Tetszett a cikk?

Alan Greenspan szerint a társadalombiztosítási juttatások mérséklésére is szükség lesz az Egyesült Államok államháztartási deficitjének mérséklése érdekében. Ez a hiány ugyanis már nyugtalanságra ad okot.

A Fed-elnöke szerint "a hiánypótlás" útja nem az adók emelése, ez ugyanis visszavetné a gazdasági növekedést – mondta Greenspan szerdán a képviselőház költségvetési bizottsága előtt. Úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság most, azaz 2004 elején állt rá a fenntartható növekedés határozottabb növekedés pályájára, de munkahelyteremtő kapacitása korlátozottnak bizonyul.A növekedést ugyanis a termelékenység gyors, 4,2 százalékos növekedése kíséri. Az 1970-80-as években a termelékenység növekedése évi 1 százalék volt. Részben ennek is köszönhetően az amerikai gazdaság 1 millió munkahelyet veszített 2001 novembere óta. A munkahelyek hiánya miatt a háztartások költekezési kedvét mutató bizalmi index is visszaesett az utóbbi egy hónapban – írja a Bloomberg. Greenspan úgy vélte, hogy az idei deficitre adott 521 milliárd dolláros előrejelzés már rekord összegről szól és ez még "drámaian" növekedhet pár éven belül, amikor is az 50-es évek elejének úgynevezett "baby boom" nemzedéke - körülbelül 77 millió új nyugdíjas - belép a teljes társadalombiztosítási ellátásra jogosultak körébe. Véleménye szerint minél sürgősebben kell cselekednie az amerikai kormányzatnak – jelenti az MTI.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Megindult az alkudozás: több bolt nyitva tartását kéri a kereskedelmi szövetség

Megindult az alkudozás: több bolt nyitva tartását kéri a kereskedelmi szövetség

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak