Tetszett a cikk?

Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök radikális váltást harangozott be a francia ipar- és költségvetési politikában. Folytatják a privatizációt, eladják többek között a France Telecom, a Renault, az Alstom energetikai, hajóépítő és járműgyártó, valamint a Thales hadiipari céget.

A francia miniszterelnök egy gazdasági újságírókkal folytatott csütörtöki beszélgetésen kifejtette: vissza kell fogni az állami költekezést, radikálisan csökkenteni kell az állami szerepvállalást az iparban, folytatva az állami vállalatok kiárusítását. Utalt arra, hogy a kormány kész feladni a francia ipar zászlóshajóit. Mint mondta, a globalizáció jelenlegi fokán anakronizmus, hogy az állam nemzetközi üzleti tranzakciókba bocsátkozik, a vállalkozói szektorból tehát ki kell vonulnia.Raffarin azt is jelezte, hogy az idén várt 1,7 százalékos gazdasági növekedés kevés lesz a költségvetési deficit lefaragásához, de remélhető, hogy 2005-ig a deficitet sikerül leszorítani az EU által megengedett határra.Amikor újságírók megkérdezték, mit tenne Raffarin, ha a brit Vodafone fel akarná vásárolni a Vivendit vagy brit-holland Unilever a Danone-t, a miniszterelnök kitérő választ adott, s érzékeltette: nem bánja, ha EU-tagállamok vállalatai a vásárlók. Ám ha nemzetközi konszernek, azaz nem EU-cégek fenyegetnek európai cégeket, véleménye szerint az unió tagországainak össze kell fogniuk. Negatív példának hozta fel az európai összefogás elmaradását akkor, amikor a közelmúltban a Pechiney alumínium- és csomagoló óriást a kanadai Alcan ellenállás nélkül bekebelezte. (AFP)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Sikeres szívműtétet hajtottak végre Fülöp hercegen

Sikeres szívműtétet hajtottak végre Fülöp hercegen