumentum tartalmában munkaviszonyra utaló nyomokat fedeznek fel. A kevésbé tőkeerős cégek belerokkanhatnak a törvénymódosításba, mások a feketegazdaság felé vehetik az irányt, miközben az állam azt hangoztatja: a változtatással a munkavállalók érdekét tartotta szem előtt. Önnek mi erről a véleménye?

A munkaügyi felügyelők - a Munka törvénykönyvének legújabb módosítása értelmében - július elsejétől számos szempont alapján vizsgálhatják majd a munkaviszony jogi alapját, illetve minősíthetnek át megbízási szerződéseket munkaszerződésekké. Megnézik majd, a vállalkozási szerződés meghagyja-e a vállalkozás szabadságát, a megbízott nem meghatározott munkakört lát-e el. Figyelik, hogy a számlaadó a megbízó által nyújtott helyen végzi-e a munkáját, s a számla ellenében történő kifizetés nem árulkodik-e munkabérjellegről: rendszeresen fizetett, hasonló nagyságú összegről van-e szó. A felügyelők döntését befolyásolhatják más tényezők is, például az, hogy a munkaügyi nyilvántartásban mi szerepel, a vizsgált szerződés beépül-e a vállalat szervezeti egységébe, a szabadságról kell-e egyeztetni vagy sem, a vállalkozási szerződésben szabnak-e meg határidőt, jelzik-e a munkaidő kezdetét és végét, illetve csatolnak-e hozzá munkaköri leírást. E tényezőket együttesen vagy külön-külön, a konkrét esetet mérlegelve bírálhatják el a felügyelők; várhatóan azokat a megoldásokat is, melyek lényege, hogy a munkaszerződés mellett vállalkozói szerződést is köt alkalmazottjával a munkaadó.
A munkaügyi felügyelőség döntését (s az esetlegesen kiszabott bírságot) az érintettek a bíróságon fellebbezhetik meg. Csizmár Gábor, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára a hvg.hu-nak cáfolta azt a lapértesülést, miszerint a megyei munkaügyi felügyelőségek célvizsgálatokat végeznek majd, s így a piac - a felügyelőség által kiszemelt - szereplői (őrző-védők, ügynökök, benzinkutasok) számíthatnak elsősorban ellenőrzésekre. A kiszabható bírság akár hatmillió forintra is rúghat, bár a tárca jelezte: az év végéig zajló ellenőrzéseknél először mindössze figyelmeztetnek, és csak azt követően büntetnek, ha ennek ellenére továbbra is szabálytalanságokat tapasztalnak.
Szakértők szerint a munkaadók különbözőképpen reagálnak majd a törvénymódosításra, attól függően, hogy milyen mértékben jelent plusz terhet számukra a törvényes út. Megköthetik az alkalmazottal (a korábbi vállalkozóval) a munkaszerződést, ami azzal jár, hogy a minimálbért és a járulékokat is fizetniük kell utána: ez vagy a munkaadónak jelent többletköltséget, vagy a munkavállalónak jövedelemcsökkenést. Másik megoldás, ha a megbízottal keretszerződést kötnek, amely nem tartalmazza a rendszeres munkavégzést, csak az elvégzendő feladatot. A szerződésben ebben az esetben azt is kiköthetik, hogy a megbízott a megbízó telephelyén és eszközein is végezheti a munkát. Választhatják végül azt is, amit az egyik, hvg.hu által megkérdezett vállalkozó tesz: három alkalmazottja minimálbérre van bejelentve, ők fizetésük többi részét havonta borítékban, zsebbe kapják meg, papírok nélkül.
A törvénymódosítás a munkavállalók érdekeit szolgálja, érvel a munkaügyi tárca: megszűnik kiszolgáltatottságuk, ami abból adódik, hogy ha vállalkozóként végzik munkájukat, megbízóik sem a tb-járulékfizetést, sem a törvényesen járó szabadságot, sem a munkaidőt, sem a felmondás feltételeit nem garantálják számukra. A tárca szerint a módosítás célravezető és jó; Csizmár államtitkár úgy véli, erre utal az is, hogy sem az ellenzék, sem a kamarák, sem az érdekvédelmi szervezetek nem tiltakoztak ellene. A törvény módosított változatát hevesen ellenző, négy-öt embert fogalalkoztató vállalkozók a hvg.hu-nak ugyanakkor azzal érvelnek, hogy a változtatással több százezer úgynevezett "számlás munkavállaló", illetve az őket foglalkoztató cég omolhat össze, szorulhat ki a piacról. Önnek mi erről a véleménye?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Megjelentek az első, 400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítások

Megjelentek az első, 400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítások

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook