Tetszett a cikk?

A munkaügyi felügyelők vállalkozási, megbízási szerződéseket minősíthetnek át munkaszerződésekké júliustól, ha a dokumentum tartalmában munkaviszonyra utaló nyomokat fedeznek fel. A kevésbé tőkeerős cégek belerokkanhatnak a törvénymódosításba, mások a feketegazdaság felé vehetik az irányt, miközben az állam azt hangoztatja: a változtatással a munkavállalók érdekét tartotta szem előtt. Önnek mi erről a véleménye?

A munkaügyi felügyelők - a Munka törvénykönyvének legújabb módosítása értelmében - július elsejétől számos szempont alapján vizsgálhatják majd a munkaviszony jogi alapját, illetve minősíthetnek át megbízási szerződéseket munkaszerződésekké. Megnézik majd, a vállalkozási szerződés meghagyja-e a vállalkozás szabadságát, a megbízott nem meghatározott munkakört lát-e el. Figyelik, hogy a számlaadó a megbízó által nyújtott helyen végzi-e a munkáját, s a számla ellenében történő kifizetés nem árulkodik-e munkabérjellegről: rendszeresen fizetett, hasonló nagyságú összegről van-e szó. A felügyelők döntését befolyásolhatják más tényezők is, például az, hogy a munkaügyi nyilvántartásban mi szerepel, a vizsgált szerződés beépül-e a vállalat szervezeti egységébe, a szabadságról kell-e egyeztetni vagy sem, a vállalkozási szerződésben szabnak-e meg határidőt, jelzik-e a munkaidő kezdetét és végét, illetve csatolnak-e hozzá munkaköri leírást. E tényezőket együttesen vagy külön-külön, a konkrét esetet mérlegelve bírálhatják el a felügyelők; várhatóan azokat a megoldásokat is, melyek lényege, hogy a munkaszerződés mellett vállalkozói szerződést is köt alkalmazottjával a munkaadó.
A munkaügyi felügyelőség döntését (s az esetlegesen kiszabott bírságot) az érintettek a bíróságon fellebbezhetik meg. Csizmár Gábor, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára a hvg.hu-nak cáfolta azt a lapértesülést, miszerint a megyei munkaügyi felügyelőségek célvizsgálatokat végeznek majd, s így a piac - a felügyelőség által kiszemelt - szereplői (őrző-védők, ügynökök, benzinkutasok) számíthatnak elsősorban ellenőrzésekre. A kiszabható bírság akár hatmillió forintra is rúghat, bár a tárca jelezte: az év végéig zajló ellenőrzéseknél először mindössze figyelmeztetnek, és csak azt követően büntetnek, ha ennek ellenére továbbra is szabálytalanságokat tapasztalnak.
Szakértők szerint a munkaadók különbözőképpen reagálnak majd a törvénymódosításra, attól függően, hogy milyen mértékben jelent plusz terhet számukra a törvényes út. Megköthetik az alkalmazottal (a korábbi vállalkozóval) a munkaszerződést, ami azzal jár, hogy a minimálbért és a járulékokat is fizetniük kell utána: ez vagy a munkaadónak jelent többletköltséget, vagy a munkavállalónak jövedelemcsökkenést. Másik megoldás, ha a megbízottal keretszerződést kötnek, amely nem tartalmazza a rendszeres munkavégzést, csak az elvégzendő feladatot. A szerződésben ebben az esetben azt is kiköthetik, hogy a megbízott a megbízó telephelyén és eszközein is végezheti a munkát. Választhatják végül azt is, amit az egyik, hvg.hu által megkérdezett vállalkozó tesz: három alkalmazottja minimálbérre van bejelentve, ők fizetésük többi részét havonta borítékban, zsebbe kapják meg, papírok nélkül.
A törvénymódosítás a munkavállalók érdekeit szolgálja, érvel a munkaügyi tárca: megszűnik kiszolgáltatottságuk, ami abból adódik, hogy ha vállalkozóként végzik munkájukat, megbízóik sem a tb-járulékfizetést, sem a törvényesen járó szabadságot, sem a munkaidőt, sem a felmondás feltételeit nem garantálják számukra. A tárca szerint a módosítás célravezető és jó; Csizmár államtitkár úgy véli, erre utal az is, hogy sem az ellenzék, sem a kamarák, sem az érdekvédelmi szervezetek nem tiltakoztak ellene. A törvény módosított változatát hevesen ellenző, négy-öt embert fogalalkoztató vállalkozók a hvg.hu-nak ugyanakkor azzal érvelnek, hogy a változtatással több százezer úgynevezett "számlás munkavállaló", illetve az őket foglalkoztató cég omolhat össze, szorulhat ki a piacról. Önnek mi erről a véleménye?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyórás idősávot ajánlanak az időseknek a vásárlásra Székesfehérváron

Egyórás idősávot ajánlanak az időseknek a vásárlásra Székesfehérváron

Alakul a nyitás időterve Ausztriában, ahol hetente 2 millió koronavírusteszt készül

Alakul a nyitás időterve Ausztriában, ahol hetente 2 millió koronavírusteszt készül

Legalább 13 halottja van egy kaliforniai horrorbalesetnek

Legalább 13 halottja van egy kaliforniai horrorbalesetnek