A fiatalok, a magas végzettségűek és a városi lakosok a legoptimistábbak Magyarországon az uniós csatlakozással kapcsolatban - áll a GfK Piackutató Intézet felmérésében.

A csatlakozó országokban 80,7 százalék vár átlagosan áremelkedést. Magyarországon a megkérdezettek 77 százaléka, míg a Szlovákoknak 91,1 százaléka gondolja úgy, hogy magasabb árakat hoz az uniós csatlakozás. A cseheknél 81,4 százalék, a lengyeleknél 77,6 százaléka vár magasabb árakat.A csatlakozás előtt álló tíz országban készített felmérés alapján kedvező változásokat várnak a munkaerőpiacon, az oktatásban és az egészségügyben. Némi aggodalom tapasztalható az életszínvonal terén - mondta Kozák Ákos, a piackutató igazgatója.Magyarországon a megkérdezettek 30,5 százaléka alacsonyabb, míg 35,2 százaléka ugyanolyan életszínvonalat vár a csatlakozás után, 28 százaléka viszont azt gondolja, hogy jobb életkörülményeket biztosít az unió. A legpesszimistábbak a szlovákok, ahol a megkérdezettek 59,5 százaléka gondolja úgy, hogy rosszabb lesz az életkörülmény az uniós csatlakozás után.A felmérés alapján munkalehetőségekben az embereknek 61,5 százaléka vár javulást Magyarországon, szemben az unió 71 százalékos átlagával. A cseheknél a javulást várók aránya 70,2 százalék, a lengyeleknél 63,1 százalék, míg a szlovákoknál 75,8 százalék.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Gyatra a magyar alma, de ekkora pofonra nem számítottak a termelők

Gyatra a magyar alma, de ekkora pofonra nem számítottak a termelők

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba