Tetszett a cikk?

Hétfőtől 5 százalékos többletvám sújtja az EU-ban a kiválasztott amerikai termékeket, és a tétel havonta egy százalékponttal emelkedik.

Az Európai Unió összesen 4,043 milliárd dollár értékű kereskedelmi szankcióra kért és kapott felhatalmazást a Kereskedelmi Világszervezettől. Washington ugyanis a nemzetközi kereskedelem szabályaival ellentétes adókedvezményekben részesít amerikai exportőröket. Az Európai Bizottság a szankciók fokozatos bevezetése mellett döntött, hogy ösztönözze az amerikai kongresszust a kereskedelmi szabályok megváltoztatására. Hétfőtől 5 százalékos többletvám sújtja az EU-ban a kiválasztott amerikai termékeket, ennek vámhatása 16,5 millió dollár lesz márciusban, és várhatóan 315 millió dollár értékű amerikai exportot érint az idén. A tétel havonta egy százalékponttal emelkedik, ebben az ütemben jövő márciusra éri el a 17 százalékot.A pótvámokkal sújtott amerikai áruk listáján megtaláljuk egyebek mellett a különféle gyümölcs- és zöldségféléket, hús- és tejtermékeket, ékszereket, bőr- és textilárukat, játékokat és sportcikkeket, szerszámokat és gépipari termékeket. Az EU-bizottság, a szankciók súlyát csökkentendő, hangsúlyozta, hogy az EU-amerikai kereskedelem értéke napi egymilliárd dollár, és az EU 1999 óta küzd több mint évi 100 millió dollár értékű amerikai szankcióval a marhahús miatt.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Megint változik a BKK-járatok menetrendje

Megint változik a BKK-járatok menetrendje

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar