Egymilliárdos vagyonnal már nem lehetett bekerülni a Forbes magazin legfrissebb listáján az első ötszázba. A rangsorban magyarországi születésűeket is találunk: Soros György az 54., Steven Udvar-Hazy a 216., ifj. Simonyi Károly az 552.

Az amerikai Forbes magazin csütörtökön megjelent számának éves listája szerint a 48 éves Gates 46,6 milliárdos vagyonával a tizedik egymást követő évben lett a világ leggazdagabb embere. Őt Warren Buffett, a Bershire Hathaway ingatlan-befektető cég vezetője követi 42, 9 milliárddal. A 73 esztendős üzletember egy év alatt 12,4 milliárddal gyarapította bankszámláját.A listán szereplő 587 főből álló milliárdos listára bejutott J.K. Rowling, a Harry Potter-regények szerzője is, első egymilliárdjával az 552. Ugyancsak bekerült az exkluzív klubba Sergey Brin és Larry Page, a Google internetes keresőprogram két létrehozója. Az olajárfolyamok emelkedésének köszönhetően nyolc orosz milliárdos is csatlakozott a listához, A leggazdagabb orosz 15 milliárd dollárral Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég jelenleg börtönben ülő főnöke, akit hazájában adócsalással vádolnak. Jelenleg a 16. helyezett. A 30. helyen áll Silvio Berlusconi olasz kormányfő és médiacézár, 10 milliárd dollárral. A leggazdagabb európai Karl Albrecht a németországi Aldi szupermarket-hálózatnak és az amerikai Trader Joe’s delikát-élelmiszerlánc tulajdonosa. A második legpénzesebb európai a francia Liliane Bettencourt, a L’Oreal, a harmadik a svéd Ingvar Kamprad, az Ikea tulajdonosa.Mint a Forbes megállapította, a milliárdosok vagyona egy év alatt 500 milliárddal, 1400 milliárdról 1900 milliárdra nőtt, amelyet a magazin egy világméretű fellendülés lehetséges jeleként értékel. A legtöbb milliárdos, szám szerint 31, New Yorkban él, közéjük tartozik a maga 4,9 milliárdjával Michael Bloomberg főpolgármester is. Moszkva 23, Hongkong 16, Párizs pedig 10 hipergazdagnak ad otthont. A világ 587 milliárdosából 27-en 40 év alattiak, holott a korátlag 64 év. Huszonnégy egyedülálló, 53 nő van közöttük és csak 16-an akadnak olyanok, akik a legjobb iskolákat végezték el.Soros György amerikai üzletember és gyakorló filantróp magánvagyona a Forbes szerint tavaly óta nem nőtt, így a 28.-ról az 54. esett vissza. Ifj. Simonyi Károly, a Microsoft egyik vezetője sem növelte vagyonát, tavaly egymilliárd dollárral 244. tudott lenni, míg az idei listán az ötszázban sem szerepel. Steven Udvar-Hazy – aki repülőgéplízingből gazdagodott meg, és aki pénzével támogatta a washingtoni Dulles repülőtéren az Űrmúzeum megnyitását – ugyan kétmilliárdról 2,4 milliárdra hizlalta vagyonát, de a 95. helyről a 216. helyre esett vissza.A leggazdagabb emberek világklubjában egyelőre nincsenek magyarországi lakóhelyű üzletemberek, mint ahogy csehországiak, szlovákiaiak, lengyelországiak vagy romániaiak sem. A Magyar Hírlap tavaly novemberi, a száz leggazdagabb magyart számba vevő listáját Várszegi Gábor Fotex-vezér vezette 46 milliárd forinttal, mintegy 0,2 milliárd dollárral.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke