Csütörtök délután tovább erősödött a forint. Többszáz millió euróért vásároltak forintot.

A bankközi piacon csütörtökön délután már csak 257,05 forintot kellet fizetni egy euróért, ami további erősödés a szerda délutáni 258 forintos árfolyammal szemben. Kereskedők először arra gyanakodtak, hogy a forint erősödése csupán átmeneti jelenségnek bizonyul, az MNB euróeladásról szóló bejelentése, a MOL-részvények eladásából származó bevételek beérkezése és veszteségcsökkentő tranzakciók rejlenek a forint izmosodása mögött. Ám a forint tartós erősödése erre rácáfolt.

A beáramlott pénzből, ellentétben a korábbi spekulációs hullámokkal, egyelőre viszonylag kevés államkötvényt vásároltak. Erre vall az is, hogy a több napja tartó forinterősödés ellenére a kötvények hozama csütörtökön mérséklődött először. Az Államadósság Kezelő Központ csütörtöki aukciójánértékesíteni tudta az eredetileg meghatározott, 35 milliárd forintnyi mennyiséget, s a hozamok 12,10-12,49 százalék között szóródtak.

A külföldiek az átváltott pénz túlnyomó részét egynapos betétekbe rakták, így naponta dönthetnek arról, hogy a likvid tőkét továbbra is Magyarországon tartják, vagy kiviszik. "Az egynapos betétek kamata a 13,6 százalékot is eléri, így a külföldi alapoknak érdemes forintra váltva nálunk kamatoztatniuk pénzüket" - mondta a hvg.hu-nak Barcza György, az ING Bank elemzője. Barcza szerint a napokban beáramlott „forró pénz” elérheti a 100-200 millió eurót.

A nagyobb külföldi befektetési bankok a korábbi forinteladókból vevők lettek - vélekednek a portfolio.hu-nak nyilatkozó elemzők. Szakértők szerint a befektetők bizalmát erősíteték Draskovics Tibornak az államháztartási deficit lefaragását kilátásba helyező nyilatkozatai, illetve az ERM-2-es rendszerhez, az eurózóna "előszobájához" való 2005-ös csatlakozás ígérete. Ugyancsak erősítette a forintot az a piaci vélekedés, hogy a közeljövőben nem várható kamatcsökkentés.

Kereskedők szerint a tengerentúli befektetők egyre inkább a 255 forintos eurót vették célba, ezért napok óta szinte folyamatosan erősödik a magyar valuta. Piaci feltételezések szerint ezen a szinten a befektetők majd megkezdik a profit realizálását, ezért ennél jobban már nem erősödik majd a magyar valuta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

Egyelőre az állami MVM sem alkalmazza a túlóratörvényt

Egyelőre az állami MVM sem alkalmazza a túlóratörvényt