Tetszett a cikk?

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére több áruházlánc azonnali hatállyal és meghatározatlan ideig felfüggeszti a tejimitátumok forgalmazását.

A megállapodást a tünetőkkel tárgyaló Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára jelentte be, azt követően, hogy tárgyalt az áruházláncok képviselőivel. Az államtitkár elmondta: a Spar Magyarország, a CBA, az Auchan és a Metro áruházak vállalták, hogy a készletek kifogyása után megszüntetik a tejimitátumok forgalmazását.A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban kora este még tartó, az agrárdemonstrációban érintett felekkel folytatott egyeztetés részeredményekről Szanyi Tibor elmondta: a magyar tejpiac helyzetét áttekintve arra a következtetésre jutottak, miszerint a tejimitátumok forgalmazása nagymértékben közrejátszott abban, hogy a tejpiac szétzilálódott. Szanyi Tibor hozzáfűzte, hogy amennyiben a tejimitátum kikerül a piacról, akár 10 százalékkal is növelhető a belföldi tejeladás.Draskovics Tibor pénzügyminiszter bejelentette, hogy évközben megváltoztatják az áfa-törvényt, pusztán azért, hogy a tejhelyettesítők áfáját 12-ről 25 százalékra emeljék. Az intézkedéstől a Pénzügyminisztérium 2 milliárd forint plusz bevételt remél.Zsikla Győző, a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának képviselője hétfőn jelentette be, az elkeseredett gazdák új frontot nyitottak, mégpedig a tejnek és tejterméknek álcázott élelmiszerek forgalmazói, illetve gyártói ellen. Zsikla szerint a reggeli italnak, tejitalnak nevezett termékek ráadásul nem is olcsók. Literenként 120 forintba kerülnek, míg a termelő literenként maximum 68 forintot kap az extra minőségű tejért, de van olyan feldolgozó, amely csak 35-38 forintot hajlandó fizetni a tejtermelőnek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

Piacra dobják az összecsomagolható kis hidroplánt

Piacra dobják az összecsomagolható kis hidroplánt