A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére több áruházlánc azonnali hatállyal és meghatározatlan ideig felfüggeszti a tejimitátumok forgalmazását.

A megállapodást a tünetőkkel tárgyaló Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára jelentte be, azt követően, hogy tárgyalt az áruházláncok képviselőivel. Az államtitkár elmondta: a Spar Magyarország, a CBA, az Auchan és a Metro áruházak vállalták, hogy a készletek kifogyása után megszüntetik a tejimitátumok forgalmazását.A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban kora este még tartó, az agrárdemonstrációban érintett felekkel folytatott egyeztetés részeredményekről Szanyi Tibor elmondta: a magyar tejpiac helyzetét áttekintve arra a következtetésre jutottak, miszerint a tejimitátumok forgalmazása nagymértékben közrejátszott abban, hogy a tejpiac szétzilálódott. Szanyi Tibor hozzáfűzte, hogy amennyiben a tejimitátum kikerül a piacról, akár 10 százalékkal is növelhető a belföldi tejeladás.Draskovics Tibor pénzügyminiszter bejelentette, hogy évközben megváltoztatják az áfa-törvényt, pusztán azért, hogy a tejhelyettesítők áfáját 12-ről 25 százalékra emeljék. Az intézkedéstől a Pénzügyminisztérium 2 milliárd forint plusz bevételt remél.Zsikla Győző, a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának képviselője hétfőn jelentette be, az elkeseredett gazdák új frontot nyitottak, mégpedig a tejnek és tejterméknek álcázott élelmiszerek forgalmazói, illetve gyártói ellen. Zsikla szerint a reggeli italnak, tejitalnak nevezett termékek ráadásul nem is olcsók. Literenként 120 forintba kerülnek, míg a termelő literenként maximum 68 forintot kap az extra minőségű tejért, de van olyan feldolgozó, amely csak 35-38 forintot hajlandó fizetni a tejtermelőnek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt

Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet