Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) idén várhatóan szinten tartja irányadó kamatát, miután az erős euró ellensúlyoz bármiféle, gazdasági élénkülésből származó inflációs nyomást.

A Reuters által február végén végzett felmérésben részt vett 62 gazdasági elemző közül 61 arra számít, hogy az EKB jövő heti ülésén 2 százalékos szinten marad az alapkamat. A kamatszint az év végéig változatlan lesz, de 2005 végére 3,0 százalékra emelkedik. A Reuters egy hónapja végzett felmérésében a szakértők az idei évre még negyed százalékpontos kamatnöveléssel számoltak – tudósít az MTI.Az ING Financial Markets egyik londoni elemzője szerint az erős euró befolyásolja leginkább a kamatot. Ha a közös európai valuta tovább drágul, 1,30 dollár fölé emelkedik, jelentősen megnöveli a nyomást a kamatcsökkentésre. Ha az euró 1,40 dollár közelébe kerülne, akkor akár fél százalékpontos kamatcsökkentés is lehetséges.Az euró február 18-án történelmi csúcsot ért el a dollárhoz képest 1,2927 dolláron, azóta azonban gyengült; szerdán kora délután 1,2633 dollárt ért a londoni bankközi piacon.A dollárhoz viszonyított tavalyi, mintegy 20 százalékos euródrágulás megdrágította az európai exportot, és felerősödött annak a veszélye, hogy lassul az ipar és a gazdaság élénkülése. Az eurózóna tavalyi külkereskedelmi többlete máris csökkent, miután a térség kivitele 3 százalékkal mérséklődött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Módosította nőnapi üzenetét a BRFK

Módosította nőnapi üzenetét a BRFK

Tavaly nyár óta nem volt ennyire kevés áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban

Tavaly nyár óta nem volt ennyire kevés áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban

Korrupt vizsgabiztosokat kaptak el egy Pest megyei műszaki állomáson

Korrupt vizsgabiztosokat kaptak el egy Pest megyei műszaki állomáson