A kormány jóváhagyta a 185 milliárdos takarékossági program részleteit - jelentette be szerdán Draskovics Tibor pénzügyminiszter. A beruházásokat és az igazgatási kiadásokat csökkentik leginkább.

Az APEH-nél 635 milliót, az Államkincstárnál 247 milliót, a Pénzügyminisztériumnál 100 millió forintot kell megtakarítani. Képviselői indítvány készül arról, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) esetében is érvényesítsék az elvárt költségvetési megtakarítást. A kormányzaton kívüli szervezetek esetében a PSZÁF volt az egyedüli intézmény, amely nem csatlakozott a költségvetési megtakarításokhoz – mondta Draskovics. A kormányon kívüli központi intézmények közül minden szervezet, köztük az Alkotmánybíróság, a Köztársasági Elnök Hivatala is ugyanakkora megtakarítást tartott magára nézve elvárhatónak, mint a kormányzati szervezetek.A Draskovics-csomag keretében megszüntetnek számos feleslegessé vált közhasznú társaságot is: április 30-áig felszámolják az Európai Unió Kommunikációs Közalapítványt, feladatát ezentúl a Nemzeti Fejlesztési Hivatal látja el. Megszűnik június 30-áig a Bursa Hungarica közalapítvány is, mivel fenntartása indokolatlanná vált. Az Unió Labdarúgó EB közalapítvány dec 31-éig szűnik meg, miután feladata, a 2004-es osztrák-magyar Eb megrendezése elvesztette aktualitását. Júniusban fejezi be munkáját az In-forrás XXI. Kht. is, mely jelenleg is végelszámolás alatt áll.A folyamatban lévő beruházások finanszírozási ütemezését átalakítják, öt évre elosztják, illetve eltolják, egyes útépítéseket, elkerülő utakat később építenek meg – jelentette be Draskovics.Április 30-áig a Pénzügyminisztérium kidolgozza azt a hosszú távú programot, amelynek keretében egy karcsúbb államháztartás jöhet létre - jelentette be a pénzügyminiszter. Mind az államháztartás kiadásait, mind a hiányt csökkenteni kell, akárcsak a magas adókat, annak érdekében, hogy több levegő jusson a gazdaságnak - vázolta a programot Draskovics Tibor.A forint 50 fillérrel erősödött, az euró 258 forintig gyengült arra a hírre, hogy a kormány jóváhagyta a 185 milliárd forintos takarékossági terv részleteit. A hivatalos kereskedés végén 258,70 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt