Tetszett a cikk?

Segítséget nyújt az Egyesült Államok Kazahsztánnak az olajban gazdag Kaszpi-tenger biztonságának megerősítéséhez - ígérte Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a közép-ázsiai országban szerdán tett látogatásán.

Rumsfeld a katonai kapcsolatok erősítését és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem erősítését célzó térségbeli körútja keretében látogatott egy napra a volt szovjet köztársaságba, amely a következő egy évtizedben várhatóan jelentős szereplővé lép elő a világ olajpiacán. Rumsfeld emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok közös hadgyakorlatok formájában és hadfelszerelés szállításával eddig is együttműködött már az országgal.



Az amerikai védelmi minisztérium egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője újságíróknak megjegyezte: az Egyesült Államok - amely bővíteni kívánja a Közel-Kelet mellett kínálkozó kőolajbeszerzési forrásait - nagyon szeretné elősegíteni a Kaszpi-tenger biztonságának megerősítését.



A Kaszpi-tenger menti államok - Kazahsztán, Oroszország, Azerbajdzsán, Irán és Türkmenisztán - az egykori Szovjetunió 1991-es felbomlása óta még nem állapodtak meg a tengeri határvonalak pontos kijelöléséről, ami magában rejti a természeti kincsek elosztása körüli esetleges viszály lehetőségét. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Kigyulladt egy kétszintes ház Budán

Kigyulladt egy kétszintes ház Budán

Meghan Markle és Harry herceg elárulta a második gyereke nemét

Meghan Markle és Harry herceg elárulta a második gyereke nemét