Tetszett a cikk?

Csütörtök délután tovább erősödött a forint. Többszáz millió euróért vásároltak forintot.

A bankközi piacon csütörtökön délután már csak 257,05 forintot kellet fizetni egy euróért, ami további erősödés a szerda délutáni 258 forintos árfolyammal szemben. Kereskedők először arra gyanakodtak, hogy a forint erősödése csupán átmeneti jelenségnek bizonyul, az MNB euróeladásról szóló bejelentése, a MOL-részvények eladásából származó bevételek beérkezése és veszteségcsökkentő tranzakciók rejlenek a forint izmosodása mögött. Ám a forint tartós erősödése erre rácáfolt.

A beáramlott pénzből, ellentétben a korábbi spekulációs hullámokkal, egyelőre viszonylag kevés államkötvényt vásároltak. Erre vall az is, hogy a több napja tartó forinterősödés ellenére a kötvények hozama csütörtökön mérséklődött először. Az Államadósság Kezelő Központ csütörtöki aukciójánértékesíteni tudta az eredetileg meghatározott, 35 milliárd forintnyi mennyiséget, s a hozamok 12,10-12,49 százalék között szóródtak.

A külföldiek az átváltott pénz túlnyomó részét egynapos betétekbe rakták, így naponta dönthetnek arról, hogy a likvid tőkét továbbra is Magyarországon tartják, vagy kiviszik. "Az egynapos betétek kamata a 13,6 százalékot is eléri, így a külföldi alapoknak érdemes forintra váltva nálunk kamatoztatniuk pénzüket" - mondta a hvg.hu-nak Barcza György, az ING Bank elemzője. Barcza szerint a napokban beáramlott „forró pénz” elérheti a 100-200 millió eurót.

A nagyobb külföldi befektetési bankok a korábbi forinteladókból vevők lettek - vélekednek a portfolio.hu-nak nyilatkozó elemzők. Szakértők szerint a befektetők bizalmát erősíteték Draskovics Tibornak az államháztartási deficit lefaragását kilátásba helyező nyilatkozatai, illetve az ERM-2-es rendszerhez, az eurózóna "előszobájához" való 2005-ös csatlakozás ígérete. Ugyancsak erősítette a forintot az a piaci vélekedés, hogy a közeljövőben nem várható kamatcsökkentés.

Kereskedők szerint a tengerentúli befektetők egyre inkább a 255 forintos eurót vették célba, ezért napok óta szinte folyamatosan erősödik a magyar valuta. Piaci feltételezések szerint ezen a szinten a befektetők majd megkezdik a profit realizálását, ezért ennél jobban már nem erősödik majd a magyar valuta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

770 millió forintnál tart a licit: megvennék a Twitter-főnök első szavait

770 millió forintnál tart a licit: megvennék a Twitter-főnök első szavait

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók