Hétfőtől 5 százalékos többletvám sújtja az EU-ban a kiválasztott amerikai termékeket, és a tétel havonta egy százalékponttal emelkedik.

Az Európai Unió összesen 4,043 milliárd dollár értékű kereskedelmi szankcióra kért és kapott felhatalmazást a Kereskedelmi Világszervezettől. Washington ugyanis a nemzetközi kereskedelem szabályaival ellentétes adókedvezményekben részesít amerikai exportőröket. Az Európai Bizottság a szankciók fokozatos bevezetése mellett döntött, hogy ösztönözze az amerikai kongresszust a kereskedelmi szabályok megváltoztatására. Hétfőtől 5 százalékos többletvám sújtja az EU-ban a kiválasztott amerikai termékeket, ennek vámhatása 16,5 millió dollár lesz márciusban, és várhatóan 315 millió dollár értékű amerikai exportot érint az idén. A tétel havonta egy százalékponttal emelkedik, ebben az ütemben jövő márciusra éri el a 17 százalékot.A pótvámokkal sújtott amerikai áruk listáján megtaláljuk egyebek mellett a különféle gyümölcs- és zöldségféléket, hús- és tejtermékeket, ékszereket, bőr- és textilárukat, játékokat és sportcikkeket, szerszámokat és gépipari termékeket. Az EU-bizottság, a szankciók súlyát csökkentendő, hangsúlyozta, hogy az EU-amerikai kereskedelem értéke napi egymilliárd dollár, és az EU 1999 óta küzd több mint évi 100 millió dollár értékű amerikai szankcióval a marhahús miatt.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa